Παυλόπουλος από την Κύπρο: Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όταν αποχωρήσει το Μπαρμπαρός

Παυλόπουλος από την Κύπρο: Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όταν αποχωρήσει το Μπαρμπαρός

Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς «είναι από τις ελάχιστες προσωπικότητες στην Ευρώπη που συνέβαλαν στη θεμελιακή λειτουργία της νομικής επιστήμης»

Παυλόπουλος από την Κύπρο: Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν όταν αποχωρήσει το Μπαρμπαρός
Οι συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει να επαναρχίσουν μόνο όταν το Μπαρμπαρός «θα βρίσκεται στην Τουρκία και όχι απλώς ελλιμενισμένο στην Αμμοχώστο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προσφωνώντας την ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής. 

Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «η καρδιά του ελληνισμού κτυπάει σε όλα τα εδάφη της Ελλάδας και για όσους έχουν ακόμα την τάση να αμφισβητούν την ελληνικότητα του χώρου στον οποίο βρισκόμαστε δεν έχω παρά να τους παραπέμψω στον Ευριπίδη και στην Ελένη ή στην Ελένη του Γιώργου Σεφέρη για να θυμηθούμε πώς έφτασε ο Τεύκρος στην Κύπρο και πώς περιέγραψε ο Ευριπίδης την άφιξη αυτή, δίνοντας το μήνυμα της σύνδεσης της Ελλάδας, ύστερα μάλιστα από τον Τρωικό πόλεμο, βάζοντας στο στόμα του Τεύκρου εκείνη την περίφημη φράση που μας έχει μείνει ως ιερή παρακαταθήκη ιστορίας: "Ες γην εναλίαν Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν οικείν Απόλλων, όνομα νησιωτικόν Σαλαμίνα θέμενον της εκεί χάριν πάτρας".
«Αυτή είναι η ιστορική απάντηση προς όσους θέλουν να παραγράψουν την ιστορία, τις ρίζες μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι «το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί και θα λυθεί όταν ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, υπερασπιζόμαστε την Κυπριακή Δημοκρατία». Λέγοντας ότι «επειδή βρισκόμαστε στη φάση της παραμονής της επανεκκίνησης των δικοινοτικών συνομιλιών», ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι «ορθότατα διεκόπησαν οι δικοινοτικές συνομιλίες γιατί δεν νοείται να συζητείς με την άλλη πλευρά όταν το Μπαρμπαρός σου παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα».
Κλείσιμο

«Και ορθό είναι και χαίρω γιατί αυτή είναι η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να μην επανεκκινήσουν οι συνομιλίες παρά μόνο όταν το Μπαρπαρός βρίσκεται στην Τουρκία και όχι απλώς ελλιμενισμένο στην Αμμοχώστο». Είπε επίσης ότι «η λύση δεν μπορεί παρά να προέλθει μέσα από τις δικοινοτικές συνομιλίες».

«Δεν πρέπει να λησμονάμε», σημείωσε, «ότι είμαστε κράτη-μέλη ισότιμα της ΕΕ και της Ευρωζώνης», τονίζοντας ότι «η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στο σύνολο του δεν είναι μόνο υποχρέωση μας αλλά είναι και δικαίωμα μας».

Ξεκαθάρισε ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε "προτάσεις" ή "λύσεις" οι οποίες θα οδηγούν σε παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου που θα σήμαινε ότι το κυπριακό κράτος ή θα είναι θνησιγενές κατά το διεθνές δίκαιο ή αργά ή γρήγορα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης γιατί δεν ανταποκρίνεται στο ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο».

Αναφερόμενος στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού, είπε ότι το Σχέδιο Ανάν «οδηγούσε σε ένα κράτος το οποίο κατά το διεθνές δίκαιο ούτως ή άλλως ήταν θνησιγενές και σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να επιβιώσει εντός της ΕΕ και Ευρωζώνης. Αυτό το Σχέδιο που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε, πρόσθεσε, δεν μπορεί να το δεχθεί ως βάση για συζήτηση και αυτή τη στιγμή έχουμε τα ερείσματα για να το πράξουμε».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνά ότι τα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι τα σύνορα της Κύπρου είναι και σύνορα της ΕΕ και υπό την ευρεία του όρου έννοια η κυπριακή ΑΟΖ είναι προστατευόμενη από το ευρωπαϊκό δίκαιο και άρα κάθε προσβολή των συνόρων της Κύπρου και της ΑΟΖ της συνιστά προσβολή της ίδιας της ΕΕ και του ευρωπαϊκού δικαίου», είπε.
Ανέφερε ότι όταν η Τουρκία υποβάλλει προτάσεις σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού που παραβιάζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες «θα πρέπει να γνωρίζει ότι παραβιάζει και τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις και της δικής της ενταξιακής πορείας η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους».


Ο Προκόπης Παυλόπουλος επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αναγόρευσε το απόγευμα σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τιμώντας το γεγονός «ότι είναι από τις ελάχιστες προσωπικότητες στην Ευρώπη που συνέβαλαν στη θεμελιακή λειτουργία της νομικής επιστήμης για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου δημοκρατικού πολιτισμού».

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη μεγάλη τιμή και σημείωσε ιδιαίτερα ότι ενώ ο ίδιος παραμένει πάντοτε πιστός υποστηρικτής του δημόσιου πανεπιστημίου δεν μπορεί παρά να εξάρει το έργο που επιτελείται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Μετά την τελετή της αναγόρευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε στο ακροατήριο για τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και τα αρχαία ελληνικά δίκαια σε αντιπαραβολή με το ρωμαϊκό δίκαιο και αναφέρθηκε εκτεταμένα στις έννοιες του ιδιωτικού και του δημόσιου δικαίου και πως αυτές απαντώνται τόσο στο αρχαίο ελληνικό δίκαιο και στην αρχαία Ρώμη. Μίλησε ακόμη για το ιδιωτικό και δημόσιο συμφέρον ως έννοιες νομικές και για τις διαφορές μεταξύ διοικητικών πράξεων και νόμων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης