Γιατί οι Τούρκοι τραβάνε το σκοινί στο Αιγαίο

Γιατί οι Τούρκοι τραβάνε το σκοινί στο Αιγαίο

Μονομερώς δέσμευσαν μια τεράστια περιοχή στο Βόρειο Αιγαίο την οποία θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για αεροπορικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά - Τα ελληνικά διαβήματα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ICAO - Η γκάφα της Άγκυρας με την συμπερίληψη της Λήμνου!

Γιατί οι Τούρκοι τραβάνε το σκοινί στο Αιγαίο
Να μετατρέψει μια τεράστια έκταση μέσα στο FIR Αθηνών σε τουρκικό πεδίο βολής, επιχειρεί η Άγκυρα με τη ΝΟΤΑΜ (αγγελία προς αεροναυτιλλομένους) 0889/15 που εξέδωσε στις 27 Φεβρουαρίου η τουρκική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Με τη συγκεκριμένη παράτυπη ΝΟΤΑΜ, η Τουρκία θεωρεί ότι δεσμεύει τον εναέριο χώρο μιας περιοχής από την Σκύρο και τον Άγιο Ευστράτιο μέχρι την Λήμνο ως πεδίο βολής (Firing Exercise Area) για τη διαξεαγωγή τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά. Οι Τούρκοι «ενημέρωσαν» ότι δεσμεύουν την περιοχή από σήμερα 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και η ΝΟΤΑΜ αφορά τον εναέριο χώρο μέχρι τα 8.000 πόδια.

Η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής για να κάνουν αεροπορικά γυμνάσια βρίσκεται εξολοκλήρου μέσα στο FIR Αθηνών, όπου η μοναδική αρμόδια για την έκδοση ΝΟΤΑΜ είναι -σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας- η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Κλείσιμο
Παρά τις πάγιες οδηγίες του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) οι Τούρκοι δεσμεύουν την περιοχή για ασκήσεις στο Βόρειο Αιγαίο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Τι επιδιώκει η Άγκυρα; Σκοπός της τουρκικής κίνησης είναι να δημιουργηθεί επί της ουσίας και de facto ένα μόνιμο τουρκικό πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου, αποκόπτοντας ουσιαστικά ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Με την τουρκική ΝΟΤΑΜ δεσμεύεται μια περιοχή πάνω από την οποία διέρχονται οι αεροδιάδρομοι G33και N130 και επίσης επηρεάζεται η τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου.


Η γκάφα με την συμπερίληψη της Λήμνου
Η περιοχή που οι Τούρκοι θέλουν να μετατρέψουν σε πεδίο βολής περιλαμβάνει τμήμα του διεθνούς εναέριου χώρου, σημαντικό κομμάτι του ελληνικού εναέριου χώρου, αλλά δεν σταματά σ' αυτά: Η τουρκική ΝΟΤΑΜ συμπεριλαμβάνει και τμήμα του ελληνικού εδάφους, αφού μάλλον από γκάφα οι εκδότες της αγγελίας περιέλαβαν και περιοχή άνωθεν της ελληνικής επικράτειας στο νοτιοανατολικό άκρο της Λήμνου.

Το ολίσθημα της Άγκυρας να σχεδιάσει πεδίο βολής ακόμη και πάνω από την Λήμνο, που σε θεωρητικό επίπεδο σημαίνει ότι οι Τούρκοι θα μπορούσαν να κάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο νησί, δίνει σημαντικά επιχειρήματα στην ελληνική διπλωματία.

Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενεργοποιηθεί καταθέτοντας διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον ICAO καταγγέλοντας την τουρκική πλευρά και επιχειρηματολογώντας ότι με την μονομερή της ενέργεια η τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία και τους διεθνείς κανόνες αλλά κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της αεροπλοϊας στην ευρύτερη περιοχή.
Τις επόμενες ώρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του των χωρών μελών της ΕΕ για το σοβαρό κρούσμα της τουρκικής επιθετικότητας.
Οι Τούρκοι «τορπιλίζουν» το κλίμα
Σε μια χρονική περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή επικρατούν συνθήκες αστάθειας και ενώ το τρίγωνο της ανατολικής Μεσογείου- Μέσης Ανατολής- Βόρειας Αφρικής κινδυνεύει να αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες αστάθειες με την πρόθεσή της να φτιάξει πεδίο βολής στην καρδιά του Αιγαίου. 

Πολύ περισσότερο, η προσπάθεια των Τούρκων να μετατρέψουν μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου σε πεδίο βολής έγινε λίγο μετά την σχεδόν συμφωνία Αθήνας και Άγκυρας να αναθερμανθεί η διαδικασία της συζήτησης για την υιοθέτηση νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών η οποία είχε ανασταλεί την προηγούμενη διετία. Η πρόταση έγινε τις προηγούμενες μέρες από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβυς Δημήτρης Παρασκευόπουλος στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου ο οποίος φέρεται να απάντησε θετικά. Εκ των πραγμάτων η επανάληψη των διερευνητικών επαφών τίθεται σε αμφισβήτηση...


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης