Ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις για την προμήθεια των 500 εκατ. δολαρίων

Ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις για την προμήθεια των 500 εκατ. δολαρίων

ΠΟΤΑΜΙ:  Μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για τη σκοπιμότητα της απόφασης -Να δοθούν πλέον απαντήσεις στη Βουλή – ΠΑΣΟΚ: Καλούμε τον κ. Τσίπρα να τοποθετηθεί άμεσα για την απόφαση που ελήφθη

Ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις για την προμήθεια των 500 εκατ. δολαρίων
               Τεράστιες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η υπόθεση της  ανακατασκευής των αεροσκαφών P-3B ORION  του Πολεμικού ναυτικού με κόστος 500 εκατ  δολάρια, σε μια εποχή που στη χώρα η κρίση βαθαίνει και υπάρχει ανάγκη  εξοικονόμησης και του τελευταίου ευρώ.  Μετά τα νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματος του ΘΕΜΑΣτος την Κυριακή το “Ποτάμι” δια του Σταύρου Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ  θέτουν καίρια πολιτικά  ερωτήματα και ζητούν απαντήσεις στην Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΟΤΑΜΙ αναφέρεται: 

Κλείσιμο
“Νέα ερωτηματικά προκαλούν οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, μετά από εισήγηση του Πάνου Καμμένου, να ανακατασκευασθούν 5 παλιά αεροσκάφη έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα έγγραφο-βόμβα, που δημιουργεί μείζον ζήτημα δημοσίου συμφέροντος για τη σκοπιμότητα της απόφασης να εκταμιευτούν σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης 500 εκατ. δολάρια για εκσυγχρονισμό έως πέντε... μουσειακών αεροσκαφών τύπου P-3B.”



Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Ποταμιού:

Τα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας απαιτούν από την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους εξηγήσεις. Όταν η ίδια η εταιρεία Lockheed με επιστολή του αντιπροσώπου της δηλώνει καθαρά ότι “η ενεργοποίηση των Ρ-3Β δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα”, ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν το ΚΥΣΕΑ σε αυτή την επιλογή; Πως είναι δυνατόν η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία να παραδέχεται ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών είναι “μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα” και το ΚΥΣΕΑ να την προκρίνει; Ταυτόχρονα η αποκάλυψη ότι σύμφωνα με τους σειριακούς τους αριθμούς τα αεροπλάνα δεν είναι 35 ετών αλλά πενήντα (!) γεννούν επιπρόσθετα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος ανακατασκευής. Πόσο μάλλον που η ίδια η εταιρία επισημαίνει ότι τα αεροπλάνα βρίσκονται τόσα χρόνια στο έδαφος «χωρίς να έχουν εφαρμοσθεί εργασίες μακράς αποθήκευσης».



Το Ποτάμι ξαναρωτά γιατί η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε αυτήν την πολεμική δαπάνη- που θα μας στοιχίσει 500 εκατομμύρια -τις ίδιες μάλιστα μέρες που αποφάσιζε ότι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δε μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 207 εκατομμύρια; Γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, η οποία αμφισβητεί όλες τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, σεβάστηκε απολύτως την εισήγηση για την έγκριση αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος; Όταν μάλιστα ο υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Νικολούδης παραδέχεται δημοσίως ότι οι μίζες στα εξοπλιστικά προγράμματα κινούνται κατά μέσο όρο στο 4%.

Όλα αυτά θα πρέπει πλέον να απαντηθούν στη Βουλή, η οποία θα πρέπει να λάβει άμεσα γνώση του ακριβούς περιεχομένου της συμφωνίας.



Και το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Αρβανιτίδης, εισηγητές του ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα», για την ανακατασκευή των αεροσκαφών P3 Orion. 

«Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάθεση για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει άμεσα ερώτηση στη Βουλή ζητώντας παράλληλα να της προσκομιστούν και όλα τα έγγραφα που αφορούν στο θέμα. 

Επίσης την Τετάρτη στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής θα ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις. 

Καλούμε τον πρωθυπουργό, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια ακόμα και για το πιο μικρό εξοπλιστικό πρόγραμμα κατηγορούσε τους αρμοδίους υπουργούς, να τοποθετηθεί άμεσα για την απόφαση που ελήφθη από το ΚΥΣΕΑ του οποίου προεδρεύει».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης