Τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση κομμάτων - Ποιο το πρόβλημα των ΑΝΕΛ

Τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση κομμάτων - Ποιο το πρόβλημα των ΑΝΕΛ

Δυνατότητα στα κόμματα να ενημερώσουν τον υπουργό Εσωτερικών εντός πέντε μηνών πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών

Τροπολογία για την κρατική χρηματοδότηση κομμάτων - Ποιο το πρόβλημα των ΑΝΕΛ
Προβλήματα ενδοσυνεννόησης για την κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης σε Ανεξάρτητους Έλληνες και ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές ως συνασπισμοί δυνάμεων «κρύβει» υπουργική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα στα κόμματα να ενημερώσουν τον υπουργό Εσωτερικών εντός πέντε μηνών – αντί ενός μήνα – για το πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών. Σε διαφορετική περίπτωση, τα χρήματα κατανέμονται ισόποσα μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν το συνασπισμό, στα οποία συνυπολογίζεται και εκείνο που πιθανόν αποχώρησε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει το κόμμα του κ. Πάνου Καμμένου που στις τελευταίες εκλογές συμμετείχε ως συνασπισμός έξι διαφορετικών κομμάτων. Εάν, λοιπόν, ο πρόεδρος του κόμματος δεν προσκομίσει έως το τέλος Μαΐου συμφωνία που θα ορίζει την κατανομή των χρημάτων, τότε οι ΑΝΕΛ θα λάβουν το ίδιο ποσό με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του κ. Νίκου Νικολόπουλου και την «Πυρίκαυστο Ελλάδα» του κ. Κώστα Ζουράρι.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, η τροπολογία διορθώνει τον υφιστάμενο νόμο, ώστε κρατική χρηματοδότηση να λαμβάνουν και τα κόμματα που πιάνουν από 1,5% και άνω στις ευρωεκλογές (σ.σ. ίσχυε μόνο για τις εθνικές εκλογές). Υπό αυτά τα δεδομένα, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2014, χρηματοδότηση δικαιούται πλέον και το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη που έλαβε 2,69%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης