Ανοίγουν αύριο τα χαρτιά τους στη ΝΔ

Ανοίγουν αύριο τα χαρτιά τους στη ΝΔ

Το «φρένο» του Καραμανλή, το «γκάζι» της Ντόρας και πως σκοπεύει να απαντήσει ο Σαμαράς. Τι θα κάνουν οι υπόλοιποι «δελφίνοι»

Ανοίγουν αύριο τα χαρτιά τους στη ΝΔ
Θέσεις μάχης για την εκτόξευση, προς το παρόν, τροχιοδεικτικών βολών από τους περισσότερους, λαμβάνουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων που συνέρχονται για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Tόσο, πάντως, ενόψει της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης, όσο και της Πολιτικής Επιτροπής, που θα ακολουθήσει την προσεχή Κυριακή, στον έντονο εσωκομματικό προβληματισμό που αναπτύσσεται κεντρικό ζήτημα αποτελεί οι παρασκηνιακές συζητήσεις που ξεκίνησαν από την επομένη των εκλογών για την αλλαγή στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας.

Η αρχική, ωστόσο, δυναμική που είχε λάβει το ζήτημα της διαδοχής του κ. Αντώνη Σαμαρά, ανακόπηκε αφενός από το κλίμα πολιτικής αστάθειας που εκπέμπεται από τις δυσκολίες που ανακύπτουν στις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας και αφετέρου από τις πυροσβεστικές παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Κλείσιμο
Χωρίς, κατά την προσφιλή του τακτική, να εκφραστεί δημοσίως, ο κ. Καραμανλής φρόντισε να στείλει ηχηρά μηνύματα ότι δεν υποθάλπει τις κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά, φρενάροντας τις διαθέσεις για επιτάχυνση των εξελίξεων που είχαν εκδηλώσει ορισμένοι από τους εν δυνάμει δελφίνους, καθώς και άλλοι παράγοντες της συντηρητικής παράταξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε να μη συναντήσει την πρώην υπουργό Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία ηγήθηκε της πρώτης πρωτοβουλίας για την αρχηγική αμφισβήτηση με το δείπνο των 14 στελεχών που οργάνωσε προς εβδομάδων. Ο ίδιος, αντιθέτως, αποδέχθηκε μερικές ημέρες αργότερα πρόσκληση για συνάντηση στην οικία του κ. Σαμαρά, κατά την οποία, όπως ανέφεραν σχετικές πληροφορίες, αφενός παρέσχε στον διάδοχό του τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει κανείς την εξουσιοδότηση να ομιλεί εκ μέρους του και, αφετέρου, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να εμποδίσει οποιονδήποτε να εκφράζει τις απόψεις του.

Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι από το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ δεν έχει ξεχωρίσει μια ορισμένη υποψηφιότητα ικανή να συσπειρώσει όλους όσοι τάσσονται υπέρ της διαδοχής, είναι αμφίβολο αν θα ανοίξει το θέμα στη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ο.


Η Ντόρα και οι «καραμανλικοί»

Από τις υπάρχουσες πληροφορίες, μόνον η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει από τον κ. Σαμαρά να σεβαστεί την παράδοση που έχει στη ΝΔ και θέλει τον αρχηγό που χάνει τις εκλογές να αποχωρεί από την ηγεσία. Παρόλο που η ίδια δηλώνει ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία, η κ. Μπακογιάννη θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από προσανατολισμό με στροφή προς το Κέντρο, χρειάζεται να αλλάξει και αρχηγό.

Θέμα διαδοχής ενδέχεται να τεθεί και από άλλους βουλευτές, όπως οι «καραμανλικοί» Νίκος Δένδιας οι οποίοι διατηρούν αρχηγικές φιλοδοξίες, ή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Υπέρ της αλλαγής αναμένεται να ταχθούν επίσης οι Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας και Μάριος Σαλμάς, που ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης υποστηρίζει τη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου για να συζητηθούν πριν από όλα οι ιδεολογικές κατευθύνσεις της ΝΔ.


Η απάντηση του Σαμαρά

Από την άλλη, υπέρ του υφιστάμενου κομματικού status quo τάσσονται αρκετά άλλα στελέχη, όπως ο Μάκης Βορίδης οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης και ορισμένοι άλλοι που συμμετείχαν στο τελευταίο κυβερνητικό σχήμα και θεωρούν ότι η ενασχόληση του κόμματός του με τα εσωτερικά αφήνει το πεδίο ελεύθερο στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Οι υποστηρικτές της σημερινή ηγετικής ομάδας εκτιμούν ότι, λόγω της πολυδιάσπασης, δεν υπάρχουν ικανές δυνάμεις για να τεθεί αξιόπιστα ζήτημα διαδοχής και υποστηρίζουν ότι, εφόσον αποτολμηθεί κάτι τέτοιο, ο κ. Σαμαράς πρέπει να σηκώσει το γάντι και να ζητήσει από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του να ενεργοποιήσουν τις προβλεπόμενες καταστατικές διαδικασίες αμφισβήτησης του Προέδρου. Κι αυτό καθώς υπολογίζουν ότι είναι αδύνατο να συγκεντρωθούν είτε στην Κ.Ο. είτε στην Πολιτική Επιτροπή οι απαιτούμενες υπογραφές από το 1/3 των μελών του αντίστοιχου οργάνου έτσι ώστε να γίνει ψηφοφορία που για να καρποφορήσει χρειάζεται οι αμφισβητίες να φθάσουν στο 50%. 

Αποστάσεις, τέλος, και από τους μεν και από τους δε τηρούν στελέχη με ειδικό κομματικό βάρος, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος αν και κλήθηκε απέφυγε να συμμετάσχει στο δείπνο της κ. Γιαννάκου, καθώς και βουλευτές από τη νεότερη κομματική γενιά, όπως ο Βασίλης Κικίλιας που θεωρεί ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να συζητηθούν ανοικτά στα κομματικά όργανα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης