Γερμανία: Δριμεία κριτική για τις δηλώσεις Πανούση περί κατάργησης Σένγκεν

Γερμανία: Δριμεία κριτική για τις δηλώσεις Πανούση περί κατάργησης Σένγκεν

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών υπογράμμισε πως το να απειλεί μια κυβέρνηση τους εταίρους της στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, φανερώνει μία αντίληψη «η οποία δεν έχει θέση στην κοινότητα αξιών της Ε.Ε., καθώς έτσι μιλούν πραγματικά μόνο οι πολιτικοί εξτρεμιστές»

Γερμανία: Δριμεία κριτική για τις δηλώσεις Πανούση περί κατάργησης Σένγκεν
Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος είχε προτείνει ακόμη και τη μονομερή κατάργηση της συμφωνίας Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα των μεταναστών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η χώρα δεν εισακουστεί από τους εταίρους της.

Κορυφαία γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης κατηγορούν τον κ. Πανούση, πως απειλεί την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δριμεία κριτική ασκεί τόσο ο κ Γιοχάνες Κάρς, υπεύθυνος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) επί δημοσιονομικών ζητημάτων, ο οποίος κάλεσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter την ελληνική κυβέρνηση να δείξει σύνεση, όσο και ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών Ράινερ Βεντ.

Ο τελευταίος, μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, ζήτησε την εξέταση της αποπομπής της Αθήνας από το χώρο Σένγκεν και την άμεση επαναφορά συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. σε περίπτωση που εφαρμοστεί η προειδοποίηση του Γιάννη Πανούση.

Κλείσιμο
Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρά λόγια ο κ. Βεντ χαρακτήρισε την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ως «πολιτική ομάδα ερασιτεχνών στην ηγεσία της Ελλάδας» η οποία «φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί τον ρόλο της ως κυβέρνησης ενός σοβαρού κράτους, η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη».

Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδικάτου Αστυνομικών υπογράμμισε πως το να απειλεί μια κυβέρνηση τους εταίρους της στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, φανερώνει μία αντίληψη «η οποία δεν έχει θέση στην κοινότητα αξιών της Ε.Ε., καθώς έτσι μιλούν πραγματικά μόνο οι πολιτικοί εξτρεμιστές». Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ρεντ δεν κατηγορεί την Ελλάδα για το ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά αντίθετα, ορισμένα κράτη που συνορεύουν με την Ε.Ε., τα οποία δείχνουν απροθυμία να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει σε ό,τι αφορά στην υποδοχή των προσφύγων και τη διασφάλιση μιας διαδικασίας παροχής ασύλου που θα διέπεται από το πνεύμα του κράτους δικαίου.

Ακόμα και αν το ζήτημα της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων με την Ελλάδα δεν απασχολεί για πρώτη φορά τη Γερμανία, στο παρελθόν αφορούσε περιπτώσεις κυρίως σε επίπεδο κρατιδίων και όχι σε ομοσπονδιακό. Αρκετά κρατίδια της Ομοσπονδίας είχαν εκφράσει τα τελευταία χρόνια έντονες αντιδράσεις λόγω της αδυναμίας των ελληνικών αρχών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα να εντοπίζονται στη χώρα μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε., που έφθασαν μέσω Ελλάδας. 

Η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η Συμφωνία Σένγκεν, που πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη του Λουξεμβούργου στα σύνορα με τη Γαλλία και τη Γερμανία, όταν το 1985 πέντε κράτη - μέλη των, τότε, Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων συμφώνησαν για την προοδευτική κατάργηση των ταξιδιωτικών εγγράφων για τους Ευρωπαίους πολίτες στα κοινά σύνορα, αποτελεί Ευρωπαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άμστερνταμ, από το 1997. Επιβάλει στα κράτη-μέλη τον αυστηρό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ώστε να παρεμποδίζεται η παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Σε περίπτωση σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια πολιτική ή τη δημόσια ασφάλεια εξουσιοδοτείται κάθε κράτος μέλος να αποκαταστήσει προσωρινά τους ελέγχους στα σύνορά του εντός της Ζώνης Σένγκεν

Η Ελλάδα έχει λάβει 71 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. το διάστημα 2007 - 2015 για την ενίσχυση του λιμενικού σώματος, ενώ η χώρα μας έλαβε άλλα 250 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. το 2012 για την κατασκευή 30 σύγχρονων κέντρων κράτησης, από τα οποία τα περισσότερα ουδέποτε κατασκευάστηκαν. Μόνο το 2014 η Ελλάδα έλαβε άλλα 10 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. για να χρηματοδοτήσει τον επαναπατρισμό μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. 

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές το 2014 έφθασαν στην Ελλάδα 43.500 μετανάστες, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση κατά 280% σε σχέση με το 2013.  Το 60% αυτών των ανθρώπων προέρχονται από τη Συρία, οι οποίοι προσπαθούν να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο. Η Ελλάδα έχει δεχθεί σκληρή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς ενώ η Ε.Ε. έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή κέντρων κράτησης, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πράξει σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα τα ελάχιστα κέντρα κράτησης να είναι υπερπλήρη και να υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που κρατούνται για περισσότερους από 18 μήνες, το ανώτατο όριο κράτησης, τόσο βάσει της ευρωπαϊκής, όσο και της ελληνικής νομοθεσίας. 

Το ζήτημα της μετανάστευσης, τόσο από την Ελλάδα, όσο και την Ιταλία και την Ισπανία, έχει αναδειχθεί σε μείζον τα τελευταία χρόνια και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ και ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν τόσο τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, όσο και να βοηθήσουν τις χώρες καταγωγής των περισσότερων μεταναστών

Βερολίνο: «Το αίτημα των Αθηνών απευθύνεται στις Βρυξέλλες, όχι στη γερμανική κυβέρνηση»

Η ανθρωπιστική οργάνωση Pro Asyl άσκησε επίσης κριτική στις απειλές του αναπληρωτή υπουργών Εσωτερικών κ. Πανούση, καλώντας παράλληλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις Πανούση. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το αίτημα των Αθηνών απευθύνεται στις Βρυξέλλες και όχι στη γερμανική κυβέρνηση.

Η επίμαχη δήλωση του κ. Πανούση 

Η δήλωση του κ. Πανούση που προκάλεσε οργή στο Βερολίνο, αναφερόταν στην πρόθεσή του να δώσει ταξιδιωτικά έγγραφα σε 300.00 μετανάστες. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει πως «αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες που θα διαχυθούν στην Ευρώπη» διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι προσωπική του άποψη. «Θα χρειαστούν δύο χρόνια για να αλλάξει η συνθήκη του Δουβλίνου και τότε θα έχουμε 2,5 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης