Το «ξεκόβει» το Eurogroup: Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση

Το «ξεκόβει» το Eurogroup: Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση

Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαΐου, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ - Ντομπρόβσκις: Ανησυχία στο Eurogroup για τη μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα - Μοσκοβισί: Πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες - Όλοι εκθείασαν τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του Ευρώ εκτός της Ελλάδας

Το «ξεκόβει» το Eurogroup: Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση
Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, τόνισε μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής της συνεδρίασης εκτίμησε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα, ενώ όπως είπε «ξεμένουμε από χρόνο». «Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαΐου», σημείωσε.

Την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εξέφρασαν στην ίδια συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις. Διαπιστώθηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν επειγόντος οι διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Πάντως ο κ. Βαρουφάκης είναι σε άλλο μήκος κύματος καθώς, σύμφωνα με αναφορές διεθνών δικτύων, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για βοήθεια το συντομότερο και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.




Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης βαραίνει την Ελλάδα δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.



Δεν έχει γίνει όση πρόοδος θα θέλαμε, συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για «περιορισμένη πρόοδο» τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

Από τη μια χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της αλλά πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές.

Οι προσπάθειες πρέπει να επιταχυνθούν. Η μοναδική λύση για τον κοινό στόχο οσον αφορά την Ελλάδα θα προέλθει από την Ευρωζώνη, κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις. 

Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου. 

Μάλιστα τόνισε ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή επωφελείται από τις εξαιρετικά πλεονεκτικές συνθήκες των δανείων του EFSF,  αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχουν πληρωθεί τόκοι. 

Στο ίδιο κλίμα, οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα, που δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως σημειώθηκε «πλήρης κατάρρευση στην επικοινωνία».

«Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά μιλάμε διαφορετική γλώσσα», δήλωσε. 

Ενδεικτικό του κλίματος στις Βρυξέλλες ήταν το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ερωτήσεων που ακολούθησε αφορούσε την Ελλάδα.

Στις ερωτήσεις αυτές ο κ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς για το τι πρόοδος έχει επιτευχθεί απέφυγε να απαντήσει αρκούμενος στο σχόλιο ότι «υπάρχουν ακόμα μεγάλα, μεγάλα προβλήματα με την Ελλάδα».



Όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε σίγουρος ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη στην ικανοποίηση όλων των οικονομικών υποχρεώσεών της προς τους πιστωτές της.

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο έκτακτου Eurogroup είπε ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει πρόοδος και συμφωνία. «Δεν θα κλειδώσουμε τους εαυτούς μας μέσα για εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Απέχουμε πάρα πολύ από τη λήψη αποφάσεων, η συζήτηση ήταν κρίσιμη» απάντησε σε άλλη ερώτηση για το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Ρίγα.

Απόψε ελπίζαμε να ακούσουμε κάτι για ένα θετικό αποτέλεσμα και μια συμφωνία ώστε να υπάρξει μια απόφαση και είμαστε πολύ μακριά από αυτά» απάντησε σε άλλη ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ με τα διεθνή μέσα να σχολιάζουν ότι αυτή η αποστροφή επιβεβαιώνει το σφυροκόπημα που δέχθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνεδρίαση.


Η κακή ημέρα είχε φανεί από το πρωί

Το κακό κλίμα είχε φανεί με το «καλημέρα» καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στο Eurogroup: «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, γιατί αποτέλεσμα σήμερα εδώ δεν πρόκειται να δείτε»! 

Περιμένω να δω την αναφορά των Θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα, πρόσθεσε ο κύριος Σόιμπλε, που ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα και συμφωνία για την Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.



Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας, προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος», ανέφερε και πρόσθεσε: «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα».

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας: «Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Πάντως, πρόσθεσε, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από το Eurogroup - Ξένοι δημοσιογράφοι περιγράφουν το κλίμα ως «unfriendly» για Ελλάδα













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης