Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - «Ηρεμη ατμόσφαιρα» ζητά η Κομισιόν

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - «Ηρεμη ατμόσφαιρα» ζητά η Κομισιόν

Τι λένε από το Μέγαρο Μαξίμου για τις συζητήσεις και πώς περιγράφουν την άφιξη των κλιμακίων στην Ελλάδα - Και επαφές Βαρουφάκη με Σαπέν στο Παρίσι - Με αυξημένο επιτόκιο στο 2,7% η σημερινή δημοπρασία εντόκων

Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες - «Ηρεμη ατμόσφαιρα» ζητά η Κομισιόν
Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ οι διαβουλεύσεις σήμερα διεξάγονται σε Βρυξέλλες και Παρίσι και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα (όχι μόνον πια σε πολιτικό, όπως ίσχυε ενάμιση μήνα ως τώρα, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο). Στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών» θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα βρεθούν για ενημέρωση. 

Σήμερα οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 15:00 στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών. Εκεί βρίσκεται αντιπροσωπεία συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και θα συναντηθεί με ξένους τεχνοκράτες των τριών θεσμών, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης «συμφωνίας γέφυρας» που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.

«Ηρεμη ατμόσφαιρα» ζητά η Κομισιόν
Κλείσιμο

Η Κομισιόν, πάντως, ζήτησε να διεξαχθούν οι τεχνικές συζητήσεις σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις της λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαίωσε την έναρξη των τεχνικών συζητήσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους εκπροσώπους των θεσμών, τονίζοντας ότι συνάδει με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Η κυρία Αντρέεβα είπε ακόμη πως αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, το αργότερο ως το τέλος Απριλίου, σημειώνοντας πως θα υποστηριχθούν από συζητήσεις με εμπειρογνώμονες στην Αθήνα.

Και μπορεί η εκπρόσωπος της Επιτροπής να μην θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα πρόσωπα που παίρνουν μέρος στις διαβουλεύσεις και σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, ωστόσο, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό οι τεχνικές συζητήσεις να διεξαχθούν σε μία ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα, προκειμένου να έχουν αίσια έκβαση.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.

Από την πλευρά των δανειστών θα εκπροσωπούνται όλοι οι θεσμοί, ενώ παρόντα θα είναι και στελέχη του ESM.

Ωστόσο, για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην γαλλική πρωτεύουσα μετέβη εσπευσμένα, αναχωρώντας απρόοπτα χθες με τραίνο από τις Βρυξέλλες (μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο), παρότι είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα παρέμενε για μία ημέρα ακόμα εκεί και μετά το συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς.

Πάντως, χθες, η πολιτική διαπραγμάτευση οξύνθηκε εκ νέου με φραστικές (ένθεν κακείθεν) αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών Αθήνας και Βερολίνου, επισκιάζοντας έτσι και πάλι την τεχνική διαβούλευση, αν και αποτελεί μονόδρομο για να δοθεί οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον  συμφωνήθηκε πριν μισό μήνα, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Το «ΟΧΙ» της Αθήνας

Η διπλή διαπραγμάτευση (πολιτική και τεχνική) διεξάγεται πλέον υπό την σκιά των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε πως η Αθήνα χρονοτριβεί σαν να μην έχει συναίσθηση ότι σπαταλήθηκε χρόνος χωρίς ουσία, ενώ πληθαίνουν φωνές και δημοσιεύματα από το εξωτερικό που προειδοποιούν και για κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών στη χώρα μας στις επόμενες μία, δύο ή τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.

Και αυτό παρότι στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου επαναβεβαιώθηκε επισήμως για άλλη μια φορά η καλή θέληση και η πολιτική βούληση όλων των εταίρων να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία -προκαλώντας μάλιστα ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε να πανηγυρίσει αποστομώνοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν δυσκολίες ή και ρήξη.
 
Από την επομένη κιόλας ημέρα όμως ξέσπασαν «διασυνοριακά επεισόδια» και φραστικές επιθέσεις σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Την κάθοδο των ελεγκτών εμπόδισε έτσι η κυβέρνηση, που τώρα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα και αμύνεται του πάτριου εδάφους, αποκρούοντας τις προσβολές του Βερολίνου, λέγοντας «Όχι» και υψώνοντας φράγμα στους τρεις θεσμούς που ετοίμαζαν απόβαση στην Αθήνα, με πολυπληθή κλιμάκια ξένων ελεγκτών.
 
Στον κύριο Σόιμπλε πάντως -και όχι για παράδειγμα στον κύριο Ντάισελμπλουμ που είπε ότι «αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις- επέλεξε να δώσει απάντηση ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, που κατηγόρησε ανοιχτά τον κύριο Σόιμπλε ως υπεύθυνο σχεδίου ασφυξίας της χώρας μας, υποκινητή πολιτικών παιχνιδιών και υποστηρικτή αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Μπλόκο» στην κάθοδο ελεγκτών

Μέχρι και το μεσημέρι εχθές, όμως, οποιονδήποτε εκπρόσωπο των τριών θεσμών και αν ρωτούσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι σε Βρυξέλλες, Φραγκφούρτη και Ουάσιγκτον, έλεγε πως την Τετάρτη θα καταφτάσουν στην Αθήνα ειδικοί απεσταλμένοι, με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία και να ελέγξουν την πραγματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην εθνική Οικονομία, ενάμισι μήνα μετά τις εκλογές. Το απόγευμα όμως (γύρω στις 4 ώρα Ελλάδος) ξαφνικά όλα αυτά ακυρώθηκαν.
 
Η κυβέρνηση θεώρησε πρόκληση και «διπλωματικό unfair»  (αυτά ήταν τα λόγια Έλληνα αξιωματούχου που μετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις) την σπουδή των Ευρωπαίων εταίρων να ορίσουν και να αποστείλουν το ταχύτερο ελεγκτές για αυτοψία και επιτόπιους ελέγχους της οικονομικής κατάστασης στη χώρα μας. Επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις και η ενημέρωση των δανειστών θα πρέπει να γίνεται πλέον «εκτός έδρας» -πλην μόνον αν κριθεί εκτάκτως αναγκαίο- και θέλει να κρατήσει μακριά από την Αθήνα τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, για να μην επαναληφθεί μπροστά στις κάμερες η γνώριμη από παλαιά πια εικόνα  των επισκέψεων κλιμακίων ξένων ελεγκτών στα υπουργεία.
 
Επισήμως, ωστόσο, πηγές κοντά στον υπουργό Οικονομικών έδιναν μία άλλη εικόνα στους Έλληνες δημοσιογράφους χθες από τις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δεν ανέκυψε «κανένα πρόβλημα» στις συνομιλίες με τους δανειστές και ότι η έναρξη των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στην βελγική πρωτεύουσα σήμερα Τετάρτη, όπως ακριβώς είχε προγραμματιστεί.
 
Με την εικόνα αυτή δεν φαίνεται να συνάδει όμως ότι αργά εχθές το απόγευμα έγινε γνωστή η πληροφορία ότι θα αναχωρήσει από την βελγική πρωτεύουσα -ταυτόχρονα με τον κύριο Βαρουφάκη- και ο στενός συνεργάτης του Γιώργος Χουλιαράκης που, ως πρόεδρος του ΣΟΕ, είναι επιφορτισμένος να διεξάγει αυτές τις τεχνικές διαπραγματεύσεις που θα  κρίνουν αν τα νέα μέτρα που υπόσχεται στους δανειστές να λάβει η κυβέρνηση (έχουν φθάσει ήδη στα 10 τον αριθμό) μπορούν να αποδειχθούν επαρκή στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ή μπορεί να απαιτηθεί να συμπληρωθούν και επιπρόσθετα και με νέα.

Πάντως, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν την Τετάρτη πως η διαπραγμάτευση, πολιτική και τεχνική, θα γίνει στις Βρυξέλλες, «χωρίς αυτό να αποκλείει ότι κλιμάκια των θεσμών δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, προκειμένου να στοχευμένα στοιχεία». 

Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, «τα κλιμάκια αυτά, των οποίων οι επισκέψεις θα αποφασίζονται από κοινού με την Ελληνική πλευρά, θα είναι χαμηλόβαθμα και, φυσικά, οι επαφές τους θα γίνονται με ομόβαθμούς τους».

Τα βλέμματα στην ΕΚΤ

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, μόλις φανεί ότι αρχίζει ένας αξιόπιστος διάλογος για τα νέα μέτρα -ως την Πέμπτη ει δυνατόν αν όχι νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη- να εγκρίνει η ΕΚΤ την αύξηση του ορίου δανεισμού του δημοσίου κατά τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ με νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 4 -13 εβδομάδων, αλλά και κατάλληλη αύξηση του ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών από τον ELA. Επιπλέον η κυβέρνηση διεκδικεί και προκαταβολή σε δύο δόσεις του 50% των 7,2 δισ. που έχουν παγώσει προς τη χώρα μας, ή τουλάχιστον την αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ που η Αθήνα απαιτεί να της επιστρέψει άμεσα η ΕΚΤ από κέρδη της από ελληνικά ομόλογα.

Με αυξημένο επιτόκιο στο 2,7% η δημοπρασία εντόκων
 
Σήμερα, πάντως, με αυξημένο επιτόκιο στο 2,7% ολοκληρώθηκε η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων του ελληνικού Δημοσίου. Το επιτόκιο της προηγούμενης δημοπρασίας ήταν το 2,5%, ενώ η νέα δημοπρασία καλύφθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 2,70%. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων Ευρώ, πού υπερκά­λυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης