Financial Times: Η Ελλάδα θέλει να κάνει τους τουρίστες... φοροεισπράκτορες!

Financial Times: Η Ελλάδα θέλει να κάνει τους τουρίστες... φοροεισπράκτορες!

Πρώτο θέμα στους FT η καινοτομία Βαρουφάκη που... εκσυγχρονίζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς - Εκτενής αναφορά στα επτά μέτρα που προείνει η ελληνική κυβέρνηση στους Ευρωπαίους δανειστές για να «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση των 7,2 δισ.ευρώ

Financial Times: Η Ελλάδα θέλει να κάνει τους τουρίστες... φοροεισπράκτορες!
Το ρηξικέλευθο μέτρο για την αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ που προβλέπει την «επιστράτευση» κάθε πολίτη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το οποίο περιλαμβάνεται στην 11σελιδη επιστολή Βαρουφάκη προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αναδεικνύουν ως πρώτο τους θέμα οι Financial Times στην ιστοσελίδα τους.

Με τίτλο «Η Ελλάδα προτείνει στους τουρίστες να γίνουν εφοριακοί» οι FT επέλεξαν από 11 σελίδες κειμένου και χιλιάδες λέξεις να ξεχωρίσουν μόνο αυτό το κομμάτι των προτάσεων του υπουργού Οικονομικών κάνοντας μόνο μια μικρή αναφορά στα έσοδα από τον έλεγχο του διαδικτυακού τζόγου και σε τίποτα περισσότερο.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ ο υπουργός Οικονομικών προτείνει την επιστράτευση «φοιτητών, ενοικιαστών ακόμα και τουριστών» για να υπηρετήσουν ως μυστικοί «εφοριακοί».

Η επίσημη ονομασία που χρησιμοποιεί ο κ. Βαρουφάκης για την κατηγορία των «αστυνόμων του ΦΠΑ» είναι "'Onlookers' VAT Evasion-Fighting Scheme", και προβλέπει ότι ένα μεγάλος αριθμός απλών «παρατηρητών» θα βοηθήσει την κυβέρνηση στο κυνήγι εκείνων που αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους τους.

«Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για ένα αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, ως πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών ενώ θα είναι καλωδιομένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και είκονας» αναφέρεται στο κείμενο.
Κλείσιμο

Οι νέοι «εφοριακοί», στου οποίους, κατά τους FT, περιλαμβάνονται και οι τουρίστες «σε δημοφιλείς περιοχές υψηλής φοροδιαφυγής» θα πληρώνονται με την ώρα και «θα είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από τους φοροφυγάδες».

«Και μόνο η "είδηση" ότι χιλιάδες απλοί "παρατηρητές" βρίσκονται παντού όντας εξοπλισμένοι με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας εκ μέρους των φορολογικών αρχών έχει τη δυναμική να αλλάξει τάχιστα τη φοροδοτική συμπεριφορά» ξεχωρίζουν οι FT από το σκεπτικό του Γιάνη Βαρουφάκη.





Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει ο υπουργός Οικονομικών για το επίμαχο μέτρο

3η Μεταρρύθμιση - Στοχευμένο πλάνο πάταξης της φοροδιαφυγής: Μεγάλος αριθμός «περιστασιακών ελεγκτών» για να βοηθήσουν την πάταξη της φοροδιαφυγής του ΦΠΑ

Η κουλτούρα της αποφυγής πληρωμής φόρων είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία. Οι φορολογικές αρχές δεν είναι μόνο υπο-στελεχωμένες αλλά έχουν και τη λογική του «ελέγχου των επίσημων βιβλίων», όταν το πρόβλημα βρίσκεται εκτός των βιβλίων.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι το προσωπικό του ΣΔΟΕ αφήνει τα γραφεία του και ελέγχει συγκεκριμένους στόχους, με στόχο να ελέγχει μόνο κατά γράμμα. Αυτοί οι έλεγχοι δεν είναι μόνο σπάνιοι (εξαιτίας και της υπό-στελέχωσης).

Είναι, επίσης, σχεδόν αδύνατο για τις φορολογικές αρχές, ειδικά με τον χαμηλό προϋπολογισμό που διαθέτουν, και με τον αργό τρόπο πρόσληψης νέων ελεγκτών, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ, κυρίως στην αγορά υπηρεσιών (π.χ. κέντρα διασκέδασης, ιατρικές υπηρεσίες κτλ.).

Προκειμένου να βελτιωθούν αυτά προτείνουμε τα ακόλουθα: Μεγάλος αριθμός μη επαγγελματιών ελεγκτών να προσλαμβάνονται για μικρό χρονικό διάστημα, σε μη τακτική βάση (όχι πάνω από δύο μήνες, και χωρίς τη δυνατότητα επαναπρόσληψης) και μετά από μία βασική εκπαίδευση να εμφανίζονται ως πελάτες – για λογαριασμό των φορολογικών αρχών – ενώ θα είναι εφοδιασμένοι με μέσα οπτικοακουστικής ηχογράφησης. Αν και δεν θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους και δεν θα τους επιτρέπεται να «κυνηγήσουν» τους παραβάτες, τα στοιχεία που θα καταθέτουν θα έχουν νομική βαρύτητα, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές προκειμένου να επιβληθούν ποινές και κυρώσεις.

Τονίζουμε ότι τα στελέχη αυτά θα προέρχονται από κάθε κοινωνική τάξη (π.χ. μαθητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή), θα έχουν ωρομίσθιο και θα είναι δύσκολο να διακριθούν από τους παραβάτες. Οι «ειδήσεις» που θα μεταφέρουν οι μη συμβατικοί ελεγκτές μπορεί να βοηθήσουν ώστε να αλλάξει η στάση των παραβατών και να διαχυθεί η αίσθηση δικαιοσύνης σε όλη την κοινωνία σχετικά με τη νέα φορολογική κουλτούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν συνδυαστεί με την κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική ενός απλού μηνύματος, το οποίο θα είναι ότι έχει φθάσει η στιγμή για όλους να μοιραστούν το κόστος των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

Προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή αυτές τις πράξεις η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει τη βοήθεια των εταίρων της, αλά και κάθε διαθέσιμη τεχνική στήριξη, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση αλλά και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης