Die Welt: «Η κλάψα της Ελλάδας ενοχλεί τα πρώτα θύματα της κρίσης»

Die Welt: «Η κλάψα της Ελλάδας ενοχλεί τα πρώτα θύματα της κρίσης»

Η ΥπΟικ της Εσθονίας αρνείται τον όρο ανθρωπιστική κρίση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να πει την αλήθεια στο λαό

Die Welt: «Η κλάψα της Ελλάδας ενοχλεί τα πρώτα θύματα της κρίσης»
Με αυτό τον προκλητικό τίτλο επιλέγει η Die Welt να παρουσιάσει την άποψη της Εσθονίας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό. Η Εσθονία χτυπήθηκε από την κρίση αρχικά, όμως πλέον συμμετέχει στην προσπάθεια χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η Μαρίς Λάουρι, νέα Υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας δηλώνει πως η Ελλάδα δίνει την εντύπωση πως μόνο αυτή υποφέρει. Το άρθρο τονίζει την ενόχληση της Εσθονής πολιτικού, η οποία εισέπραξε την παραπάνω εικόνα, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ως «ανθρωπιστική κρίση».

Αρνούμενη να σχολιάσει περισσότερο το γεγονός, η Λάουρι, επεσήμανε στην Welt πως οι διαπραγματεύσεις ήταν συναισθηματικές: «Είναι δύσκολο για την Ελλάδα. Το καταλαβαίνω. Αλλά δεν αποτελεί ανθρωπιστική κρίση» είπε, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη φράση θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σε καταστάσεις που επικρατούν σε χώρες όπως το Μάλι, το Σουδάν ή η Συρία.

Η Εσθονία που μαζί με τις Λετονία και Λιθουανία, αποκαλούνταν «Οι τίγρεις της Βαλτικής» εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξής τους, όπως οι ασιατικές χώρες, αντιμετώπισαν σοβαρό πρόβλημα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Το ξεπέρασε, αλλά το 2009 η κατάσταση χειροτέρευσε με την ανεργία να εκτοξεύεται.

Στο άρθρο τονίζεται για άλλη μια φορά, η εικόνα του καλού παιδιού για την Εσθονία, η οποία «αντίθετα από την Ελλάδα» το ξεπέρασε και αυτό. Σύμφωνα με την 49χρονη Υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας ο λόγος που η χώρα της πέτυχε, είναι επειδή έχει ξεκάθαρη στάση απέναντι στο λαό της: «Στην Εσθονία, η κυβέρνηση λέει στο λαό ποιες είναι οι επιλογές» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές πως στην Ελλάδα δε συμβαίνει το ίδιο και συμπλήρωσε πως «Όλοι κατάλαβαν πως ξεκινήσαμε μια δύσκολη διαδρομή, όμως ήταν σίγουροι πως η κατάσταση θα βελτιωθεί στο τέλος».
Κλείσιμο

Στη συνέχεια, ο αρθρογράφος, επισημαίνει πως η Ελλάδα είναι κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο δανεισμών, μιας και ο ιδιωτικός τομέας παρουσιάζεται διστακτικός να δανείσει χρήματα στο ελληνικό κράτος, μακροπρόθεσμα, κυρίως λόγω της μη προώθησης επαρκών μεταρρυθμίσεων από τις κυβερνήσεις. Αυτό τονίζει ο αρθρογράφος, αποτελεί το λόγο που ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές, αφού υποσχέθηκε μείωση του χρέους και τέλος της λιτότητας.

Η άνευ προηγουμένου, άρνηση της Ελλάδας να συμμορφωθεί με τη λιτότητα, χαρακτηρίζεται ως μικρή (έως καθόλου) επιθυμία για μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς το άρθρο συνεχίζει να βάζει την κακή Ελλάδα απέναντι από τις χώρες που ακολούθησαν πιστά τα προγράμματα λιτότητας, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Συνεπώς, η σκληρή στάση της Ελλάδας, ενοχλεί τις χώρες της Βαλτικής. Και αυτό γιατί παρά το γεγονός πως οι συγκεκριμένες χώρες και ειδικότερα η Εσθονία, παραμένει από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, εντούτοις συμμετέχει και αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, εν συγκρίσει με την οικονομική της απόδοση. Αυτό κάνει τη Λάουρι να περηφανεύεται πως οι νέοι που τα προηγούμενα χρόνια μετανάστευαν ανά την Ευρώπη, πλέον γυρίζουν πίσω, καθώς η κατά 2,7% αύξηση της οικονομίας δημιουργεί θέσεις εργασίας και αισιοδοξία πως η χώρα θα πάει καλύτερα.

Αναφερόμενη στο χρέος της χώρας της, η Λάουρι το χαρακτήρισε «γελοία μικρό», σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ της χώρα. Τονίζει ωστόσο πως χρησιμοποιούν τους χρηματοδοτήσεις της ΕΕ για μεγάλα έργα, ενώ γνωρίζει πως αν η χώρα αποκτήσει πλούτο, θα πρέπει να στηρίξει περισσότερο αυτή τη χρηματοδότηση προς άλλες χώρες.

Σε ερώτηση για το αν η Εσθονία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα η Λάουρι απάντησε σχεδόν διπλωματικά: «Κάθε χώρα μπορεί να μάθει από κάποια άλλη. Αυτό δεν σχετίζεται με την αντιγραφή, αλλά περισσότερο με το να διαχωρίζονται οι εμπειρίες».

Τέλος, η Εσθονή Υπουργός Οικονομικών έδωσε και μια συμβουλή στην Ελλάδα: «Ο λόγος που οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν έχουν μπει σε σωστό δρόμο, είναι επειδή οι κυβερνήσεις τις χώρας, δεν εξήγησαν επακριβώς στο λαό την κατάσταση και τις όποιες επιλογές, παραθέτοντάς του ανοιχτά, το τι πρέπει να γίνει».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης