Τσακαλώτος: «Είμαστε έτοιμοι για ρήξη»

Τσακαλώτος: «Είμαστε έτοιμοι για ρήξη»

«Τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων - Σε κάθε περίπτωση «προτεραιότητα μας είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων», ξεκαθάρισε



Τσακαλώτος: «Είμαστε έτοιμοι για ρήξη»
Δε μπορούμε να πάρουμε υφεσιακά μέτρα, τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως με τους εταίρους «υπάρχει μία συμφωνία ότι εδώ τα μέτρα που χρειάζεστε είναι διαρθρωτικά, φορολογικά μέτρα».

Την ίδια ώρα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων  κλειδώνει και το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, σημείωσε πως «υπάρχουν  διαφορές με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας και αναπτυξιακό μοντέλο»

«Η ελληνική οικονομία πιέζεται γιατί δεν έχουμε πάρει χρήματα από το καλοκαίρι», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας πως «πιστεύαμε ότι η συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου θα άλλαζε τη στάση της ΕΚΤ», αλλά σε κάθε περίπτωση «προτεραιότητα μας είναι πάντα η πληρωμή των μισθών και συντάξεων».

Κλείσιμο
«Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε αυτούς που χάσανε πολλά πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση και είμαστε έτοιμοι αν δεν πάνε καλά τα πράγματα για μια ρήξη», δήλωσε παράλληλα, τονίζοντας ότι βασικό για την κυβέρνηση είναι το θετικό σενάριο.



Μιλώντας στο STAR και κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, περί ρήξης από την Κρήτη ανέφερε ότι αυτό το «είχε πει ο Γιάννης Βαρουφάκης και στις προγραμματικές δηλώσεις».

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως ο λαός έχει καταλάβει ότι «αν δεν πας σε μια ρήξη, αν δεν το έχεις ούτε σαν ενδεχόμενο προφανώς θα σου περάσουν τα ίδια μέτρα».

«Δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σχολίασε πως «τα τεχνικά κλιμάκια αισθάνονταν τα μέτρα του μνημονίου “σαν το μωρό τους”».

«Το μεγάλο ζήτημα στη φορολογία είναι ότι δεν μαζεύουμε το ΦΠΑ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακαλώτος. λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το ΦΠΑ το συζητάμε. Προτείνουμε να μην αλλάξει». «Η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά δεν βοηθά την οικονομία», πρόσθεσε.

Ο ΕΝΦΙΑ θα καταργηθεί και το 2015 οι Ελληνες θα πληρώσουν τον φόρο που θα τον αντικαταστήσει, σημείωσε ακόμη ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «φοροδιαφυγή και είσπραξη φόρων θα φέρουν τα λεφτά για την αλλαγή του ΕΝΦΙΑ».

Εντούτοις, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΕΝΦΙΑ αυτή τη στιγμή «δεν είναι μέσα στη λίστα μεταρρυθμίσεων που συζητάμε».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης