Κι όμως ο Βαρουφάκης βλέπει «σύγκλιση» με τους δανειστές!

Κι όμως ο Βαρουφάκης βλέπει «σύγκλιση» με τους δανειστές!

Την ώρα που Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί ξεκαθάριζαν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία

Κι όμως ο Βαρουφάκης βλέπει «σύγκλιση» με τους δανειστές!
Παρά το γεγονός ότι οι επικεφαλής της Ευρωζώνης στις δημόσιες δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup της Ρίγας ξεκαθάριζαν ότι υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία και το Bloomberg έκανε λόγο για «σφυροκόπημα» του Έλληνα ΥΠΟΙΚ από τους Ευρωπαίους εταίρους του, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με αναφορές διεθνών δικτύων, δήλωσε πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για βοήθεια το συντομότερο και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε πως η συμφωνία είναι δύσκολη, αλλά θα υπάρξει γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπάρξει ξεκάθαρη ένδειξη ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει συγκλίνει τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την άλλη, δήλωσε  πως η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι δύσκολη, αλλά θα υπάρξει, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Την ίδια στιγμή, είπε πως η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρόταση για να επισπεύσει τη διαδικασία των συνομιλιών.
Κλείσιμο

Πρόσθεσε ότι ο νόμος κατασχέσεων (foreclosures law) που ζητούν οι πιστωτές είναι αντιπαραγωγικός και μίλησε για διαφοροποίηση σχετικά με τους πιστωτές, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα επιθυμεί συμφωνία όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, σε τέτοιο ύψος ώστε να μην υπονομεύει την ανάπτυξη.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν έρθει πιο κοντά σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».

Ο Γ. Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι πέρα αυτών των διαφορών, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως είπε, «κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού
Στο άτυπο Eurogroup σήμερα συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών. Εκφράστηκε από όλους μας η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, αλλά και η ανησυχία όλων μας για την καθυστέρηση, ιδίως ενόψει των περιορισμών που αντιμετωπίζουμε. Διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Επισημάνθηκε, βεβαίως, η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών, ιδίως από τη δική μας πλευρά και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί. Δεν συζητήθηκαν σε βάθος, αναφέρθηκαν  κυρίως από τη δική μας πλευρά και από κάποιους από τους εκπροσώπους των θεσμών.

Στην τοποθέτησή μου αναφέρθηκα στην απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση συντάξεων, ιδίως των επικουρικών. Είναι μία απαίτηση που η ελληνική κυβέρνηση δεν  μπορεί να κάνει αποδεκτή στη μέση μίας συνεχιζόμενης αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης.

Στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και αυτή είναι μία κίνηση που θεωρούμε ότι, όχι μόνο δεν συνάδει με την πολιτική μας για ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν στους ώμους τους οι χειμαζόμενοι συμπολίτες μας, αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθάει και το τραπεζικό σύστημα απομειώνοντας ακόμη περισσότερο την αξία των περιουσιακών στοιχείων τους.

Τη διαφορά με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και συγκεκριμένα τη δική μας αίσθηση πως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια που να μην αποτρέπουν το ρυθμό ανάπτυξης που απαιτείται για να παραχθούν.

Όμως, πέρα των διαφορών θεωρούμε ότι, σε συνάρτηση με τις μεταρρυθμίσεις που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε, στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κρίνουμε ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία και ότι αυτές οι διαφορές θα γεφυρωθούν. Υπήρξε συμφωνία μεταξύ όλων μας στο Eurogroup ότι ναι μεν είναι δύσκολη η συμφωνία αλλά θα γίνει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης