Αλ. Μητρόπουλος: Η δίμηνη παράταση και η τετράμηνη παράταση εμπεριέχουν παρελθόν μνημόνιο

Αλ. Μητρόπουλος: Η δίμηνη παράταση και η τετράμηνη παράταση εμπεριέχουν παρελθόν μνημόνιο

«Η λογική του Σόιμπλε και του Ντάισελμπουλ είναι ή ασφυξία ή μνημόνιο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα Παραπολιτικά 

Αλ. Μητρόπουλος: Η δίμηνη παράταση και η τετράμηνη παράταση εμπεριέχουν παρελθόν μνημόνιο
Στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά μίλησε σήμερα ο Αλέξης Μητρόπουλος. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει τη σημερινή κατάσταση με τους δανειστές, ρωτήθηκε αν θα πάρουμε τη δόση αλλά και ποια είναι η γνώμη του για τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Για τη σημερινή κατάσταση 
Έχουμε μια εντεινόμενη διάθεση των δανειστών να πιέσουν. Φαίνεται ότι τους ενδιαφέρει και η πατρίδα μας αλλά τους ενδιαφέρει και η καταστολή του ογκούμενου κύματος δυσαρέσκειας στο Νότο συνεπώς όσοι ανέμεναν ότι οι δανειστές θα είναι ηπιότεροι σε μια νωπή εντολή μάλλον διαψεύσθηκαν και κυρίως οι δανειστές έχουν αποθρασυνθεί επειδή στηρίζονται σε σκληρά δεσμευτικά σε βάρος της πατρίδας μας κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων κυρίως της κυβέρνησης Παπαδήμου που δίνουν την δυνατότητα και την βάση της σκληρής τους άτεγκτης στάσης. Οι δανειστές έχουν τέτοιας έντασης και τέτοιας δέσμευσης κείμενα που μπορούν επικαλούμενοι τα κείμενα αυτά να στριμώχνουν την πατρίδα μας. Για αυτό λέω ότι είναι επικίνδυνα επιπόλαιοι και αφελής όσοι παρωθούν την κυβέρνηση να φέρει τη σύμβαση της παράτασης στην Βουλή για κύρωση διότι όσο μεγαλύτερο κύρος αποκτά η συμφωνία ή οι συμφωνίες με τους δανειστές τόσο δύσκολη είναι η απεμπλοκή από τις δεσμεύσεις. Οσον αφορά τον Σόιμπλε άκουσε το επιχείρημα της νωπής εντολής, άκουσε το επιχείρημα της νέας κυβέρνησης, άκουσε το επιχείρημα ότι δεν ευθύνομαι εγώ, ο νέος ηγέτης Τσίπρας που μάχομαι πατριωτικά και του λέει «μα κύριε υπάρχουν δεσμεύσεις των προηγουμένων». Εκεί έχουμε κολλήσει. 
Κλείσιμο

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση στο τέλος Απριλίου για να πάρουμε την δόση
Με ρωτάτε αν στη νέα συμφωνία και στην τετράμηνη παράταση εμπεριέχεται τμήμα του μνημονίου; Εγώ είχα πει διαφοροποιούμενος από πολλούς συναδέλφους ότι η παράταση αυτή κάθε εαυτή εμπεριέχει και την συνέχιση τουλάχιστον των νόμων που έχουν ψηφιστεί και δεν έχουν ακυρωθεί. Αρα μη ρωτάτε έμενα να πω ότι δεν υπάρχουν ψήγματα ή στοιχεία μνημονίου και στις δύο παρατάσεις αφού οι 500 νόμοι που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν ακυρωθεί. Έτσι κι αλλιώς η δίμηνη παράταση και η τετράμηνη παράταση εμπεριέχουν παρελθόν μνημόνιο. Εδώ είμαστε στην μέγγενη ενός εντεινόμενου εκβιασμού διότι εάν δεν πάρετε μέτρα λέει η άλλη πλευρά και δεν αξιολογηθείτε κατά την δική μας αντίληψη δηλαδή με μέτρα και δεν σας δώσουμε την αξιολόγηση που συνεπιφέρει το ποσό εκβιαζόμενοι θα έχετε μεγάλη ασφυξία και τελειώσατε. Αυτή είναι η λογική του Σόιμπλε και του Ντάισελμπουλ ή ασφυξία ή μνημόνιο.

Ερώτηση: Άρα αν το πράγμα είναι έτσι και εμείς έχουμε αποφασιστεί να μην πάρουμε άλλα μέτρα τότε γιατί δεν τινάζουμε την μπάνκα στον αέρα από τώρα και μαζεύουμε και ότι έχει απομείνει στα ταμεία για να αποπληρώσουμε δανεικά;

Γιατί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας πιστεύει και σε αυτό μάχεται ότι η ασφυξία είναι τεχνητή, ότι οι δανειστές έχουν παραβεί τις στοιχειώδεις δανειακές τους υποχρεώσεις διότι δημιουργούν ασφυξία στην τελευταία αξιολόγηση που δεν έχουν δικαίωμα, παραβιάζουν την δική τους τη σύμβαση και όλοι πιστεύουμε και προσδοκούμε ότι δεν θα τολμήσουν να στρίψουν τη στρόφιγγα και συνειδητά να παραβιάσουν την δική τους δανειακή σύμβαση αλλά θα στείλουν ρευστότητα για να επιβιώσουμε. Δηλαδή οι δανειστές παραβιάζουν την δική τους σύμβαση στην οποία θέλουν να στείλουν μήνυμα προς εμάς ότι αυτοί σχολαστικά εφαρμόζουν. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός μες τις μέρες θα πάρει πρωτοβουλίες ότι βαθιά μεριμνά και άγχεται για το ζήτημα αυτό και ότι οι δανειστές δεν θα αποτολμήσουν την χρεοκοπία της Ελλάδας. Δηλαδή θα συνεχίσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις με τις ελάχιστες επιπλέον επιβαρύνσεις γιατί λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα, η κοινωνία έχει δει ότι με τα μέτρα τους δεν έχουμε σωθεί και υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι στο γήπεδο των δανειστών είναι η λύση, η απάντηση και η ευθύνη αν θα οδηγήσουν σε ρήξη.  Ο Σόιμπλε θέλει άνευ όρων παράδοση της κυβέρνησης της Αριστεράς, δεν μπορεί ο Τσίπρας να παραδοθεί άνευ όρων. Δεν μπορεί ο Τσίπρας στον παραλογισμό, στον εκβιασμό, στον παροξυσμό του εκβιασμού του Σόιμπλε να παραδοθεί άνευ όρων όταν ο λαός του λέει αυτό που μας πασάρανε ως σωτηρία δεν το θέλουμε. 
Ο Σόιμπλε δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του από το πως θα υποτάξει μνημονιακά τον Τσίπρα και πως θα εμποδίσει την κινητικότητα του Νότου. Η απάντηση είναι ότι με τις ελάχιστες θεσμικές υποχωρήσεις να υπάρξει ρευστότητα διότι τη ρήξη δεν την θέλουμε, την έξοδο δεν την θέλουμε, το ολοκαύτωμα δεν το θέλουμε, το Κούγκι δεν το θέλουμε. 
 
Πώς κρίνει τον Γιάνη Βαρουφάκη 
Τον θεωρώ ευφυή και θεωρώ ότι αν τον άφηναν και αν είχε την δυνατότητα να το πάει με τα επιχειρήματα του μέχρι το τέλος θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα. Όχι αν τον άφηναν οι δικοί μας γιατί είχε την απεριόριστη συναίνεση και υποστήριξη από τον Τσίπρα αλλά εάν θα μπορούσε να είχε περισσότερη ευλυγισία και χρόνο θα είχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. 

Η εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ 

Απορώ γιατί προχθές βγήκε μια απόφαση που με δικαιώνει. Ένα φαινόμενο φορολογικής μου τρομοκρατίας πιστεύω να το αντιμετωπίσω. Δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα με το ΣΔΟΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης