Κύπριος υπ. Αμυνας: Οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους

Κύπριος υπ. Αμυνας: Οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους

Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί την Κύπρο και την Ελλάδα η Τουρκία, δήλωσε ο κύριος Φωκαΐδης

Κύπριος υπ. Αμυνας: Οι τουρκικές προκλήσεις πρέπει να απασχολήσουν τους εταίρους
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε πως δεν πρέπει να απασχολήσει μόνο την Ελλάδα και τη Κύπρο η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας, αλλά πρέπει να απασχολήσει και τους εταίρους μας και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Φωκαϊδης ανέφερε πως η Τουρκία δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ερωτηθείς και για την αντίδραση που προκάλεσε σε διεθνείς κύκλους η υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κύπριος υπουργός άμυνας υπέδειξε ότι η Κύπρος δεν έχει πράξει τίποτα περισσότερο από αυτό που πράττουν άλλες χώρες, «δηλαδή να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να διαμορφώνει τη στρατηγική της με βάση τα εθνικά της συμφέροντα». Από εκεί και πέρα, συνέχισε, ως κράτος-μέλος της ΕΕ κινούμαστε στα πλαίσια των κοινών πολιτικών και εντός της ΕΕ και η Κύπρος «δεν έχει διαφοροποιηθεί ποσώς» από αυτές τις κοινές πολιτικές.

Ο κ. Φωκαϊδης υπενθύμισε πως η Ρωσία είναι μια χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας που παραδοσιακά στηρίζει την Κύπρο σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είναι μια χώρα με την οποία παραδοσιακά διατηρούμε στενές φιλικές σχέσεις και η οποία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, από τη δεκαετία του '90, «σε μια εποχή που άλλοι αρνούνταν να προμηθεύσουν την Κύπρο με στρατιωτικό υλικό», έχουμε υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Μετά από 20 χρόνια, συμπλήρωσε, υπήρχε ανάγκη ανανέωσης αυτής της αμυντικής συνεργασίας και για σκοπούς συντήρησης οπλικών συστημάτων και ανταλλακτικών αλλά και μιας επικαιροποίησης, προκειμένου να λαμβάνει υπόψη τις νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, είτε αυτές έχουν σχέση με την τρομοκρατία, τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, την πειρατεία, τις ασύμμετρες απειλές, την ανάγκη για διεξαγωγή επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, ανθρωπιστικών αποστολών κλπ.
Κλείσιμο

«Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί ένα μνημόνιο ναυτικής συνεργασίας που αποτελεί ουσιαστικά εφαρμοστικό πρόγραμμα σε σχέση με την ανάγκη επικαιροποίησης της συνεργασίας για να ανταποκρίνεται και σε αυτές του νέου τύπου απειλές που υπάρχουν σήμερα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.

Αποφασιστική πολιτική και διπλωματική αντίδραση απαιτεί, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, η “προκλητική πειρατική” ενέργεια της Τουρκίας στο Αιγαίο.

“Η τουρκική πρόκληση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη.  Απαιτείται επαγρύπνηση σε όλη την κλίμακα του Ελληνισμού” σημειώνει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ομήρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης