Φωτογραφίες: Στη Μυτιλήνη που «βουλιάζει» από μετανάστες ο Θεοδωράκης

Φωτογραφίες: Στη Μυτιλήνη που «βουλιάζει» από μετανάστες ο Θεοδωράκης

Συνομίλησε με διασωθέντες μετανάστες και παρακολούθησε τις διαδικασίες υποδοχής τους από τις αρχές - Έδωσε στη δημοσιότητα 11 προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος - Ζήτησε ενίσχυση της Frontex και συνεννόηση με την τουρκική πλευρά χωρίς «ψευδοπαλικαρισμούς»

Φωτογραφίες: Στη Μυτιλήνη που «βουλιάζει» από μετανάστες ο Θεοδωράκης
Εικόνα από πρώτο χέρι για την κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη πήρε το πρωί της Τετάρτης ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης βρέθηκε στο λιμάνι της πόλης που καθημερινά υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων έχοντας στο πλευρό του τον Βασίλη Μαρκή, επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων και Πολιτικό Υπεύθυνο του Τομέα Δικαιοσύνης στο Ποτάμι.

Κλείσιμο




Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνομίλησε με μετανάστες που είχαν διασωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας από άνδρες του Λιμενικού και παρακολούθησε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την υποδοχή τους.

Ο κ. Θεοδωράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους ζήτησε εθνική πολιτική για τη μετανάστευση και την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος: «Η κυβέρνηση αδυνατεί απ’ ό,τι φαίνεται να χαράξει πολιτική και σε αυτό θέμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και ζήτησε από τον κ.Τσίπρα να συγκαλέσει στην Αθήνα σύσκεψη των «ανθρώπων των συνόρων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Στη σύσκεψη αυτή θα πρέπει να κληθούν οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι των παραμεθόριων περιοχών καθώς και οι λιμενικοί που έχουν την εποπτεία των θαλάσσιων συνόρων. Θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί. Να μην είναι όμως μια γραφειοκρατική σύσκεψη αλλά μια πραγματική εθνική συνδιάσκεψη για την εκπόνηση μια πραγματικής πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες», τόνισε.

Ταυτόχρονα έδωσε στη δημοσιότητα 11 συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος. Όπως είπε «το χρέος μας είναι διπλό. Από τη μια να περιθάλψουμε αυτούς τους κατατρεγμένους που καταφθάνουν στη χώρα μας για να σωθούν, και από την άλλη να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας από τη δράση των δουλεμπόρων και των κυκλωμάτων που στέλνουν κάθε μέρα όλο και περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες».

Ζήτησε επίσης την ενίσχυση της Frontex και τη συνεννόηση με την τουρκική πλευρά χωρίς «ψευδοπαλικαρισμούς». «Η Τουρκία θα πρέπει να συμπεριφερθεί με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτό θα πρέπει να της γίνει ξεκάθαρο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε ανάμεσα σε δεκάδες μετανάστες που είχαν φθάσει το πρωί στη Μυτιλήνη και περιτριγυρισμένος από νεαρά παιδιά είπε στους τοπικούς δημοσιογράφους ότι «αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά. Είχαν μια κανονική ζωή στη Δαμασκό.Η χώρα τους όμως καταστράφηκε και αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Είναι υποχρέωση της Ευρώπης να τα φροντίσει και να τους προσφέρει μια κανονική ζωή».







Σημειώνεται ότι μόνο το εορταστικό τετραήμερο, από το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, σε διάφορες ακτές της Λέσβου, αποβιβάσθηκαν 497 άτομα, στην πλειονότητά τους, συριακής καταγωγής ενώ την Τρίτη είχαν καταμετρηθεί και συγκεντρωθεί τουλάχιστον άλλα 85 άτομα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης