Σκουρλέτης: Σύντομα δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις - Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού

Σκουρλέτης: Σύντομα δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις - Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού

Αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει σε πρώτο επίπεδο το 2015 και η δεύτερη δόση θα δοθεί το 2016 - Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα συμπαρασύρει τους μισθούς προς τα πάνω, είπε ο υπουργός Εργασίας

Σκουρλέτης: Σύντομα δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις - Σε δύο δόσεις η επαναφορά του κατώτατου μισθού
Για τις ατομικές και συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μίλησε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, διευκρινίζοντας πως όταν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, οι συλλογικές συμβάσεις θα είναι «πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα», ενώ τόνισε πως η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει σε δύο δόσει.

«Όταν γίνει -και θα γίνει σύντομα- η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα. Έχει κοντά ποδάρια αυτό, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς. Είναι μια σημαντική αλλαγή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο» είπε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» και διευκρίνισε πως το νέο καθεστώς δίνει όπλα και φωνή στους εργαζομένους.

«Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις, όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η λογική της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως θα μπορεί πολύ σύντομα να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα, ωστόσο, «στο μεσοδιάστημα, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης