Προκλητική αντεπίθεση από Γερμανία

Προκλητική αντεπίθεση από Γερμανία

«Αν υπάρξουν επιθέσεις από την Ελλάδα σε γερμανική ιδιοκτησία, η Γερμανία ξέρει να αμυνθεί» δήλωσε στέλεχος του CSU - Στρατούλης για Σόιμπλε: Είναι εμμονικός - Διαβάστε τις δηλώσεις του γερμανού υπουργού που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων - Süddeutsche Zeitung: Μαζέψτε τον αναιδή Βαρουφάκη για να μην εκνευρίζει τον Σόιμπλε

Προκλητική αντεπίθεση από Γερμανία
«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί» δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, και χαρακτηρίζει «άθλια» και «άμετρη» την κριτική που άσκησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Το θέμα έχει διευθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει ο κ. Μίχελμπαχ για τις πολεμικές αποζημιώσεις, σε δηλώσεις του στην ηλεκτρονική έκδοση της «Handelsblatt», ενώ σχολιάζοντας τη χθεσινή δήλωση του Ν. Παππά για τον Β. Σόιμπλε, κάνει λόγο για «άθλια» και «άμετρη» κριτική και προσθέτει ότι το κακό στιλ έχει γίνει πλέον κάτι σαν «το σήμα κατατεθέν του συνασπισμού ριζοσπαστών στην Αθήνα».

«Αντί να εφευρίσκει όλο και καινούργιες λεκτικές προσβολές και να γυαλίζει εκ νέου εικόνες εχθρών, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έπρεπε καλύτερα να συγκεντρώσει την ενέργειά της σε μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της χώρας» σημειώνει και προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή λεηλατεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία και κάνει το παν για να ρίξει την ίδια τη χώρα της και τον ίδιο τον λαό της, στην απόλυτη χρεοκοπία.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση Τσίπρα δείχνει με την κάθε μέρα που βρίσκεται στην εξουσία ότι δεν είναι κατάλληλη για την Ευρώπη. Ως τώρα, η Αθήνα δεν προσέφερε ούτε μια χρήσιμη ιδέα για το πώς η Ελλάδα θα βγει από αυτή την κατάσταση. Μάλλον δεν έχει και καμμία (ιδέα) η κυβέρνηση. Αντ' αυτού αναζητούνται όλο και νέοι ένοχοι» καταλήγει ο κ. Μίχελμπαχ.

Σχολιάζοντας χθες τις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε στο περιθώριο του Ecofin, ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς είχε δηλώσει ότι «η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς είχε πει τα εξής: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και εσωκομματικό του του ακροατήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδρασή του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, προκάλεσαν οι βολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κατά του Γιάνη Βαρουφάκη.

Τι νομίζει ο κύριος Σόιμπλε; Οτι η Ελλάδα είναι μπανανία, προτεκτοράτο, επειδή τον έμαθαν έτσι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος;» διερωτήθηκε ο σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

«Εφτασε να υποδεικνύει αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών. Είναι εμμονικός», είπε σχετικά ο κ. Στρατούλης, λέγοντας πως «τελείωσε η γερμανική Ευρώπη: η Γερμανία να υπαγορεύει και οι άλλες χώρες να εκτελούν... Το Νοέμβριο που θα εκλεγεί το Podemos θα είναι χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Όταν υπάρχει μια θηλιά και σφίγγει έχουμε καθήκον να την χαλαρώσουμε μέσα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες, και μετά τους τέσσερις μήνες να τη σπάσουμε», σημείωσε παράλληλα τασσόμενος παρόλα αυτά κατά του δημοψηφίσματος. «Προτεραιότητα μας είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, δεν είναι προτεραιότητες ούτε οι εκλογές ούτε τα δημοψηφίσματα» διευκρίνισε ο Δημήτρης Στρατούλης.

«Εκλεχθήκαμε για να ανασάνει ο ελληνικός λαός. Εμείς δεν είμαστε ούτε δημαγωγοί ούτε ψεύτες. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μας σταδιακά, είπαμε ότι θα κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα άμεσα», υπογράμμισε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τι δήλωσε ο Σόιμπλε

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να δήλωσε δημοσίως, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του χθεσινού Eurogroup, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν του έχει επιτεθεί ποτέ, ωστόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φρόντισε, σχεδόν άμεσα, να τον... διαψεύσει.

Πράγματι, με βάση τα λεγόμενα του κ. Βαρουφάκη στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μπορεί ο χερ Σόιμπλε να μην έκανε σκληρή επίθεση στον Έλληνα ομόλογό του για την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση δίχως την προηγούμενη έγκριση των εταίρων, ωστόσο, μιλώντας σε έναν τόνο που ουδόλως αρμόζει σε υπουργό Οικονομικών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ειρωνεύτηκε, μιλώντας στους Γερμανούς δημοσιογράφους, τον Έλληνα ομόλογό του.

Μάλιστα, στις δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε κατηγόρησε τον κ. Βαρουφάκη για τον «ανόητα αφελή τρόπο», όπως είπε, «με τον οποίο χειρίζεται τα ΜΜΕ».

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγιναν με αφορμή τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην Corriere della Sera, κατά την οποία η ιταλική εφημερίδα ερμήνευσε τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για δημοψήφισμα, ως «δημοψήφισμα για το ευρώ», με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η οργισμένη απάντηση της Αθήνας και η αντίδραση, εκ νέου, της Corriere.

Ο Γερμανός υπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι το χαρακτηρισμό «ανόητα αφελής» τον απηύθηνε απευθείας στον Έλληνα ομόλογό του, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών οΙκονομικών της ευρωζώνης.

Όλα αυτά, βεβαίως, γεννούν ερωτήματα, καθώς, όπως προείπαμε, ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευσε χθες, μετά το Eurogroup, να πει ότι ο κ. Σόιμπλε δεν του έχει επιτεθεί ποτέ...

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών
«Συναντηθήκαμε χθες το βράδυ. Είχαμε μια διμερή, μακρά και έντονη συζήτηση. Και του λέω πάντα (σ.σ. του Γιάνη Βαρουφάκη): "Δεν θα ήθελα να αλλάξω θέση μαζί σου, τη δουλειά μου την κάνω με κέφι", σε σύγκριση με τη δική του. Και τώρα έχει μια άλλη μορφή επικοινωνίας. Δεν ήταν ο πυρήνας της συζήτησής μας, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το αναφέρουμε εν είδει ανεκδότου. Μου είπε: "Όλα αυτά που λέγονται είναι λάθος. Τα ΜΜΕ είναι φρικτά". Και τότε του είπα: "Ναι, αλλά σε θέματα επικοινωνίας μας έδωσες την εντύπωση του τέλειου, μας έκανες ισχυρότερη εντύπωση απ' ό,τι στην ουσία, αλλά μπορεί να ήταν λάθος εντύπωση". Και μου λέει: "Μη γελάτε". Το να είναι, λοιπόν, τόσο ανόητα αφελής σε θέματα επικοινωνίας, του είπα ότι δεν θα το πίστευα. Αλλά ποτέ δεν σταματά κανείς να μαθαίνει».

Süddeutsche Zeitung: Μαζέψτε τον αναιδή Βαρουφάκη για να μην εκνευρίζει τον Σόιμπλε

Για «πισωγύρισμα» της Ελλάδας σε κακώς κείμενα του παρελθόντος κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Η Γερμανίδα δημοσιογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν «πολλές καλές συμβουλές» για την Ελλάδα: «Θα πρέπει να κυνηγήσει τους ολιγάρχες της, ώστε να πληρώσουν επιτέλους φόρους. Αλλά θα πρέπει επίσης να περιορίσει τον αναιδή υπουργό Οικονομικών της, ώστε να μην εξοργίζει πλέον τόσο συχνά τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και επιτέλους θα πρέπει να κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, αντί να αφήνει ανέργους που κρατούν κινητά τηλέφωνα με κάμερες να περιφέρονται σε ταβέρνες, παραμονεύοντας όσους δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου με σκωπτική διάθεση απέναντι στις προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη να επιστρατευθούν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής νοικοκυρές και φοιτητές.



Όπως εκτιμά η αρθρογράφος, «όλα είναι σχεδόν όπως παλιά, πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, οι οποίες υποτίθεται πως θα ήταν μία νέα αρχή. Σαν να έχει ξεχαστεί ήδη ότι το παλιό σχήμα βοήθειας προς την Ελλάδα δεν λειτούργησε μεταξύ άλλων επειδή πολλοί Έλληνες, ανεξάρτητα αν ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν την εντύπωση ότι δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες αλλά εντολοδόχοι και ως εκ τούτου δεν ήταν υπεύθυνοι για το μέλλον της χώρας τους. Αν η συνέχεια είναι η ίδια δεν θα βγει και πάλι τίποτα από τη διαδικασία διάσωσης της Ελλάδας».

Τέλος, η αρθρογράφος σχολιάζει τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, που απείλησε ότι θα στείλει μετανάστες στο Βερολίνο αν η Ευρώπη «χτυπήσει την Ελλάδα», όπως είπε. Όπως υπογραμμίζεται, «με το πισωγύρισμα στα παλιά πρότυπα των απειλών και της αντιπαράθεσης η ελληνική κρίση παραμένει ανεπίλυτη. Στην πραγματικότητα αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι εδώ και καιρό. Τώρα μένει μόνο να το ενστερνιστούν».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης