Βαρουφάκης vs Ντράγκι: Το σχέδιο της Αθήνας για να σπάσει το... εμπάργκο ρευστότητας

Βαρουφάκης vs Ντράγκι: Το σχέδιο της Αθήνας για να σπάσει το... εμπάργκο ρευστότητας

Αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια και επανέναρξη της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ  διεκδικεί η κυβέρνηση

Βαρουφάκης vs Ντράγκι: Το σχέδιο της Αθήνας για να σπάσει το... εμπάργκο ρευστότητας
Αποφασισμένη να θέσει το θεμα της οικονομικής ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας, που με διάφορους τρόπους εχει επιβάλλει η ΕΚΤ στη χώρα μας, ειναι η κυβερνηση στη συνεδρίαση του Εurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικων Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις έξι πρώτες μεταρρυθμίσεις, που έχει επιλέξει ως προτεραιότητα η κυβέρνηση, όμως δεν θα μείνει εκεί. Θα ζητήσει να υπάρξει αποκατάσταση της γραμμής παροχής ρευστότητας και χρηματοδότησης προς τη χώρα μας από την ΕΚΤ στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η Αθήνα ειναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, που όχι μόνο δεν επιτρέπει να αυξηθεί το όριο των 15 δισ. ευρώ για την έκδοση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου (που έχει τεθεί από το δεύτερο πρόγραμμα), αλλά σταμάτησε απο τις 11 Φεβρουαρίου και την αγορά ελληνικών ομολόγων, επικαλούμενη το επιχείρημα ότι η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα! Ενώ δηλαδή για το πρώτο εφαρμόζει ό,τι προβλέπεται από το προγραμμα, για το δεύτερο πράττει αντίθετα σε όσα προέβλεπε το πρόγραμμα!

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα επαναφέρει το αίτημά της για αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρω - ώστε να παει από τα 15 στα 23 δισ. ευρω - και επαναφορά του καθεστώτος αγοράς των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ζητεί επισης την καταβολή των κερδών ύψους 1,9 δισ. ευρω, που απέκτησε η ΕΚΤ απο τη διακράτηση παλαιότερων ελληνικών ομολόγων.

Η Αθήνα επικαλείται εκτός των άλλων για τις διευθετήσεις αυτές το γεγονός ότι ήταν γνωστή από τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης το χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου, άρα ζητάει μια διευκόλυνση που θα όφειλε έτσι κι αλλιώς να κάνει η πλευρά των εταίρων.

Έναντι αυτού ο κ. Βαρουφάκης θα ενημερώσει για το πρώτο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, με τις συγκεκριμένες έξι πρωτοβουλίες και θα προσπαθήσει να πείσει οτι η Ελλάδα θα μείνει πίστη στον μεταρρυθμιστικό δρόμο.

Η έμφαση δίδεται στη πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση του φορολογική συστήματος, για το οποίο οι πιέσεις των δανειστών ήταν ιδιαίτερα έντονες τα τελευταία χρόνια.

Θα ενημερώσει επίσης για την ρύθμιση που προωθείται για τη διευκόλυνση στην αποπληρωμή των οφειλών των πολιτών στο δημόσιο.

Από την κυβέρνηση πάντως διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται για παρουσίαση των πρωτοβουλιών της με σκοπό την έγκριση από τους εταίρους, αλλά για μια διαδικασία ενημέρωσης και συνεργασίας επι των θεμάτων αυτών.

Σημειωτέον ότι οι έξι μεταρρυθμίσεις με τις οποίες ξεκινά η κυβέρνηση τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι οι εξής:

 1./2. Ανθρωπιστική Κρίση - Διοικητική Μεταρρύθμιση
Πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση – στέγη - ενεργειακή επάρκεια) που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη όλη η χώρα (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του Πολίτη)

3. Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Απεγκλωβισμός και επανένταξη των εκατομμυρίων οφειλετών στη φοροδοτική διαδικασία με τρόπο, όμως, που να βοηθά στν δημιουργία φορολογικής συνείδησης, δεν «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και επιβραβεύει τους συνεπείς.

4. Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης

5. Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου

6. Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης