Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι συνέχεια της σημερινής σκοτοδίνης

Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι συνέχεια της σημερινής σκοτοδίνης

Υπερβολικός ο συντελεστής ΦΠΑ στο 23%, ευχής έργο θα ήταν η μείωση στο 15% με 16%, τόνισε ο υπουργός των Οικονομικών - Θα είχαμε πάρει τη δόση αν εφαρμόζαμε το mail Χαρδούβελη, όμως δεν εκλεχθήκαμε γι' αυτό - Συνεδριάζει το απόγευμα το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δραγασάκη

Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι συνέχεια της σημερινής σκοτοδίνης
Συνέντευξη στα Παραπολιτικά Fm έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ερωτηθείς αν θα γίνει η αξιολόγηση τέλος Απριλίου όπως προβλέπεται στη συμφωνία, είπε ότι «θέλουμε να αξιολογηθούμε στη βάση μεταρρυθμίσεων. Ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε τον κατάλογο στον οποίο θα έχουμε καταλήξει από κοινού και θα κριθούμε κανονικά».

Στην επισήμανση ότι ο Ντάισελμπλουμ ζητάει μεταρρυθμίσεις τον Μάρτιο, σχολίασε πως «και εμείς θέλουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι να βάζεις στόχους που μπορείς να πετύχει. Τα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής, του φορολογικού είναι κύρια».

Χαρακτήρισε συγκλονιστικά τα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να ομαλοποιήσουμε τη ροή φορολογικών εσόδων. Αυτό εκτίμησε ότι θα γίνει με τους εξής τρόπους: «Το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες είναι σχεδόν έτοιμο και έχουμε σε εξέλιξη διαβούλευση με τους εταίρους μας. Δεν είναι μόνο οι 100 δόσεις, είναι και η ανταμοιβή όσων ήταν συνεπείς. Στόχος μας είναι να βγάλουμε τους πολίτες από τη δίνη των χρεών».

Κλείσιμο
Στην ερώτηση αν θα υπάρξει έκτακτη εισφορά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με δημιουργική ασάφεια: «Ελπίζω πως όχι, αλλά εάν συμβεί θα στοχεύει όσους δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Δε θα υπάρξει έκτακτη εισφορά, ρωτήθηκα σε μία φιλοσοφικού τύπου συζήτηση».

Αναφορικά με την αύξηση ΦΠΑ: «Αυτό θα το αφήσουμε για Απρίλιο, Μάιο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους εταίρους. Πρέπει να αλλάξει όλο το σύστημα γιατί ο υψηλός συντελεστής είναι υπερβολικός. Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 25% στο 15 με 16% και τότε θα δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω».

Για το χρηματοδοτικό κενό: «Θα μπορούσαμε να είχαμε υπογράψει το μέιλ Χαρδούβελη και να έχουμε πάρει τα λεφτά. Αλλά δεν εκλεγήκαμε για να συνεχίσουμε τα υφεσιακά μέτρα. Το δόγμα νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση έχει τελειώσει.  Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που συμφωνήσαμε και σε αυτά θα αξιολογηθούμε για να συμμετάσχουμε και στην ποσοτική χαλάρωση». Και πρόσθεσε: «Δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση, εάν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα».

Ερωτήθηκε και για τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ στους Financial Times στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι στείλαμε λάθος επιστολή και απάντησε: «Θα κάνω προσπάθεια να μην απαντήσω γιατί είχαμε διαφωνίες και καταφέραμε να βρούμε έναν κοινό τόπο. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αλλά εγώ θα απαντήσω στο βιβλίο που θα γράψω όταν όλα θα έχουν τελειώσει».

Τέλος, ερωτηθείς από το δημοσιογράφο γιατί είναι απαγορευμένη η λέξη «κούρεμα» είπε: Πρέπει να μπω σε σύσκεψη, θα μιλήσουμε για όλα αυτά στην εκπομπή σου στην τηλεόραση.

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα συνεδριάζει στο υπουργείο Οικονομικών το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης