Όλα μπάχαλο στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Όλα μπάχαλο στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται η ΠΝΠ της κυβέρνησης - Μάρδας: Να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει! - Σφοδρές αντιδράσεις Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Κωνσταντινόπουλου - Άδωνις σε Διαμαντόπουλο: «Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος, ρε τρομοκράτη;» - Διαβάστε τους διαλόγους

Όλα μπάχαλο στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Μπάχαλο με το «καλημέρα» επικρατεί στην επιτροπή που συνεδριάζει στη Βουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με απίστευτους διαλόγους.

Αιτία για την οξύτατη ένταση αποτέλεσε η πρωτοβουλία και η επιμονή του προεδρεύοντα της επιτροπής Βαγγέλη Διαμαντόπουλου να δώσει πρώτα τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να προτείνει την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ως προς την συζήτηση της επίμαχης ΠΝΠ.

Στην ουσία, ο υπουργός θα ανέπτυσσε την πρόταση που αποκάλυψε νωρίτερα το protothema.gr ότι δηλαδή η κυβέρνηση επιθυμεί να συζητηθεί η ΠΝΠ σε μια συνεδρίαση εξπρές αντί τεσσάρων πριν εισαχθεί στην ολομέλεια. Πρόκειται δηλαδή για κατεπείγουσα διαδικασία χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να επιθυμεί να χαρακτηριστεί... κατεπείγουσα!
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξπρές διαδικασία επιλέχθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να περιοριστεί στο ελάχιστο η κριτική από αντιπολίτευση και εκπροσώπων ΟΤΑ σε ένα ζήτημα που φθείρει το κυβερνητικό προφίλ.

Αμέσως παρενέβη ο Ανδρέας Λοβέρδος και εξήγησε ότι επί διαδικαστικών ζητημάτων την αρμοδιότητα έχουν οι βουλευτές και το προεδρείο και όχι η κυβέρνηση και μάλιστα εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Ο κ. Διαμαντόπουλος επέμεινε στο να πάρει τον λόγο ο κ. Μάρδας με αποτέλεσμα να ξεσπάσει καυγάς.

Ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία για να επανέλθουν μετά από δεκάλεπτο διάλειμμα χωρίς ωστόσο να κατευναστούν τα πνεύματα. Είναι δε ενδεικτικό ότι κ .Διαμαντόπουλος προχώρησε και σε δεύτερη διακοπή προκειμένου – αυτή την φορά - κυβέρνηση και  ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν!

Τελικά η κυβέρνηση και η ΚΟ που την στηρίζει αποφάσισε να προχωρήσει σε μια διαδικασία που κινείται στην μεθόριο του κανονισμού της Βουλής. Συγκεκριμένα αντί μιας συνεδρίασης θα υπάρξει και δεύτερη αύριο για την ακρόαση των φορέων (δημάρχων, περιφερειαρχών κ.α).

Ωστόσο, η εξέλιξη φανερώνει και την απειρία του νέου κυβερνητικού σχήματος καθώς το μόνο που πέτυχαν είναι να υποστούν την φθορά της ΠΝΠ και να χρεωθούν την κατεπείγουσα διαδικασία χωρίς όμως να αποφύγουν την τοποθέτηση φορέων και την εκτεταμένη τελικά συζήτηση.

Νωρίτερα, πάντως και έως να εξευρεθεί λύση, υπήρξαν αποκαλυπτικοί διάλογοι:
 
Λοβέρδος: πρέπει να τοποθετηθούμε επί της διαδικασίας
 
Διαμαντόπουλος: Ο λόγος θα πάει στον υπουργό για παρέμβαση επί της διαδικασίας
 
Λοβέρδος: Δεν αφορά τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στην Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε
 
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Έχει δίκαιο ο Πανούσης που λέει πώς σας εκλέγουν!
 
Λοβέρδος (προς τον Μάρδα): Αυτό (σσ. εννοεί η διαδικασία) αφορά τους αντιπροσώπους του λαού εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;
 
ΜΑΡΔΑΣ: Θα είχα τελειώσει 30 δευτερόλεπτα.
 
Λοβέρδος : Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε, τι να τελειώσετε;
 
Διαμαντόπουλος : Έδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση, ποιο το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους άλλα δεν πάτε και εσείς πίσω
 
ΜΑΡΔΑΣ: Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρότασή μου πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει
 
ΦΩΝΕΣ
 
Διαμαντόπουλος: εκτίθεστε σε όλο τον κόσμο. Να ανακαλέσετε… δεν σας τιμά αυτό
 
Γεωργιάδης: καθίστε κάτω κ. Μαρδα
 
Μαρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα
 
Λοβέρδος: Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα συνεδριάσουμε;
 
Διαμαντόπουλος: Είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί . Διακόπτουμε 5 λεπτά να ηρεμήσετε

Γεωργιάδης: Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος, ρε τρομοκράτη; Μάθε πρώτα τον Κανονισμό της Βουλής και μετά να μιλάς. 
 
Μετά την διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος και παρουσίασε την πρόταση αντί του υπουργού. Είπε δηλαδή η συζήτηση της ΠΝΠ να γίνει σε μια συνεδρίαση στην επιτροπή.
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «φυγομαχήσει».
 
Χαρακτηριστικά, ο Ανδρέας Λοβέρδος έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter: «Έξω από τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών είναι οι φορείς που δεν θέλουν να δώσουν τα χρήματά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να τους ακούσουμε!».
 
«Η κυβέρνηση έφερε την ΠΝΠ στη Βουλή και προσπαθεί να την κρύψει με κατεπείγουσα διαδικασία που δεν ομολογεί από ντροπή», έγραψε επίσης.
 


Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τη διαδικασία που, όπως είπε, αποκλείει από τη συζήτηση τους κοινωνικούς φορείς και τους δημάρχους -περιφερειάρχες, που τους αφορά άμεσα η ρύθμιση.
 
Από την πλευρά του Ποταμιού ο κ. Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φυγομαχία» και πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει «άλλες σκοπιμότητες».
 
Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να ακολουθηθεί η κατεπείγουσα διαδικασία λέγοντας: «Σε επείγουσα ή κατ' επείγουσα διαδικασία πρέπει να έχετε ουσιαστικό λόγο. Ότι θέλετε να αποφύγετε την κριτική δεν συνιστά λόγο».

Τέλος πρότεινε: «Δώστε χρόνο στην επιτροπή κατά το Σύνταγμα. Να πάμε στη συζήτηση με την κανονική διαδικασία με ειδική συνεδρίαση φορέων β’ ανάγνωση και μετά στην Ολομέλεια».
 
Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις ίδιες νομοθετικές πρακτικές με την προηγούμενη. Επίσης, ζήτησε να αποσυρθεί η ΠΝΠ, σε διαφορετική περίπτωση να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία.
 
Ο κ. Διαμαντόπουλος επιχείρησε να κλείσει τη συζήτηση, ωστόσο, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε επίμονα το λόγο.

«Δεν το δικαιούστε», είπε ο κ. Διαμαντόπουλος για να προσθέσει: «Θα δώσω το λόγο σε ακόμα έναν βουλευτή από κάθε κόμμα».

«Σας είμαι ευγνωμονούσα» του απάντησε η κυρία Μπακογιάννη που αντιπρότεινε να υπάρξει αύριο συνεδρίαση όπου θα παραστούν δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

«Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου», είπε η βουλευτής, «έχει επενδύσει 7,1 εκατ. ευρώ με 5,8% επιτόκιο. Αν τα πάρει και τα βάλει στην ΤτΕ με 2% χάνει χρήματα δημοτών του. Ας τον ακούσουμε, αυτό ζητώ από τους βουλευτές».

Νίκος Φίλης: Η ΠΝΠ μας θωρακίζει από απροσδόκητες εξελίξεις
 
Λύση στο πρόβλημα επιχείρησε να δώσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης περιγράφοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια ταμεία.
 
«Ορισμένοι περιφέρονται στα κανάλια λέγοντας ότι χρεοκοπεί η χώρα και όταν η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση αντιμετώπισης των ταμειακών αναγκών την κατακρίνουν», είπε ο κ. Φίλης, για να προσθέσει ότι η ΝΔ θέλει να εκθέσει τη χώρα στη χρεοκοπία.

Παραδέχθηκε πως «το να ξεκινά η παρούσα βουλή και κυβέρνηση μια διαδικασία - εξαναγκαστική από εξελίξεις - προώθησης ΠΝΠ δεν μας χαροποιεί. Όμως οι εξελίξεις είναι απροσδόκητες και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι. Θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα σε μια κρίσιμη στιγμή διαπραγμάτευσης με απόφαση της Βουλής, ώστε η χώρα να είναι κατοχυρωμένη».

Κατηγόρησε, τέλος, την αντιπολίτευση λέγοντας: «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις έφερναν ΠΝΠ όχι μόνο σε μια συνεδρίαση αλλά αυτή της  ΕΡΤ δεν την έφεραν καθόλου. Άλλες δε ήρθαν αλλοιωμένες» ενώ πρότεινε «να ακροαστούμε αύριο τους φορείς και οπωσδήποτε την Παρασκευή να μπει και να ψηφιστεί στην ολομέλεια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης