Σύγχυση με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για "ρήξη" και "δημιουργία ασάφειας στους εταίρους"

Σύγχυση με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για "ρήξη" και "δημιουργία ασάφειας στους εταίρους"

Στο πνεύμα του Γιάνη Βαρουφάκη η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών δημιουργεί μια θολή εικόνα για την στρατηγική της κυβέρνησης

Σύγχυση με τις δηλώσεις Τσακαλώτου για "ρήξη" και "δημιουργία ασάφειας στους εταίρους"
Την 25η Μαρτίου ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε μια στιχομυθία με μια άγνωστη γυναίκα στα Χανιά, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της εθνικής εορτής. Εκεί, σε μια χαλαρή στιγμή, η συγκεκριμένη γυναίκα τον πλησίασε και του είπε: «Είμαστε μαζί σας». Τότε εκείνος της απάντησε με νόημα: «Ναι, αλλά να είστε και μετά τη ρήξη όμως, ε;». 

Ήταν μια απάντηση στην οποία αρκετοί δεν έδωσαν μεγάλη σημασία, λόγω της χαλαρότητας με την οποία έγινε. Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης αποφεύγει συστηματικά τον τελευταίο καιρό να προβαίνει σε δηλώσεις, κάτι που γίνεται έπειτα και από προτροπή του Μεγάρου Μαξίμου.

Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αντικείμενο τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, επανήλθε στο θέμα της ρήξης, μιλώντας με κάθε σοβαρότητα και αποκλείοντας παρερμηνείες. 

Κλείσιμο
«Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι», είπε. Μάλιστα, υπενθύμισε και μια περίπου ξεχασμένη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας: «το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις».

Έτσι, μερικές ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση επανέφερε το ενδεχόμενο της ρήξης με τους εταίρους, μέσω της συνέντευξης ενός υπουργού-μέλους του οικονομικού επιτελείου, χωρίς φυσικά να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για διαπραγματευτικό χαρτί ή αν είναι ένα μελετημένο ενδεχόμενο που σε περίπτωση αδιεξόδου θα ακολουθηθεί.

Επιπλέον, λίγο μετά αφού έγιναν οι δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, σε άτυπη ενημέρωση που περιλαμβάνεται όλο το έργο της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε σε μια σκληρή γλώσσα που είχε εγκαταλείψει το τελευταίο διάστημα. 

Στο πνεύμα της επιστολής προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κύκλοι του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει «απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014».

«Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της», σημειώνεται. Επίσης, στην ίδια άτυπη ενημέρωση τονίζεται ότι  η κυβέρνηση «ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες».

Από τον τρόπο χειρισμού της όλης κατάστασης διαφαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς τους εταίρους για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι αυτό γίνεται λίγες ώρες πριν καταθέσει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. 

Στο υπουργείο Οικονομικών ανησυχούν για την περίπτωση που η λίστα αυτή απορριφθεί από τους Θεσμούς. Έτσι ερμηνεύεται η δεύτερη άτυπη ενημέρωση που έγινε σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει του Brussels Group. Εκεί, ενδεχομένως θέλοντας να προλάβουν αρνητικές καταστάσεις αύριο στη βελγική πρωτεύουσα, σημειώνεται ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση στo Brussels Group δεν περιλαμβάνονται υφεσιακά μέτρα. Επίσης υπογραμμίζεται ότι το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, ότι δεν ξεφεύγει από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ για το 2015 και ότι θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.

Ο σάλος που προκλήθηκε από τα παραπάνω ήταν τόσο μεγάλη που είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να επισκιάσει τις αυριανές διαπραγματεύσεις. Ως εκ τούτου, στη δεύτερη άτυπη ενημέρωση, σε υστερογραφική σημείωση η κυβέρνηση επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας πως η ερμηνεία που δίνεται ότι «το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί».

Αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε σε διορθωτική δήλωση, η οποία αφορά περισσότερο τις προθέσεις των Ελλήνων διαπραγματευτών και όχι τις... διαθέσεις τους. Στη νέα δήλωσή του ο κ. Τσακαλώτος εκφράζει την αισιοδοξία του για μια αμοιβαία επωφελής λύση: «Όλες αυτές τις μέρες εργαζόμαστε εντατικά για να βρεθεί αμοιβαία επωφελής και βιώσιμη λύση με τους εταίρους μας. Ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο είμαι αισιόδοξος ότι αυτή  η λύση είναι περισσότερο κοντά  από ποτέ». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης