Αναστασιάδης: Ξαναμπαίνει σε τροχιά το μνημόνιο

Αναστασιάδης: Ξαναμπαίνει σε τροχιά το μνημόνιο

Ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι ότι το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει το πέμπτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που αποτελεί «αγκάθι» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Αναστασιάδης: Ξαναμπαίνει σε τροχιά το μνημόνιο
Την εκτίμηση ότι η πέμπτη αξιολόγηση της Κύπρου θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απριλίου, και έτσι θα βρεθεί εκ νέου εντός τροχιάς το μνημόνιο, επιτρέποντας τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, φέρεται να μετέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. 

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Ντράγκι ότι το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες μέρες το πέμπτο νομοσχέδιο για το πλαίσιο αφερεγγυότητας που αποτελεί «αγκάθι» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ο κ. Ντράγκι εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για το θέμα των εκποιήσεων είναι υπερβολικές.

Η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να δίνει τεράστια σημασία στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η συμμετοχή της Κύπρου θα συμπιέσει τις αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων, βοηθώντας έτσι την έξοδο στις αγορές και εν τέλει την ταχύτερη έξοδο από το μνημόνιο.

Κλείσιμο
Το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ προνοεί αγορές κρατικών ομολόγων από τις δευτερογενείς αγορές ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίας αρχής γενομένης από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Η Κύπρος θα επωφεληθεί με αγορές ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Η έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη από τον ίδιο τον κ. Ντράγκι, στη συνέντευξη Τύπου με την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΔΣ της ΕΚΤ, που πραγματοποιείται στην Κύπρο.

Πάντως, η συζήτηση την Τετάρτη στράφηκε και στην Ελλάδα, όπου επιβεβαιώθηκε πως οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης