Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές πιέσεις για τον Ξηρό

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές πιέσεις για τον Ξηρό

Διάθεση να εξηγήσουν πως δεν τίθεται ζήτημα απελευθέρωσης δείχνουν οι Έλληνες αξιωματούχοι - Δεν τίθενται ζήτημα αλλαγής ψηφισμένου από τη Βουλή νόμου, τονίζεται πάντως

Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση στις αμερικανικές πιέσεις για τον Ξηρό
Με διάθεση να εξηγήσει στην αμερικανική πλευρά τι ακριβώς σημαίνει ο νέος νόμος για το σωφρονιστικό σύστημα και τη διαφαινόμενη κατ’ οίκον κράτηση του Σάββα Ξηρού, από τις φυλακές που είναι τώρα, αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ανησυχίες αμερικανών και βρετανών για το θέμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να υπαναχωρήσει στις πιέσεις τους και να αλλάξει στάση. 

Παράλληλα, προσπαθεί να κρύψει την ενόχλησή της για τις παρεμβάσεις, που μοιάζουν, αν δεν είναι καταφανώς, ωμές, στα εσωτερικά μίας χώρας και μίας σύγχρονης Δημοκρατίας, που καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των θεσμών της. Πρόκειται για θεμελιώδη θέματα για την αυτοδιάθεση ενός κράτους και η κυβέρνηση διαμηνύει στο παρασκήνιο – αποφεύγοντας την ευθεία σύγκρουση και αντιπαράθεση – ότι φυσικά και δεν τίθεται θέμα αναδίπλωσης και αλλαγής ενός νόμου που ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή. Άλλωστε επέλεξε να προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του νόμου παρότι γνώριζε ότι θα υπήρχαν αμερικανικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην αμερικανική πλευρά επισημαίνοντας αφενός ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση που ενέχει τον οποιοδήποτε κίνδυνο για επανάληψη τρομοκρατικής δράσης – καθώς ο Ξηρός είναι πολλαπλώς ασθενής και με απαγορευτικό ποσοστό αναπηρίας για οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια – και αφετέρου ότι το πρόβλημα της τρομοκρατίας σήμερα προέρχεται από τους τζιχαντιστές.

Η σχετική επισήμανση μάλιστα στην άτυπη ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου για τον κίνδυνο από τους τζιχαντιστές – τον οποίο άλλοι προκάλεσαν και όχι η… Αθήνα- είχε και ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο: Με διπλωματική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης θα συγκληθεί εκ νέου η τριμερής στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή της Κύπρου και της Αιγύπτου προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση στην ανατολική μεσόγειο, περιλαμβανομένου και αυτού του θέματος.

Η εκτίμηση πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η θύελλα θα περάσει σύντομα και πως δεν πρόκειται να τραυματίσει σημαντικά τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Κυβερνητικοί παράγοντες αντιλαμβάνονται την ευαισθησία, όχι όμως και την ανησυχία της άλλης πλευράς, καθώς και τον ενδεχόμενο συμβολισμό που η Ουάσιγκτον θεωρείο ότι υπάρχει στο θέμα, αλλά θεωρούν ότι η ουσία είναι άλλη και δεν έχει να κάνει με καμία «χαριστική» αντιμετώπιση τρομοκρατών.
Κλείσιμο

Για να μετριάσουν τις εντυπώσεις και τις εκτιμήσεις ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τους Αμερικανούς, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι εάν όλος αυτός ο θόρυβος αντιπροσώπευε κάτι δραματικό και αξεπέραστο, τότε δεν θα γινόταν κανονικά οι επαφές του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον αυτές τις ημέρες, αλλά, προφανώς, οι Αμερικάνοι, θα μπορούσαν και να την αναβάλλουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης