Σαμαράς στο Bloomberg: Aνοιχτός σε κυβερνητικό συνασπισμό για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Σαμαράς στο Bloomberg: Aνοιχτός σε κυβερνητικό συνασπισμό για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Αμφισβητεί τη δέσμευση Τσίπρα να κρατήσει τη χώρα στο κοινό νόμισμα - Τι απαντά η κυβέρνηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού

Σαμαράς στο Bloomberg: Aνοιχτός σε κυβερνητικό συνασπισμό για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Ανοιχτός στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εφόσον τεθεί ζήτημα και πρόβλημα στον τρέχον σχηματισμό της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει ώστε να λάβει χρηματοδότηση.

"Εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, τότε θα παρέχουμε στήριξη. Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα σήμανε την καταστροφή" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε επίσης την κριτική ότι δεν στηρίζει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει μια οικονομική και κοινωνική έκρηξη, σημειώνοντας ότι έχει στηρίξει και τα δύο νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Κλείσιμο
Παράλληλα, ενώ ο ίδιος αμφισβητεί την δέσμευση του Α. Τσίπρα να κρατήσει τη χώρα στο κοινό νόμισμα, θεωρεί την Ευρωζώνη ως το μόνο βιώσιμο οικονομικό μονοπάτι για την Ελλάδα.

"Για την Ευρωζώνη, μια έξοδος της Ελλάδας θα είχε αντίκτυπο αλλά όχι τον ίδιο όσο τέσσερα χρόνια πριν. Αλλά και πάλι θα είναι τεράστιος, θα είναι πολιτική καταστροφή", τόνισε.
Σχολιάζοντας την κατάσταστη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι "η κατάσταση είναι ασφυκτική λόγω της αβεβαιότητας" ενώ παρότρυνε τον πρωθυπουργό να "σταματήσει τους θεατρινισμούς γιατί ο λογαριασμός ανεβαίνει".

"Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και καθόλου πράξεις. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ερωτηματικό" είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές και την προσπάθεια επίτευξης μιας συμφωνίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, που συμφώνησε τον Φεβρουάριο κατά την επέκταση του μνημονίου, όπως πρόσθεσε.

"Σε αντίθετη περίπτωση, εάν ιδεολογικά αποφασίσουν να μην τηρήσουν την συμφωνία, τότε μπορεί να έχουν να κάνουν με στάση πληρωμών" προειδοποίησε και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία εκλογών και χώρες που έχουν περάσει οι ίδιες από ένα παρόμοιο πρόγραμμα με την Ελλάδα δεν θα θελήσουν να μας δώσουν χρήματα εάν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και αν συμπεριφέρεται αντι-ευρωπαϊκά".

Τέλος, ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι ο Α. Τσίπρας υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας κάνοντας ανοίγματα προς τη Ρωσία. "Όταν βρίσκεται στην Ευρώπη και ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς και τους Ρώσους να σε χρηματοδοτήσουν, δεν στέλνεις ένα σήμα στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι δεν είσαι στην ουσία υπερ της ευρωπαϊκής πολιτικής;" καταλήγει αναρωτώμενος.

Τι απαντά η κυβέρνηση στις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού

Τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού όπου εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας «Όνειρα εαρινής νυκτός». 

«Ο κ. Σαμαράς δηλώνει πρόθυμος για κυβέρνηση εθνικής ενότητας που θα συνεχίσει το ημιτελές έργο του. Αυτό, ευτυχώς, έμεινε ανολοκλήρωτο στις 25 Γενάρη. 

Σήμερα, ο ελληνικός λαός φαίνεται να αποδοκιμάζει ακόμη περισσότερο την κυβερνητική του θητεία και να στηρίζει ακόμη περισσότερο τη σημερινή κυβέρνηση, ανεξάρτητα από την πρόσφατη ψήφο του. 
Για αυτό και συνεχίζουμε βάζοντας τα μνημόνια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, υπερασπιζόμενοι τις ευρωπαϊκές αξίες της ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα», τόνισε κ. Σακελλαρίδης. 

Και κατέληξε σημειώνοντας: «Σενάρια για κυβέρνηση μνημονιακής ενότητας, που απεργάζονται τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και διάφορα κέντρα και παράκεντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι όνειρα εαρινής νυκτός».



Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης