Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια Ιονίου και Κρήτης

Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια Ιονίου και Κρήτης

Ο υπουργός είπε πως είχε «εποικοδομητικές συναντήσεις» στη Μόσχα, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι ενεργειακές σχέσεις και τα προβλήματα της περιοχής

Λαφαζάνης: Ρωσικές εταιρείες στους διαγωνισμούς για τα πετρέλαια Ιονίου και Κρήτης
Για «πολύ εποικοδομητικές» και κυρίως για «ουσιαστικές συζητήσεις με αξιωματούχους στη Μόσχα» έκανε λόγο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους για την επίσκεψή του στη Ρωσία.

Υπογράμμισε ότι συναντήθηκε με τον κ. Μίλερ, επικεφαλής της κρατικής Gazprom και με τον κ. Νόβακ, υπ. Ενέργειας της Ρωσίας, όπου συζήτησαν τις ενεργειακές σχέσεις και τα ενεργειακά προβλήματα της περιοχής και της Ευρώπης.

Ο κ. Λαφαζάνης, λοιπόν, έκανε σαφές ότι η πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται προς μία ουσιαστική διεύρυνση των ελληνορωσικών σχέσεων, εν όψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου.

Κλείσιμο
Οι δύο χώρες, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις του υπουργού, εστιάζουν στην κατασκευή ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου που θα φτάσει μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά και να υποδεχθεί η Ελλάδα, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό τέτοιου είδους, ρωσικές εταιρείες, που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα πετρελαίου.

Τι ζήτησε ο κ. Λαφαζάνης από τη Ρωσία; Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρώτο θέμα που έθεσε η ελληνική πλευρά είναι η συμμετοχή ρώσικων εταιρειών στους διαγωνισμούς για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότιο Κρήτη, επιβεβαιώνοντας χθεσινό ρεπορτάζ του protothema.gr.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στους διαγωνισμούς θα συμμετάσχουν μεγάλες ρωσικές εταιρείες, διευρύνοντας έτσι σημαντικά το διεθνές βάθος του ενδιαφέροντος και των συμμετοχών» τόνισε.

Σχετικά με το Αιγαίο, υπογράμμισε ότι επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο την οριοθέτηση των ζωνών για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε, απαντώντας σε ερωτήσεις με αφορμή τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το Αιγαίο, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ωστόσο θα πρέπει να γίνει πρώτα οριοθέτηση των ζωνών, που είπε, δεν αφορά όλο το Αιγαίο, αλλά το κομμάτι στην ηπειρωτική Τουρκία και στα ελληνικά νησιά.

Βεβαίως, όπως ανέφερε, σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η Τουρκία έχει καμία νόμιμη δυνατότητα διεκδίκησης, υπάρχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα, εντός των 6 μιλίων, κάθε χώρα να κάνει έρευνα για υδρογονάνθρακες

Το δεύτερο θέμα που τέθηκε είναι η ανάγκη για μείωση των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα, καθώς και η δραστική μείωση του take or pay προς τη ΔΕΠΑ. «Ξέρετε ότι μέσα στον Απρίλιο θα ανακοινωθεί σημαντική μείωση των τιμών της ΔΕΠΑ, περίπου κατά 15%» τόνισε και πρόσθεσε: «Θέλω να επισημάνω ότι και τα δύο αυτά θέματα η ρωσική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα τα εξετάσει με πολύ θετικό πνεύμα».

Τέλος, ο κ. Λαφαζάνης έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο για τα αγροτικά μας προϊόντα, «ως μια χειρονομία ανθρωπιστική που θα ήταν πολύ θετική για τον ελληνικό λαό» και πρόσθεσε ότι «στο θέμα αυτό βρήκα κατανόηση, αλλά οι συνομιλητές μου δήλωσαν ότι δεν έχουν αρμοδιότητα για τέτοιες αποφάσεις. Ευελπιστούμε ότι επί του θέματος ενδεχομένως να υπάρξει θετική εξέλιξη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα».

Τι σκέφτεται για τον αγωγό
Η ενημέρωση από τη ρωσική πλευρά επ’ αυτού του θέματος υπήρξε πολύ εμπεριστατωμένη και σαφής, όπως ανέφερε ο υπουργός.

Ο νέος ρώσικος αγωγός μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα αντικαταστήσει τον South Stream, όπως θα αντικαταστήσει επίσης πλήρως το δρόμο του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που περνάει μέσα από την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2019.

Το ρωσικό φυσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη πέρα από το Βόρειο Διάδρομο και από το Νότιο Διάδρομο μετά την κατάργηση της διόδου μέσω της Ουκρανίας.

«Εμείς επιδείξαμε ζωηρότατο ενδιαφέρον γι’ αυτόν τον αγωγό και την επέκτασή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ελληνικό έδαφος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε ότι «πιστεύουμε ότι η επέκταση του αγωγού στο ελληνικό έδαφος στη βάση της εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας υπηρετεί το εθνικό μας συμφέρον και βοηθάει στη συνεργασία στην περιοχή μας, πολύ περισσότερο που μια τέτοια επέκταση θα συνοδευτεί με εξαιρετικά, έως πολύ εξαιρετικά ωφελήματα για τη χώρα μας. Γι’ αυτό τονίσαμε προς τη ρώσικη πλευρά ότι θα εξετάσουμε με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την κατασκευή αυτού του αγωγού στο ελληνικό έδαφος».

Φυσικά, υπογράμμισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί συλλογικά από την ελληνική κυβέρνηση και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που επισκέπτεται τη Μόσχα στις 8 Απρίλη, προσκεκλημένος του Πούτιν. «Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα καταστεί σταθμός για την ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων» πρόσθεσε.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι «μια αναβαθμισμένη σχέση συνεργασίας με τη Ρωσία είναι απόλυτα αναγκαία και θα βοηθήσει να αλλάξει ριζικά και προς το καλύτερο η εικόνα της περιοχής μας και της Ευρώπης, που διανύουν μεγάλη αστάθεια και κρίση».

Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας είναι ριζικά αντίθετη στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να τεθεί η Ρωσία σε ενεργειακή καραντίνα, είπε ακόμη.

Και κατέληξε: «Είναι λάθος να σηκώνονται τεχνητά τείχη για τα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας... Ο νέος αγωγός Turkish Stream δεν πρέπει να έχει την τύχη των προηγούμενων και είναι επωφελές αυτός ο αγωγός που φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα να μην μείνει στα μισά του δρόμου. Η Ευρώπη χρειάζεται το ρωσικό αέριο».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης