Βουλή: Ερώτηση Θ. Φορτσάκη για P-3 Orion

Βουλή: Ερώτηση Θ. Φορτσάκη για P-3 Orion

Ο βουλευτής επικαλείται τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» και ζητά εξηγήσεις από τον Πάνο Καμμένο

Βουλή: Ερώτηση Θ. Φορτσάκη για P-3 Orion
Εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο ζητεί και ο βουλευτής Επικρατείας με τη ΝΔ Θεόδωρος Φορτσάκης με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο βουλευτής επικαλείται τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό πέντε παλαιών αεροσκαφών επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«- Τα αεροσκάφη αυτά φαίνεται ότι κατασκευάσθηκαν τα έτη 1967 και 1968 από την ίδια εταιρεία, είναι δηλαδή περίπου 50 ετών, ενώ κατόπιν του εκσυγχρονισμού τους φαίνεται ότι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ακόμη 25 χρόνια. Έτσι, κατόπιν της πραγματοποίησης των σχετικών εργασιών, τα εν λόγω αεροσκάφη θα εκτελούν πτήσεις έως και 80 χρόνια μετά το έτος κατασκευής τους! Σήμερα τα αεροσκάφη αυτά είναι καθηλωμένα ενώ φαίνεται ότι είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

- Η εταιρεία Lockheed Martin, με από την 7-5-2013 επιστολή της προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, είχε εκφράσει την άποψη ότι ο εκσυγχρονισμός των εν λόγω αεροσκαφών δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή, κυρίως από άποψη κόστους, δεδομένου ότι θα επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο περισσότερο σε σχέση με άλλες λύσεις.

- Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε υποβληθεί πιο συμφέρουσα προσφορά για την προμήθεια άλλων αεροσκαφών τα οποία θα αντικαθιστούσαν τα προαναφερθέντα, που δεν έγινε όμως δεκτή».
Κλείσιμο

- Η οικονομική κρίση στη χώρα μας βρίσκεται στο αποκορύφωμά της… το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι το Κράτος αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα ρευστότητας, όπως καταδεικνύει άλλωστε η πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επί της ουσίας δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή μισθών και συντάξεων.

- Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, η απόφαση να αναλάβει το Ελληνικό Δημόσιο την υποχρέωση της καταβολής ποσού ύψους 500.000.000 δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών και να προβεί όπως φαίνεται στην εκταμίευση της σχετικής προκαταβολής, όταν μάλιστα η ίδια η κατασκευάστρια τους θέτει υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της απόφασης αυτής, δημιουργεί έντονο προβληματισμό».

Υπό αυτά τα δεδομένα ρωτά τον υπουργό:
«- Η απόφαση του εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion ήταν πράγματι κατεπείγουσα ώστε να είναι αναγκαίο να ληφθεί κατά την τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία;
- O εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για το Ελληνικό Δημόσιο;
- Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον ή ενδεχομένως και αλλότρια συμφέροντα;
- Τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την απόφαση εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3B Orion;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης