Bloomberg: Ρευστότητα στην Ελλάδα μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Bloomberg: Ρευστότητα στην Ελλάδα μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ και τον οποίο επικαλείται το διεθνές πρακτορείο

Bloomberg: Ρευστότητα στην Ελλάδα μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες
Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος συνεχίζονται, το αδιέξοδο απειλεί να «βυθίσει» τη χώρα σε ύφεση το α' τρίμηνο του 2015, ακόμα και να προκαλέσει στάση πληρωμών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιεί το Bloomberg.

Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στα δάνεια των πιστωτών της, και στο μεταξύ πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα 6,5 δισ. ευρώ τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ενώ ο εκτιμάται ότι τον μήνα αυτό ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ λόγω της χαλάρωσης στην συλλογή φόρων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η σύγκρουση αυτή να μην επηρεάσει την οικονομία. Κάθε επένδυση έχει ''παγώσει'' εν αναμονή μιας συμφωνίας» δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην ΓΓΔΕ και βουλευτής με το Ποτάμι.

Κλείσιμο
Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν δείξει εμπιστοσύνη ότι μια λύση μπορεί να βρεθεί. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν μέχρι στιγμής απόδοση 3,4% το 2015 και το χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο 2,8% από την αρχή του έτους.



Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο των 240 δισ. ευρώ που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο, η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα ταμειακά της αποθέματα για να βγάλει το μήνα. Ένας τρίτος αξιωματούχος, ωστόσο, δήλωσε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του δανείου του ΔΝΤ, καλύπτονται μόνο για τις επόμενες δύο εβδομάδες, λέει το Bloomberg.

«Όταν ένα κράτος δεν έχει χρήματα είναι σύνηθες να καθυστερεί τις πληρωμές, να αναβάλλει τις εκπτώσεις στην φορολογία και να σταματά τις πληρωμές προμηθειών» τονίζει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Bloomberg, προσθέτοντας όμως ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αυτή η «ασφυξία» εάν παραταθεί θα εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης