Ακάλυπτος ο Ταφύλλης από ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένο

Ακάλυπτος ο Ταφύλλης από ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένο

Το Ποτάμι έφερε στην Oλομέλεια το θέμα - Παρεμβάσεις-ερωτήσεις από Θεοχάρη, Δανέλλη, Ψαριανό, Τασούλα, Φορτσάκη, Κουτσούκο, που όμως έμειναν αναπάντητες - Σιωπή από το Μαξίμου - Καμμένος: Τον στηρίζω αν όσα λέει είναι αλήθεια - ΝΔ για πρόγραμμα 500 εκατ: Η Lockheed παραπλανούσε το 2013 ή σήμερα;

Ακάλυπτος ο Ταφύλλης από ΣΥΡΙΖΑ-Καμμένο
Κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα προκαλεί ο πολιτικός τυφώνας που «σηκώνουν» οι αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για την υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed.

Σύμφωνα με το νέο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δις υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε στο παρελθόν συνεργάτης της αμερικανικής εταιρίας που πρόσφατα πήρε με απευθείας ανάθεση έργο 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών. Την ίδια ώρα ο Γ. Ταφύλλης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της Lockheed Martin, που ζημίωσαν με 31,5 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο!


Κλείσιμο
Σιωπή από το Μέγαρο Μαξίμου και στήριξη με αστερίσκο από τον Π. Καμμένο

Τα αμείλικτα στοιχεία σε συνδυασμό με τις δικαστικές εξελίξεις οδήγησαν Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν από το Μέγαρο Μαξίμου την απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη επισημαίνοντας ότι είναι ηθικά εκτεθειμένη. Για την ώρα όμως η κυβέρνηση εμφανίζει αμήχανη σιωπή αποφεύγοντας να πάρει θέση.

Την απομάκρυνση του γενικού γραμματέα από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Καμμένο και από τον υφυπουργό του Νίκο Τόσκα ζήτησαν και μέλη της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής κατά την χθεσινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κώστας Τασούλας (ΝΔ) επισήμανε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου πως αποτελεί ζήτημα τουλάχιστον ηθικής τάξης η απομάκρυνση του κ. Ταφύλλη. «Δεν ήταν υπεύθυνος ζαχαροπλαστείου αλλά εταιρίας με την οποία το υπουργείο είχε συναλλαγή» φέρεται να είπε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ρωτήσει «πως επιστρέφει στο υπουργείο ως στέλεχος; Πρέπει να απομακρυνθεί». Επιπροσθέτως, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επαίνεσε τον υπουργό για την στάση του να παραδεχθεί αμέσως μετά τις αποκαλύψεις της υπόθεσης Ταφύλλη – Lockheed ότι δεν γνωρίζει το θέμα και πρόσθεσε ότι ο γενικός γραμματέας δεν μπορεί να παραμείνει στην θέση του καθώς υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Καμμένος στήριξε με αστερίσκους τον γ.γ. λέγοντας ότι έχει την εμπιστοσύνη του στο βαθμό που όσα λέει είναι αλήθεια.
 

Κοινοβουλευτικό σφυροκόπημα
 
Πάντως, το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Θέματος» πρόσθεσε νέες ερωτήσεις και παρεμβάσεις στο κοινοβουλευτικό και πολιτικό πινάκιο.

Οι βουλευτές του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός σημειώνουν στο κείμενό τους πως: «Μετά από την κατάθεση 2 Ερωτήσεων και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ανακατασκευής 5 πολεμικών αεροσκαφών στην εταιρεία Lockheed… καταθέτουμε και τρίτη Ερώτηση καθώς νέες αποκαλύψεις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο» και προσθέτουν «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Α. κος Ταφύλλης εμφανίζεται εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύλογα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο αν τον Ιανουάριου του 2015 – που ο κ. Ταφύλλης ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα - ο Υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες και τον φάκελο της υπόθεσης που βρισκόταν στα χέρια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Επίσης ο βουλευτής Επικρατείας με την ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης  επικαλείται τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών επισημαίνει μεταξύ άλλων, την παλαιότητά τους, την επιστολή- ομολογία της Lockheed Martin στην οποία  εκφράζει την άποψη ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω αεροσκαφών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, κυρίως από άποψη κόστους αλλά και τις δραματικές οικονομικές συνθήκες της χώρας που καθιστούν απαγορευτική την απευθείας ανάθεση. 

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά «Η απόφαση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion ήταν πράγματι κατεπείγουσα ώστε να είναι αναγκαίο να ληφθεί κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία; O εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για το Ελληνικό Δημόσιο; Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον ή ενδεχομένως και αλλότρια συμφέροντα; Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόφαση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion;». Να σημειωθεί ότι οι δύο νέες ερωτήσεις έρχονται να προστεθούν σε άλλες έξι (από Ποτάμι, ΝΔ και Χ.Α.). Ωστόσο σε καμία από αυτές δεν έχει απαντήσει ο υπουργός Αμυνας αν και έχουν περάσει 21 ημέρες.

Η «θύελλα Ταφύλλη» και στην Ολομέλεια

Την ίδια ώρα οι ανεξέλεγκτες αντιδράσεις που προκαλεί η υπόθεση Ταφύλλης – Lockheed προκαλεί αναταράξεις και εντός της Ολομέλειας της βουλής. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ζήτησε εξηγήσεις για το θέμα από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά: «Κύριε Παππά, καλύπτει η Κυβέρνηση τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη, που εργαζόταν στην Lockheed Martin, στην οποία δώσαμε 500 εκατομμύρια; Μπορείτε να σηκωθείτε να μας πείτε, εάν η Κυβέρνηση τον καλύπτει, που δίνουμε δουλειές σε πρώην εταιρία του; Μόνο τα εύκολα φέρνουμε εδώ πέρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής. 

Ωστόσο, ο υπουργός, όταν μετά από λίγα λεπτά ζήτησε το λόγο, απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα και περιορίστηκε σε αναφορές που αφορούν στο νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Η στάση του κ. Παππά θα προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν δεν εντασσόταν στη γενικότερη... αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης είναι δικό του μέλος. Εκτός αυτών, μομφή προς την κυβέρνηση για την «σιωπή» που επιδεικνύει στην υπόθεση Ταφύλλη – Lockheed άφησε και ο κ. Γιάννης Κουτσούκος. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή του στην Ολομέλεια  αναφέρθηκε και στην πολύκροτη υπόθεση επικρίνοντας την στάση του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα του «κ. Ταφύλλη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας ο οποίος, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, είναι υπεργολάβος της Lockheed. Ούτε γι’ αυτόν υπήρξε ένα σχόλιο». Την ώρα εκείνη μάλιστα ακούστηκαν από τα έδρανα της συμπολίτευσης ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς να σχολιάζει «Το διέψευσε κατηγορηματικά. Μην το αναπαράγετε» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Φίλης να σημειώνει «Έχει κάνει και μήνυση γι’ αυτό. Είστε εκτός θέματος» και ο προεδρεύοντας Γιάννης Μπαλάφας να τους επισημαίνει: «Παρακαλώ. Ο κ. Κουτσούκος θεωρεί ότι είναι εντός θέματος. Συνεχίστε, κύριε Κουτσούκο».

ΝΔ για πρόγραμμα 500 εκατ: Η Lockheed παραπλανούσε το 2013 ή σήμερα;

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 επαναφέρει με νέα, επίκαιρη αυτη τη φορά,  ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο Υπευθυνος Τομέα Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας  καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σε δημόσιο διάλογο στη Βουλή επειδή όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «προκυπτει σοβαρο ζητημα αξιοπιστιας στον προγραμματισμό του Υπουργειου Εθνικής Αμυνας» το οποίο, ενώ είχε προγραμματίσει το 2009 250 εκατ. ευρώ για αγορά νέων αεροσκαφών δαπανά σήμερα το διπλάσιο ποσό για εκσυγχρονισμό αεροσκαφών που αποκαλύπτεται ότι είναι ηλικίας 50 ετών!

Ο κ. Κεφαλογιάννης αναφέρεται στην επιστολή της Lockheed Martin, κατασκευάστριας εταιρείας των P-3B η οποία παραλλήλως ανέλαβε και την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έπειτα από την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 15ης Μαρτίου, από 7 Μαΐου του 2013 στην οποία η αμερικανική εταιρεία χαρακτήριζε την ανακατασκευή των αεροσκαφών P-3B ασύμφορη για το ελληνικό δημόσιο.

«Είτε ήταν παραπλανητική η αρχική επιστολή που έστειλε η εταιρεία τον Μάιο του 2013 είτε η ίδια εταιρεία διαστρεβλώνει σήμερα τα δεδομένα» επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να αναθέσει στην αμερικανική εταιρεία πρόγραμμα ύψους 500 εκατ.ευρώ μια εποχή που τα δημόσια ταμεία αδειάζουν, βασιζόμενη σε νέα εκτίμηση της Lockheed ότι η αναβάθμιση των P-3B πρέπει να προχωρήσει...

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης