Άγκυρα: Ο Καμμένος είπε ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα - Η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της

Άγκυρα: Ο Καμμένος είπε ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα - Η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της

Απάντηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ στον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο οποίος απάντησε στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

Άγκυρα: Ο Καμμένος είπε ότι το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα - Η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της
Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμύνης, Ισμέτ Γιλμάζ, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο οποίος αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ελλάδας σε 16 ελληνικά νησιά, οδήγησε σε απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Αναλυτικότερα, προ ημερών ο Τούρκος υπουργός είχε αμφισβητήσει την κυριαρχία των 16 νησιών και βραχονησίδων που «βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή», καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση.

Ο Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε  ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: «Ουδεμία αμφισβήτηση και ουδέν σημείο αμφιβολίας υφίσταται σχετικά με το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε, η διεθνής νομιμότητα είναι από τις βάσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεν μεταβάλλεται ούτε με προθέσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου ούτε με μονομερείς δηλώσεις ή ενέργειες».

Κλείσιμο
Ως ανταπάντηση, λοιπόν της απάντησης του κ. Κούτρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς κάλεσε την Ελλάδα να μην κλονίζει τη θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε η θάλασσα αυτή να αποτελέσει περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», και πρόσθεσε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των διαφορών στο Αιγαίο, με ειρηνικά μέσα, που θα βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα, έτσι όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη».

Την ίδια ώρα, επισήμανε πως η προσέγγιση της Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο είναι «ξεκάθαρη και γνωστή από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές».

Παράλληλα, είπε ότι μέχρι να επιλυθούν όλα τα θέματα είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να αποφύγουν τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην σταθερότητα της περιοχής και την θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα.

Στο μεταξύ, ο Μπιλγκίτς δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις δηλώσεις του υπουργού Αμύνης, Πάνου Καμμένου, ο οποίες χαρακτήρισε το Αιγαίο «ελληνική θάλασσα».

Όπως είπε, λοιπόν, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας πως «αυτή η στρεβλή αντίληψη που βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με το Αιγαίο, βλάπτει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διευθέτηση των διαφωνιών σχετικά με το Αιγαίο».

Πρόσθεσε δε, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο εντός του πλαισίου που επιβάλει το διεθνές δίκαιο. Καταλήγοντας, μάλιστα, είπε πως είναι απαραίτητη η σύνεση σχετικά με το ζήτημα και η αξιοποίηση των ισχυόντων μηχανισμών διαλόγου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης