Δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί Σαμαρά με τους «γαλάζιους» αμφισβητίες

Δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί Σαμαρά με τους «γαλάζιους» αμφισβητίες

Πού το πάνε Αβραμόπουλος, Ντόρα, Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Δένδιας και Στυλιανίδης - Αριθμητική υπεροχή των «σαμαρικών», αλλά ισχυρή πίεση των αντιηγετικών με αίτημα για έκτακτο Συνέδριο

Δεν έκλεισαν οι λογαριασμοί Σαμαρά με τους «γαλάζιους» αμφισβητίες
Με ανοιχτούς λογαριασμούς ανάμεσα στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και τους εσωκομματικούς αμφισβητίες της ηγεσίας του έληξε ο δεύτερος γύρος της αναμέτρησης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαδραματίστηκε μέσα στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν ηχηρές παρεμβάσεις, όπως του Δημήτρη Αβραμόπουλου, έντονες αντεγκλήσεις και αποδοκιμασίες όσων, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, διαφωνούν με την ηγετική ομάδα, αλλά και απουσίες με νόημα, όπως εκείνες του Κώστα Καραμανλή και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Μετά την Κοινοβουλευτική Ομάδα της περασμένης Πέμπτης, η κόντρα των δύο πλευρών μεταφέρθηκε στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία μπορεί οι αριθμητικοί συσχετισμοί να ήταν συντριπτικά υπέρ του κ. Σαμαρά και κατά του αιτήματος για έκτακτο Συνέδριο, όπως επιμένουν οι επικριτές του, οι τελευταίοι, ωστόσο, έθεσαν εκ νέου με έμφαση το ζήτημα και επιμένουν ότι αργά ή γρήγορα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα υποχρεωθεί να ζητήσει την επανεπιβεβαίωση της ηγεσίας του από τη βάση της παράταξης.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την ώρα που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης της Π.Ε., δήλωνε με κατηγορηματικότητα ότι «το θέμα της ηγεσίας έκλεισε», από τη στιγμή που έμεινε αναπάντητη η πρόκληση την οποία απηύθυνε στην Κ.Ο. προς τους αμφισβητίες να εκκινήσουν τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες, οι βασικοί εσωκομματικοί αντίπαλοί του δεν έδειξαν να κάνουν βήμα πίσω.

Με προεξάρχουσα την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, εν μέσω αποδοκιμασιών, επιχειρηματολόγησε υπέρ ενός έκτακτου Συνεδρίου, στο οποίο θα συζητηθεί και το ζήτημα της αλλαγής ηγεσίας, στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι επίδοξοι διάδοχοι του κ. Σαμαρά, είτε με δηλώσεις του που έκαναν έξω από τη συνεδρίαση, όπως ο Νίκος Δένδιας, είτε αποφεύγοντας να ζητήσουν τον λόγο, όπως προτίμησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αλλά και άλλοι βουλευτές που αποχώρησαν νωρίς, υποστηρίζοντας ότι ο περίγυρος της ηγετικής ομάδας είχε μεθοδεύσει τον κατάλογο των ομιλητών και είχε ενορχηστρώσει την παρουσία στην αίθουσα στελεχών που δεν ήταν μέλη του οργάνου με στόχο να εμποδιστεί η έκφραση κριτικής.
Όπως, μάλιστα, σημείωναν οι ίδιοι, ενώ υπήρχε έντονη προκατάληψη κατά των βουλευτών και από πολλά μέλη της Π.Ε. ζητούνταν να μη δοθεί ο λόγος σε βουλευτές, καθώς είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κοινοβουλευτικά στελέχη που πήραν τον λόγο για να στηρίξουν τον κ. Σαμαρά, όπως πρωτίστως ο Μάκης Βορίδης και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χειροκροτήθηκαν ενθέρμως από το ακροατήριο. 

Κλείσιμο
Επιχείρηση «φυγής προς τα εμπρός» από τον Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς με την εισαγωγική του ομιλία επεχείρησε «φυγή προς τα εμπρός» με την άσκηση σφοδρής κριτικής προς την κυβέρνηση, την  ταυτόχρονη απόρριψη του σεναρίου της «αριστερής παρένθεσης» και της θεωρίας του «ώριμου φρούτου», καθώς και την εξαγγελία πορείας προς τον λαό. αλλά και τη διεύρυνση με την προσέλκυση, όωπς είπε προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. «Θα γίνουν πολλές αλλαγές στο κόμμα» που «θα οδηγήσουν σε εμπέδωση της εσωτερικής δημοκρατικής λειτουργίας», είπε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σφόδρα επικριτικός προς όσους ζητούν έκτακτο Συνέδριο, το οποίο, κατά την άποψή του, θα οδηγήσει τη ΝΔ στην εσωστρέφεια. «Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να βουλιάζει στην εσωστρέφεια. Για να κερδίζει πολιτικό χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που μπήκε στις βαριές δυσκολίες. Τώρα που άρχισε πρόωρα το δημοσκοπικό του ξεφούσκωμα».

Αντίθετη άποψη εξέφρασε η κυρία Μπακογιάννη, η οποία, τόσο κατά την επεισοδιακή ομιλία της που διακόπηκε επανειλημμένα εξαιτίας αποδοκιμασιών από «κεκράχτες», όπως η ίδια είπε, όσο και σε δηλώσεις της αναρωτήθηκε γιατί να θέλει να αποφύγει το Συνέδριο ο Σαμαράς. «Αν είναι ισχυρός Πρόεδρος θα επικυρωθεί ή αλλιώς θα εκλεγεί ένας άλλος ισχυρός Πρόεδρος», ήταν το νόημα των λεγομένων της πρώην υπουργού, η οποία επιμένει να ισχυρίζεται ότι δεν έχει προσωπικό ενδιαφέρον για να διεκδικήσει την ηγεσία.

Υπέρ του έκτακτου συνεδρίου τάχθηκε ο Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Ο στόχος μας είναι ένας, η Νέα Δημοκρατία του 27 % να γίνει πάλι η μεγάλη πλειοψηφική παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και για να γίνει αυτό ένας μόνο είναι ο δρόμος: Ένα ανοιχτό, δημοκρατικό συνέδριο όπου θα τεθούν όλα από την αρχή», δήλωσε ο πρώην υπουργός που συγκέντρωσε αρκετά πυρά για «αχαριστία» από πλειάδα φολοηγετικών στελεχών που θύμιζαν ότι υπήρξε από τους ελάχιστους που είχαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο ολόκληρη την περίοδο της πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Που το πάει ο Αβραμόπουλος;

Αν και οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν ενήμερος, η κοινή αίσθηση μεταξύ των γαλάζιων στελεχών ήταν ότι το σημαντικότερο γεγονός της συνεδρίασης ήταν η ανακοίνωση της παραίτησης του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ανήσυχος από τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και στη Νέα Δημοκρατία. Γι΄ αυτό και η παραίτησή του ερμηνεύτηκε ως κίνηση που προσβλέπει στην επιστροφή του στην Αθήνα πολύ πριν από το 2019 που λήγει η θητεία του στην Κομισιόν. 

«Το 2015 χάσαμε περίπου όσους είχαν ψηφίσει το 2009 στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του Προέδρου, για πρώτη φορά από τη βάση», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έδειξε προβληματισμό στην επανάληψη της ίδιας διαδικασίας. «Εάν βιαστούμε σήμερα σε μια αντίστοιχη διαδικασία, δημοκρατική και συμμετοχική, αναμφίβολα κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις. Μπορεί να είναι τραυματική η εμπειρία για την εικόνα της Παράταξής μας».
Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη να ανασυνταχθεί η ΝΔ, ώσε, όπως είπε, «να δημιουργήσουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μια Παράταξη ανοιχτή, που να επικοινωνεί με την κοινωνία και όχι μονάχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Που να έχει ανοιχτές τις πόρτες στις νέες ιδέες και να κινείται χωρίς προκαταλήψεις, φοβίες και ιδεοληψίες. Ένα κόμμα-Παράταξη, που πρόσωπα και δομές αξιολογούνται με βάση συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα. Ένα χρήσιμο κόμμα-Παράταξη, για την κοινωνία, που έχει την πόρτα ανοιχτή στους άξιους για να συνθέσει και πάλι μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης».

Τη μεγάλη έκπληξη, όμως, έκανε ο Επίτροπος με την ανακοίνωση, αμέσως μετά, της παραίτησης του που οι παριστάμενοι στη συνεδρίαση υποστηρίξουν ότι αιφνιδίασε τον κ. Σαμαρά. «Επιθυμώ εδώ να δηλώσω ότι, λόγω της συνεχούς ενασχόλησής μου με τα ευρωπαϊκά θέματα, σε καθημερινή βάση, και με το βάρος ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που για πρώτη φορά δόθηκε στην Ελλάδα, θέτω σήμερα στη διάθεση του Προέδρου και της Παράταξης την τιμητική θέση του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ώστε αυτή, σε αυτό το στάδιο που ακολουθεί, να καλυφθεί από ένα στέλεχος, που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της Παράταξής μας», είπε ο Αβραμόπουλος.

Συνόδευσε, μάλιστα, την παραίτησή του με νουθεσίες για ανοίγματα στη νεώτερη γενιά των στελεχών της ΝΔ. «Θεωρώ επίσης, ότι η κάλυψη και της δεύτερης θέσης του Αντιπροέδρου που υπήρχε (σ.σ.: και κατείχε παλαιότερα ο Σταύρος Δήμας) από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς, θα ήταν ιδιαίτερα ουσιαστική, χρήσιμη και συμβολική», είπε. «Είναι ώρα να γεφυρώσουμε τις γενιές σε αυτήν την Παράταξη και όχι να τις βάζουμε σε αντιπαράθεση μεταξύ τους. Εγώ από τις Βρυξέλλες θα είμαι μαζί σας και εδώ».
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστήριζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε την πρόθεση παραίτησής του κ. Αβραμόπουλου, κάτι, ωστόσο, που διέψευδαν πηγές από το περιβάλλον του Επιτρόπου που διαβεβαίωναν κατηγορηματικά ότι δεν είχε υπάρξει καμία προσυνεννόηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, πολλώ δε μάλλον, όπως σημείωναν, που η απόφαση παραίτησης είχε ληφθεί λίγο πριν από τη συνεδρίαση.

Από τα «γιούχα» στη Ντόρα, στη συγκίνηση με Σαμαρά  

Η συνεδρίαση της γαλάζιας Π.Ε. μπορεί να φορτίστηκε επανειλημμένα, με εντάσεις και αποδοκιμασίες, κατέληξε, όμως, με θερμή ατμόσφαιρα την οποία, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Σαμαρά, δημιούργησαν οι εκμυστηρεύσεις του πρώην πρωθυπουργού για τις δυσκολίες της διακυβέρνησης του.

Όπως μεταφέρεται, καθώς η συνεδρίαση ήταν κλειστή για τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σαμαράς, με αφορμή την τοποθέτηση ενός μέλους της Π.Ε., παρενέβη λέγοντας: «Δούλευα εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Δεν με έβλεπε το σπίτι μου. Δεν υπολόγισα ούτε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα. Έβλεπα μπροστά μου μόνο την Ελλάδα».
 
«Και βέβαια», συνέχισε κατά τα μεταδιδόμενα από συνεργάτες του, «μπορούσαμε να κάνουμε τούτο και εκείνο και το άλλο, αλλά η χώρα κινδύνευε. Και βλέπουμε τώρα ότι οι κίνδυνοι που επισημαίναμε ήταν πραγματικοί. Χρειαζόμασταν εκείνον τον ενάμισι χρόνο για να βγούμε από το τούνελ και τώρα μας ξαναβάζουν. Όποιος για μια στιγμή μπει στη θέση μου θα καταλάβει. Εγώ φρόντιζα πάντα να υπάρχουν λεφτά στα ταμεία…».

Στο σημείο αυτό λέγεται ότι στην αίθουσα επικράτησε έντονα συναισθηματική ατμόσφαιρα και εν μέσω επευφημιών για τον κ. Σαμαρά, οι εναπομείναντες ομιλητές παραιτήθηκαν του λόγου και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πριν από τον αναμενόμενο, αν και είχε διαρκέσει ήδη επτά ώρες και είχαν μιλήσει περί τα 70 μέλη της Π.Ε. Όπως, μάλιστα, υποστήριζαν συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ από όλους αυτούς μόνον ένα από τα μη κοινοβουλευτικά μέλη της Π.Ε. υιοθέτησε το αίτημα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου. «Όλοι οι υπόλοιποι συντάχθηκαν με τον Πρόεδρο», ανέφεραν πηγές κοντά στην ηγεσία.

Το γενικότερο συμπέρασμα, πάντως, από τη χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναρτώνται άμεσα από την κατάληξη που θα έχουν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της χώρας, καθώς γενική πεποίθηση αποτελεί ότι το κλίμα της μετεκλογικής πολιτικής αστάθειας δεν αφήνει ανεπηρέαστη τη Νέα Δημοκρατία.  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης