Κύπρος: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το «κούρεμα» καταθέσεων

Κύπρος: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το «κούρεμα» καταθέσεων

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ΄Αντρος Κυπριανού, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι «κτίζει την πολιτική της στα ψέματα»

Κύπρος: Νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το «κούρεμα» καταθέσεων
Νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή εσωτερικό ενημερωτικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σε σχέση με την περίοδο του «κουρέματος» των καταθέσεων το 2013.

Στο έγγραφο, που παρουσίασε ο κ. Σιζόπουλος σε τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρεται ότι η Κομισιόν είχε καταστήσει σαφές στο Eurogroup, πριν από την ψηφοφορία της Βουλής για το «κούρεμα», ότι ήταν έτοιμη να αποδεχθεί εναλλακτική λύση στη βάση των οικονομικών παραμέτρων, χωρίς «κούρεμα» των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ. Οι κυπριακές αρχές, δεν αποδέχθηκαν το εναλλακτικό αυτό σχέδιο, επισημαίνεται, στο έγγραφο. 

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι «ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη» και ότι «υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τη δική της πρόταση για "κούρεμα" όλων των καταθετών». 

Κλείσιμο
Ο κύριος Λουκαϊδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέκρυψε από τη Βουλή ότι είχε ήδη ανακληθεί η αρχική απόφαση του Eurogroup, αναφέροντας ότι αυτό καταδεικνύεται από τη δήλωση Ντράγκι, ενώ καταγράφεται και στην έκθεση. 

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος , έκανε λόγο για «δήθεν αποκάλυψη» από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ. Πρόκειται για δημόσιο έγγραφο, το οποίο ήταν γνωστό, από το Μάρτιο 2013, αναφέρει ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου. «Το έγγραφο όχι μόνο δεν αποδεικνύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί το "κούρεμα", αλλά δείχνει ότι κάποιοι συζητούσαν για ακόμη μεγαλύτερο των ανασφάλιστων καταθέσεων», είπε. 

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου στο σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρεται ότι υπήρχε εναλλακτική λύση αντί για το «κούρεμα». Αναφέρεται ρητά, πρόσθεσε, ότι μπορούσε να συζητηθεί μόνο η απαλλαγή καταθέσεων κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. 

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ΄Αντρος Κυπριανού, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι «κτίζει την πολιτική της στα ψέματα». Σχολιάζοντας την άγνοια, που εξέφρασε ο Μάριο Ντράγκι για την πρόταση της κυβέρνησης να μετατραπεί ο ELA σε μακροχρόνιο δάνειο, ο κύριος Κυπριανού υπέδειξε ότι «δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα τάξης για την κυβέρνηση, γιατί προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι το θέμα συζητείται και ότι αντιμετωπίζεται θετικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». 

Επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης διατύπωσε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Είπε ότι ήταν αναμενόμενο ο κύριος Ντράγκι «ως ένας εξ εκείνων που μας "κούρεψαν" να ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα της Κύπρου είναι εξαιρετικό». 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε έκπληξη, γιατί παρά- όπως είπε- τις διαβεβαιώσεις και τις διακηρύξεις του προέδρου Αναστασιάδη, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε απόλυτη άγνοια σε ό,τι αφορά το αίτημα μετατροπής του ELA της Τράπεζας Κύπρου σε ομόλογα. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης