Βουβή (προς το παρόν) δυσαρέσκεια Μαξίμου για τη Ζωή

Βουβή (προς το παρόν) δυσαρέσκεια Μαξίμου για τη Ζωή

Η διαφορετική αντιμετωπιση της εισβολής των  αντιεξουσιαστών και η "επιστροφή" του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ απο την Πρόεδρο της Βουλής προκαλούν ένταση στις σχέσεις με το πρωθυπουργικό γραφείο - Συσωρεύονται σύννεφα ημέρα με την ημέρα - Προβληματικά σημεία στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου βλέπει η Πρόεδρος σε συνέντευξης της

Βουβή (προς το παρόν) δυσαρέσκεια Μαξίμου για τη Ζωή
Συγκαλυμμένη δυσαρέσκεια εξέφραζαν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου για την πρόεδρο της Βουλής κυρία  Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τα δύο νέα περιστατικά ασυμφωνίας μεταξύ των δύο κέντρων. 

Η αρχή έγινε με την είσοδο των αντιεξουσιαστών στην Βουλή ενέργεια για την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση. Η  κα Κωνσταντοπούλου όμως είπε ότι ήταν μια ειρηνική διαμαρτυρία, χαρακτήρισε προβοκατόρικα τα δημοσιεύματα περί εισβολής  ενώ για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου τον εμφάνισε «Θύμα» παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Στους δημοσιογράφους μάλιστα φέρεται να είπε “σας τρομάζει μία ειρηνική διαμαρτυρία”. Η διάσταση απόψεων ήλθε σε μία συγκυρία που στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τις συνεχείς κινήσεις ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου που δημιουργούν αίσθηση αταξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του εκπροσώπου εκφράζεται ερωτηματικό για το “ποιούς ευνοεί μία τέτοιου είδους ενέργεια” και σημιεώνεται ότι “Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε”.

Η σχέση Μαξίμου Βουλής όμως δοκιμάστηκε περαταίρω όταν την Τετάρτη το απόγευμα η πρόεδρος της Βουλής έστειλε πίσω στο Μαξίμου το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ που είχε καταθέσει την Τρίτη η κυβέρνηση. Στο νομοσχέδιο σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβανόταν και η πράξη νομοθετικού περιεχομένου  σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και η κυρία Κωνσταντοπούλου θέλησε με αυτή την κίνηση να υποδηλώσει πως θα μείνει σταθερή στη δέσμευσή της ότι θα τηρεί τους κανόνες καλής νομοθέτησης και δεν θα δέχεται νομοσχέδια με άσχετες διατάξεις. 

Κλείσιμο
Τα νέα περιστατικά ήλθαν δύο ημέρες μετά την συζήτηση στην Βουλή για την ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις όπου η σύγκρουση της προέδρου της Βουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδήγησε σε αποχώρηση της ΝΔ. Προ δεκαημέρου η διαφωνία της για την ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είχε προκαλέσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού  κ. Αλέξη Τσίπρα. Γενικότερα όμως η κα Κωνσταντοπούλου δεν περιορίζεται σε διαδικαστικές παρεμβάσεις που αφορούν την λειτουργία του κοινοβουλίου αλλά παίρνει πολιτικές θέσεις που ενίοτε δεν ταυτίζονται με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου όπως η συμφωνία με τους δανειστές. Οι παρεμβάσεις της κατά την διάρκεια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έχουν προκαλέσει επανειλημμένως και την σύγκρουσή της με την αντιπολίτευση μείζονα και ελάσσονα στους κόλπους της οποίας υπάρχει σκέψη για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της. Φυσικά η κυβερνητική πλειοψηφία στηρίζει την κυρία Κωνσταντοπουλού καίτοι υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ενίοτε εξανίστανται κι εκείνοι με συμπεριφορές της προέδρου. Καθώς όμως η κυβέρνηση έχει ανοικτά μία σειρά μέτωπα με κύριο βέβαια εκείνο με τους δανειστές το τελευταίο που επιθυμεί είναι μία πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση για το πρόσωπο της Προέδρου της Βουλής. Από την άλλη όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε πια όλο και περισσότερο ότι “η κα Κωνσταντοπούλου διαθέτει δική της ατζέντα” και προβλέπουν ότι θα συνεχίσει να αποτελεί πονοκέφαλο για τον κ. Τσίπρα. 

Κωνσταντοπουλου: Η Χρυσή Αυγή έχει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης

Ξεκάθαρη απάντηση σε όσους επιχειρούν να την εμφανίσουν ως υπερασπιστή της Χρυσής Αυγής έδωσε η κυρία Ζωη Κωνσταντοπουλου, επισημαίνοντας ότι πριν ακόμα το νεοναζιστικό μόρφωμα εισέλθει στην Βουλή είχε υποστηρίξει ότι υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής οργάνωσης.

Μιλώντας στην εκπομπή της κυρίας Έλλης Στάη στον Alpha η Πρόεδρος εξήγησε τα διαφορετικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν την στιγμή που μέρος της κοινωνίας αποφάσισε να ψηφίσει την ΧΑ επιμένοντας στις πάγιες απόψεις της πως οι πρόνοιες της δημοκρατίας είναι και για όσους την αντιμάχονται. Τόνισε ωστόσο ότι την περίοδο που επιχειρήθηκε να επιβληθεί η λογική "των δυο άκρων" και η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την ΧΑ η ίδια είχε υποστηρίξει ότι το κόμμα του Ν. Μιχαλολιακου έχει χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης με αποτέλεσμα - όπως είπε - να επικριθεί από όσους σημερα "εμφανίζονται Δημοκράτες".

Εκτός αυτού η κυρία Κωνσταντοπουλου μίλησε και για την εισβολή ομάδας αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την λειτουργία των φυλακών τύπου Γ. Η πρόεδρος υποστήριξε πως δεν υπήρξε εισβολή, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει και διάσταση απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα.

Παράλληλα στήριξε το έως τώρα νομοθετικό έργο της κυβέρνησης τονίζοντας ότι είναι "ενδεικτικό της βούλησης".

Αναφορικά όμως με την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις απαιτήσεις των εταίρων υποστήριξε πως "κάποιοι προσπαθούν να μην αφήσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα της".

Η συμφωνία 20ης Φεβρουαρίου είχε και προβληματικά σημεία

Αναφορικά με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως επωφελή για την χώρα η κυρια Κωνσταντοπουλου είπε "Η συμφωνία έχει σημεία οπισθοχώρησης εκείνων που κανοναρχουσαν έως τώρα έχει όμως και αλλά σημεία που είναι προβληματικά".

"Μας ζητούν να σκοτώσουμε την κοινωνία"

Η Πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στο επίμονο ερώτημα για το αν θα επέλεγε την εξωτερική στάση πληρωμών σε περίπτωση προβλήματος ρευστότητας. Σημείωσε όμως ότι προέχει η επιβίωση των πολιτών και όχι η εκπλήρωση όσων ζητούν "να σκοτώσουμε την κοινωνία".

Για της ιδιωτικοποιήσεις υποστήριξε ότι η πρακτική έχει δείξει πως δεν έγινε προς όφελος της κοινωνίας και πως "οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω ΤΑΙΠΕΔ αποτελούν εστίες σκανδάλων και εξυπηρετήσεις συμφερόντων".

Αναφορικά με τις πληροφορίες για τις προτάσεις της κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέφυγε να σχολιάσει και  υπενθύμισε τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις εμπεριέχουν και τις υποχωρήσεις "χωρίς αυτές να αλλοιώνουν τον πυρήνα των προγραμματικών αρχών".

Είπε επίσης ότι η θέση της χώρας στην ΕΕ ενισχύει την διαπραγματευτική της ισχύ πρόσθεσε όμως ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αν οι πολίτες ωφελήθηκαν από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. "Δεν είμαι διατεθειμένη να χάσω ούτε έναν άνθρωπο για ένα νόμισμα" απάντησε στο ερώτημα αν το ευρώ είναι φετίχ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης