Περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία για τον «εσωτερικό δανεισμό»

Περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία για τον «εσωτερικό δανεισμό»

Εως και τα μέσα Μαΐου τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας αποφασίζουν τη μεταφορά των αποθεματικών τους, μέρος ή όλων, στην Τράπεζα της Ελλάδος - ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ έχουν ήδη αποφασίσει τη μεταφορά περίπου 500 εκατ. ευρώ συνολικά τον επόμενο μήνα

Περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα Ταμεία για τον «εσωτερικό δανεισμό»
Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι χθες εμφανίζονταν απρόθυμες, φαίνεται ότι θα υποχωρήσουν τελικά στις πιέσεις της κυβέρνησης και θα μεταφέρουν μέρος των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από σήμερα έως και τα μέσα Μαΐου τα ταμεία -το ένα μετά το άλλο- αναμένεται να συγκαλέσουν διοικητικό συμβούλιο, είτε τακτικό είτε έκτακτο, με το επίμαχο θέμα να περιέχεται στην ημερήσια διάταξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κύριος Δημήτρης Στρατούλης  επεσήμανε ότι δεν ασκήθηκαν πιέσεις στους διοικητές κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του, παρουσία στελεχών του ΟΔΔΗΧ αλλά ζητήθηκε από τα ταμεία να ξανασκεφθούν την πρόταση για αξιοποίηση των διαθεσίμων τους.

Κλείσιμο
Ο διοικητής του ΙΚΑ κύριος Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει ήδη θέσει εαυτόν στην εμπροσθοφυλακή της «ζύμωσης» με τα ταμεία που διατηρούν επιφυλάξεις αλλά και με την κοινή γνώμη, τονίζοντας ότι η μετατροπή σε ρέπος είναι προς όφελος των ταμείων και ότι το κράτος εγγυάται τις συντάξεις. Το ΙΚΑ δε θα συζητήσει κατά τη σημερινή συνεδρίασή του το επίμαχο θέμα, καθώς όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα θα κατευθυνθούν στην πληρωμή των συντάξεων του Μαίου, στις 30 Απριλίου. Όπως κάθε μήνα  το κονδύλι δεν επαρκεί και το ίδρυμα θα προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό και στην μετατροπή ομολόγων σε ρέπος.

Ωστόσο, τον επόμενο μήνα, ο διοικητής του ΙΚΑ θα εισηγηθεί τη μεταφορά διαθεσίμων ύψους 100-150 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Όταν συγκεντρώσουμε τις εισφορές» επισημαίνει ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, «αντί να τις τοποθετήσουμε σε εμπορικές τράπεζες με επιτόκιο 2,2%, θα τις μεταφέρουμε στην ΤτΕ με επιτόκιο 2,6%. Είναι προς όφελος του Ταμείου».

-Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ έχει ήδη αποφασίσει κατά πλειοψηφία τη μεταφορά 90 εκ ευρώ στην ΤτΕ. Η απόφαση αυτή ξάφνιασε όσο καμία άλλη, καθώς ο οργανισμός δίνει μάχη για τη σωτηρία του ταμείου και επιχορηγείται κάθε μήνα με 170 εκατ. ευρώ για να μπορεί να ανταπεξέλθει στην πληρωμή των συντάξεων. «Δεν πιέστηκα από κανένα» δήλωσε ο διοικητής του οργανισμού κύριος Τάσος Πετρόπουλος. «Με τη διαδικασία αυτή μπορούμε να εξοικονομήσουμε το ΕΚΑΣ ενός έτους και ένα σημαντικό μέρος από την κρατική επιχορήγηση», πρόσθεσε.

-Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ έχει αποφασίσει κατά πλειοψηφία τη μεταφορά 170 εκατ. ευρώ στην ΤτΕ από τα διαθέσιμά του, που ανέρχονται συνολικά σε 350 εκ. ευρώ.

-Το ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) έχει συνολικά διαθέσιμα 700 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είναι τοποθετημένο στην τράπεζα Αττικής (καθώς το ΤΣΜΕΔΕ είναι μεγαλομέτοχος της Τράπεζας). Το ταμείο προσανατολίζεται να μεταφέρει στην ΤτΕ 100-200 εκ ευρώ.

-Ο ΟΓΑ προσανατολίζεται να διαθέσει 50 εκατ. ευρώ από τα 139 εκ του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Ο διοικητής κύριος Βεργίνης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διαθέσει χρήματα από εισφορές εργαζομένων αλλά μόνο από επιχορηγήσεις.

-Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ θα συνεδριάσει για το επίμαχο θέμα την Παρασκευή, ενώ το ETAT (ταμείο τραπεζουπαλλήλων) που σύμφωνα με τις αναλογιστικές μελέτες έχει τρία χρόνια ζωής, στη σημερινή του συνεδρίαση θα συζητήσει τη μεταφορά 150 εκατομμυρίων ευρώ. Οι σύλλογοι των εργαζομένων στις τράπεζες ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν εξώδικο στη διοίκηση του ταμείου για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Αρκετά ταμεία πάντως ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις από τον ΟΔΔΗΧ ότι θα επιστραφούν τα χρήματα όποτε τα χρειαστούν για την πληρωμή των συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΔΔΗΧ «δείχνει» προς την πλευρά της ΤτΕ ως αρμόδιου φορέα για τη διασφάλιση των χρημάτων των ταμείων.

Εκτός από τα διαθέσιμα των ταμείων που είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες, στα ρευστά διαθέσιμα του Κοινού Κεφαλαίου περιλαμβάνεται και μέρος του Ασφαλιστικού  Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ύψους 600 εκατ. ευρώ που βρίσκεται κατατεθειμένο σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης της Τράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε από την παρακράτηση ποσοστού από τις υψηλές συντάξεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Από τον λογαριασμό έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί 150 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ και του ενιαίου επικουρικού (ΕΤΕΑ) που δεν είχαν χρήματα να καταβάλουν συντάξεις.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης