Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά με ελιγμούς συγκρούσεις και ρήξεις

Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά με ελιγμούς συγκρούσεις και ρήξεις

Με την εκλογή νέου γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η διήμερη συνεδρίαση

Απόφαση Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ: Οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά με ελιγμούς συγκρούσεις και ρήξεις
“Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ιστορική νίκη του ελληνικού λαού που αλλάζει σελίδα στην ιστορία του τόπου που βάζει τέλος στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης και της λιτότητας και στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Ευρώπη στην κατεύθυνση της δημοκρατίας της αλληλεγγύης και την κοινωνικής συνοχή”, με την θέση αυτή ξεκινά η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ενώ απορρίφθηκαν οι τροπολογίες που κατατέθηκαν. 

Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα αναφέρει ακόμη σηματοδοτεί την αρχή μίας νέας εποχής, η ελληνική κυβέρνηση προβάλλει την ανάγκη μίας εναλλακτικής στρατηγικής για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης και θα συνεχίσει τον δρόμο της ανάπτυξης των κοινωνικών κινημάτων. 

Στο κείμενο γίνεται αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προβάλλεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε εντυπωσιακά τις δυνάμεις του σε όλη την επικράτεια και διεύρυνε την απήχησή του σε κοινωνικά στρώματα όπως οι αγρότες και οι μεγαλύτερες ηλικίες που ήταν χαμηλά.

Συμπαιρένει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να συσπειρώσει ένα σημαντικό τμήμα της αντιμνημονιακής ψήφου και εισέπραξε ένα ισχυρό τμήμα της πολυδιασπασμένης κεντροαριστεράς ενώ κέρδισε και ένα κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων που πήγε κατευθείαν από τη ΝΔ. 

Το βασικό τμήμα του σχεδίου απόφασης αναπαράγει την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο σώμα. Στην απόφαση αναφέρεται: ¨Επιμένουμε πως η πολιτική πάλη έχει αφετηρία τις αμετακίνητες αρχές και αξίες αλλά δεν εξαντλείται σε αυτές αλλά χαράσσει μία έξυπνη και αποτλεσματική τκατική που λαμβάνει υπόψη του συσχετισμούς δύναμης και τις διαθέσεις των εργαζομένων και τις ανάγκες της χώρας”. 
Κλείσιμο

Υπογραμμίζει ότι “η απαλλαγή από τα μνημόνια και τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν είναι μόνο επιθυμία αλλά η κυβέρνηση την μετέτρεψε σε πολιτική πράξη και τη νοομιμοποίησε στην ευρωπαϊκή κοινωνική γνώμη. Έγιναν τα πρώτα αποφασιστικά βήματα προς τον απελευθερωτικό στόχο που δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ και παρακινεί τον λαό”. Για την συμφωνία του Eurogorup αναφέρει ότι έγινε ένας συμβιβασμός, δύσκολος, επώδυνος σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνος αλλά σήμερα από καλύτερες θέσεις και  με καλύτερες προυποθέσεις μπορούμε να διεκδικήσουμε την άλλη πολιτική που επιδιώκουμε. Οι μεγαλύτερες μάχες είναι μπροστά μας θα τις δώσουμε με αποφασιστικότητα ενταγμένες σε ένα συνολικό σχέδιο γνωρίζοντας ότι μέσα σε αυτό υπάρχουν τόσο τακτικοί ελιγμοί όσο και πιθανές συγκρούσεις και ρήξεις. Σήμερα είναι σαφές ότι η τρόικα τελείωσε, τα μνημόνια είναι παρελθόν αφού διαχωρίστηκαν από την δανειακή σύμβαση”. 

Το σχέδιο απόφασης επαναλαμβάνει την κριτική του κ. Τσίπρα για την στάση της ΝΔ τόσο όταν ήταν κυβέρνηση που προδιέγραψε ασφυκτικά περιθώρια διαπραγμάτευσης όσο και μετά τις εκλογές που σε συνεργασία με τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης προσπάθησε να την οδηγήσει σε ναυάγιο.  Υπογραμμίζει δε ότι όσοι έχουν ποντάρει σε τρίτο μνημόνιο θα διαψευστούν. 

Το σχέδιο απόφασης κλείνει με την περιγραφή του ρόλου του κόμματος στη νέα περίοδο επισημαίνοντας: 

-το συντονισμό μεταξύ των οργάνων του κόμματος της κοινοβουλευτικής ομάδας των τμημάτων της Κεντρικής Επιτροπής και της κυβέρνησης

-την εκλαΐκευση και προβολή των πρωτοβουλιών και των μέτρων της κυβέρνησης στην κοινωνία και στα κινήματα 

-το άπλωμα της δημοκρατίας και η επανασυγκρότηση του συλλογικού μέσα στους κοινωνικούς χώρους. 

Κλείνει αναφέροντας ότι η συνεργασία στελεχών και βουλευτών με την κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά τόσο στην επιτυχία της κυβέρνησης σε στενή σύνδεση με την κοινωνία και τις ανάγκες της, όσο και στην επιστροφή της πολιτικής και του ρόλου του κόμματος. 

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε απορρίφθηκαν οι τροπολογίες τόσο της Αριστερής Πλατφμόρμας με ψήφους 92-68 όσο και των άλλων τάσεων. Οι τροπολογίες εστίαζαν στην κριτική στην συμφωνία του Eurogroup  ως αποτέλεσμα των πιέσεων και των εκβιασμών που δέχθηκε η κυβέρνηση. 

Με την εκλογή νέου γραμματέα Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται η διήμερη συνεδρίαση.

Απέναντι στην πρόταση του προέδρου κ. Αλέξη Τσίπρα που είναι ο κ. Τάσος Κορωνάκης κατατέθηκε η υποψηφιότητα του κ. Αλέκου Καλύβη που υποστηρίζεται από την Αριστερή Πλατφόρμα ενώ υποψηφιότητα έθεσε και ο κ. Στέλιος Ελληνιάδης. 

Εγκρίθηκε η πρόταση του κ. Αλέξη Τσίπρα η νέα Πολιτική Γραμματεία να έχει 11 μέλη και μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος και τον Γραμματέα συνολικά 13. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης