Ειδικό Δικαστήριο: Αύριο η απολογία Παπακωνσταντίνου

Ειδικό Δικαστήριο: Αύριο η απολογία Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών εξαδέλφων του από το CD που στάλθηκε από την Πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία

Ειδικό Δικαστήριο: Αύριο η απολογία Παπακωνσταντίνου
Αύριο θα απολογηθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, όπως δήλωσε κατά τη σημερινή έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η σημερινή 9η συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου συνεχίζεται με τις καταθέσεις μαρτύρων  υπεράσπισης.

Πρώτος μάρτυρας είναι ο Παναγιώτης Πάτσης. Είναι ορκωτός λογιστής και αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των τριών συγγενών (εξαδέλφων) του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το διάστημα 1997 έως 2011

Κλείσιμο
Όπως είπε ο μάρτυρας, από τον έλεγχο που έχει κάνει, δεν προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα φιλολογικό αδίκημα.

Δεύτερος μάρτυρας που καταθέτει είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωκράτης Κάτσικας.

Σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου  Νικολάου Πάσσου εάν σε περίπτωση που υπήρχε το αρχικό CD που είχε σταλεί από την Γαλλία και όπως έχει πει ο κ. Πακωνσταντίνου χάθηκε, θα έδινε κάποια στοιχεία ως προς την επεξεργασία του, ο κ. Κάτσικας απάντησε πιθανά.

Και προσέθεσε ότι σίγουρα αυτό που θα μας έδινε κάποια στοιχεία είναι το στικάκι πάνω στο οποίο έγινε η μεταγραφή του αρχικού CD.

 Αναφορικά με την πιθανότητα αλλαγής ημερομηνιών κατά την μεταφορά από ένα αρχείο σε άλλο (π.χ. από CD σε στικάκι) ο  κ. Κάτσικας είπε ότι οι αλλαγές δεν μπορούν φανούν  στις απηθευτικές μονάδες (CD, στικάκι, κ.λπ.).Η αλλαγή ημερομηνίας μπορεί να φανεί  μόνο στον υπολογιστή  και αυτό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
        
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο μάρτυρας ανέφερε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να σβήσει το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή είναι να γίνει 7 φορές format   στον υπολογιστή.

Δεύτερος μάρτυρας που καταθέτει είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς Σωκράτης Κάτσικας.
         
Σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου  Νικολάου Πάσσου εάν σε περίπτωση που υπήρχε το αρχικό CD που είχε σταλεί από την Γαλλία και όπως έχει πει ο κ. Πακωνσταντίνου χάθηκε, θα έδινε κάποια στοιχεία
ως προς την επεξεργασία του, ο κ. Κάτσικας απάντησε πιθανά.
          
Και προσέθεσε ότι σίγουρα αυτό που θα μας έδινε κάποια στοιχεία είναι το στικάκι πάνω στο οποίο έγινε η μεταγραφή του αρχικού CD.

Ο κ. Πάτσης είναι ορκωτός λογιστής και αναφέρθηκε στα περιουσιακά στοιχεία των τριών συγγενών (εξαδέλφων) του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το διάστημα 1997 έως 2011.
          
Όπως είπε ο μάρτυρας από τον έλεγχο που έχει κάνει δεν υπάρχει απόκρυψη φορολογητέας ύλης και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα φιλολογικό αδίκημα.

Μετά από ερώτηση του μέλους του δικαστηρίου Ταξιαρχίας Κόμβου εάν από ένα αρχείο όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ διαγραφούν ορισμένα αρχεία τότε θα υπάρξει αυτόματη αναρρύθμιση των υπολοίπων αρχείων που απομένουν, η απάντηση του κ. Κάτσικα ήταν θετική, δηλαδή, ότι στην περίπτωση αυτή γίνεται αυτόματη αναρρύθμιση των αρχείων.

Στην συνέχεια σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν τα αρχεία έχουν αύξοντα αριθμό, ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν υπάρχει αύξοντας αριθμός.
         
Το δικαστήριο διέκοψε για αύριο το μεσημέρι και όπως είπε ο πρόεδρος του δικαστηρίου αύριο θα είναι η κορύφωση με την απολογία του κ. Παπακωνσταντίνου.

Το χρονικό της παραπομπής Παπακωνσταντίνου
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην υπουργός Οικονομικών φέρεται ότι αφαίρεσε τα ονόματα τριών εξαδέλφων του από το CD που στάλθηκε από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τα 2.062 αρχεία.

Τα 2.062 αυτά αρχεία περιείχαν αντίστοιχα ονόματα προσώπων που είχαν καταθέσεις στην Τράπεζα HSBC της Γενεύης (Ελβετίας).

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο  πρώην υπουργός Οικονομικών αφαίρεσε από το CD τα αρχεία: 1. «B9010138503.xls», 2. «B9010140694.xls» και 3. «B9010140695.xls».

Τα αρχεία αυτά αφορούσαν τρία συγγενικά του πρόσωπα: α) τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του πρώην υπουργού, β) τον Συμεών Σικιαρίδη, σύζυγο της Ελένης Παπακωνσταντίνου, πρώτης ξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντίνου και γ) την Ελένη Παπακωνσταντίνου σύζυγο Συμεών Σικιαρίδη, πρώτη και πάλι ξαδέλφη του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις ενέργειες του αυτές που φέρεται ότι διέπραξε αντιμετωπίζει δύο αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

-Το πρώτο αδίκημα είναι αυτό της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμο 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου.
-Το δεύτερο αδίκημα είναι της απόπειρας  απιστίας και πάλι με τις επιβαρυντικές διατάξεις  του Ν. 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης