Τσίπρας: Ας ξεχάσουν όλοι το τρίτο μνημόνιο

Τσίπρας: Ας ξεχάσουν όλοι το τρίτο μνημόνιο

Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι εννοεί να διαπραγματευτεί σκληρά μέχρι την λήξη του τετραμήνου - Στοχεύει και στην ενίσχυση των δεσμών με το λαϊκό στοιχείο - Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση

Τσίπρας: Ας ξεχάσουν όλοι το τρίτο μνημόνιο
Με σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες περί αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων και να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για την υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε χθες τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια και προανήγγειλε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το πως φθάσαμε στο μνημόνιο. 

Η κίνηση έγινε ενώ σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στην οποία αναμένεται να επαναληφθεί η εσωτερική κριτική ότι η συμφωνία του Eurogroup  και η λίστα των μεταρρυθμίσεων συνιστούν υποχώρηση από τις προγραμματικές θέσεις. Τα νομοσχέδια που παρουσίασε ο πρωθυπουργός αφορούν  την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στοχεύουν δε στο ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος.

 Ο κ. Τσίπρας θέλει να διατηρήσει την υψηλή αποδοχή που απολαμβάνει στην κοινωνία όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις και να ενισχύσει τους δεσμούς με το λαϊκό στοιχείο. Παράλληλα να στείλει μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι εννοεί να διαπραγματευτεί σκληρά μέχρι την λήξη του τετραμήνου. Στην ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η επέκταση της της δανειακής σύμβασης έγινε χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων, του προγράμματος της λιτότητας που την συνόδευε.  Επιχειρηματολογώντας υπέρ της συμφωνίας υπογράμμισε ότι “οι εταίροι δέχθηκαν να αποσύρουν την επιμονή για πρωτοφανή και ανεδαφικά πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελούν το άλλο όνομα της λιτότητας και επιβεβαίωσαν επίσης ότι πρέπει να ανοίξει και η συζήτηση, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, για το ελληνικό χρέος και τους όρους αποπληρωμής του”. 

Κλείσιμο
Στρέφοντας τα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι “τα Μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο”. Συνεχίσε την επίθεση ξακαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο: “Γνωρίζω πολύ καλά ότι κάποιοι θα ήθελαν πολύ να είχαμε αποτύχει. Μέχρι χθες παρακαλούσαν να πέσουμε στα βράχια. Σήμερα, πολύ θα ήθελαν να είχαμε αποδεχτεί τα μέτρα εξόντωσης της κοινωνίας στα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να μην αποδειχτεί η δική τους πολιτική γύμνια και αναξιοπιστία. Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη. Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία”. 

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το μίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει στο προσεχές μέλλον με τις σαρωτικές όπως είπε μεταρρυθμίσεις με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς, τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και φυσικά την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Υπογράμμισε ότι αυτό το μίγμα πολιτικής συνοδεύει την παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι οι οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων,  η φορολογική εξόντωση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των μισθωτών.  

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι τα νομοσχέδια κινούνται στην κατεύθυνση που περιέγραψε ο πρωθυπουργός στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για το ξήλωμα του μνημονιακού καθεστώτος που θα συνεχιστεί με την αντίκαταση των στελεχών του δημόσιου τομέα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης