Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

Επιδότηση ενοικίου, δωρεάν ρεύμα, κουπόνια σίτισης, δωρεάν πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στο σύστημα υγείας, προβλέπονται στο σχέδιο νόμου - Εισοδηματικό κριτήριο το όριο της φτώχειας, αναφέρουν οι πληροφορίες

Στα 300 εκατ. ευρώ το κόστος για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
Σε στάση αναμονής για την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και των διαρροών του Μεγάρου Μαξίμου σήμερα αναμένεται η κατάθεση της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Τα μέτρα  για την ανακούφιση της ανθρωπιστικής κρίσης κοστολογούνται περίπου  300 εκατ. ευρώ και προβλέπουν: 

- παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών. Το μέτρο θα αφορά 300.000 νοικοκυριά που εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.

- επιδότηση ενοικίου που θα αφορά σε πρώτη φάση  30.000 νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν δικό τους σπίτι.
Κλείσιμο

Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων μισθώσεων. Η επιδότηση θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Το ποσό θα δίνεται απευθείας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και κατά πληροφορίες θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε κρατήσεις. Επίσης, αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για συμψηφισμό οφειλών.

Τέλος, τα μέτρα για τη σίτιση θα αφορούν 300.000 οικογένειες και θα υλοποιηθούν μέσω εκπτωτικών κουπονιών ή άλλο ηλεκτρονικό τρόπο. Θα ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις και τα εισοδήματα των δικαιούχων από κάθε πηγή, ενώ εάν πρόκειται για άνεργους που δεν λαμβάνουν επιδόματα τότε θα απαιτείται υπεύθυνη δήλωσή τους.

Το πρόγραμμα σίτισης θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Εκκλησία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το όριο της φτώχειας είναι σε ετήσιο εισόδημα 5.023 ευρώ για ένα άτομο και 10.547 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2013, το 35,7% των πολιτών στην Ελλάδα, ζουν υπό τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις αρκετών υπουργείων βρίσκεται ήδη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που θα εκτιμήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προωθούμενων διατάξεων. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα καταστεί εφικτό να φθάσει σήμερα στο κοινοβούλιο ή αν τελικά η επίσημη κατάθεσή του θα γίνει αύριο.

Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κατάθεση των υπολοίπων εφαρμοστικών νομοσχεδίων που θα εξειδικεύουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων και δράσεων που απέστειλε ο Υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης