Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης»

Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης»

Στη συνάντηση του με τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, ο επικεφαλής του Ποταμιού συμφώνησε με την επισήμανση ότι οι Έλληνες πλούσιοι πρέπει να βοηθήσουν για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης όπως έκαναν οι Γερμανοί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Θεοδωράκης: «Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης»
Στο Βερολίνο γιόρτασε τα πρώτα γενέθλια του κόμματός του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας που ξεκίνησε, είχε συνάντηση με τον αντικαγκελάριο και πρόεδρο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στο μήνυμά του για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυση του Ποταμιού, στις 26 Φεβρουαρίου 2014, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «οι αγώνες ενός έτους, οι αγωνίες, οι εντάσεις, κυρίως όμως η σκληρή προσπάθεια που εκατοντάδες άνθρωποι κατέβαλαν, καθένας από το δικό του μετερίζι, προκειμένου να αναδειχθεί το Ποτάμι, τρίτη δημοκρατική δύναμη στη χώρα, δικαιώθηκαν». 

«Το Ποτάμι κέρδισε το στοίχημα. Απέδειξε ότι μπορεί να γίνει πολιτική χωρίς προστάτες και λεφτά» ανέφερε ο επικεφαλής του, προσθέτοντας: «Η πορεία μας συνεχίζεται με στόχο ν’ αλλάξουμε τη χώρα και τις ζωές των παιδιών μας. Με προτάσεις και όχι στείρα κριτική». 
Κλείσιμο
Μιλώντας, εξάλλου, στη Deutsche Welle για τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «αν και ξεκίνησε ψυχρά, τελείωσε θερμά», καθώς, όπως εξήγησε, τα πρώτα λεπτά ήταν διερευνητικά γιατί δεν υπήρχε προηγούμενη γνωριμία. 

Έγιναν, όπως είπε, εκατέρωθεν διερευνητικές ερωτήσεις και κατέληξε θερμά για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον: γιατί ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι ένας Σοσιαλδημοκράτης που υπερασπίζεται τις ελληνικές θέσεις στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, και δεύτερον: γιατί είναι ένας καθαρόαιμος ευρωπαϊστής. Και, όπως πρόσθεσε, αυτά είναι τα δύο σημεία σύμπλευσης με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Η διαφθορά και οι Έλληνες πλούσιοι που δεν βοηθούν 

Στη διάρκεια της επαφής τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις και συμφώνησαν ότι το πολύ σημαντικό είναι η Γερμανία με κάθε τρόπο να βοηθήσει στην αναμόρφωση της Ελλάδας. Ο κ. Γκάμπριελ επανέλαβε ότι είναι διατεθειμένος να προσφέρει και τεχνογνωσία, πράγμα που είχε ζητήσει και ο κ. Τσίπρας στο παρελθόν από τους Γερμανούς για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Ο Γερμανός πολιτικός έκανε και μία επισήμανση: ότι οι λίγοι έχοντες συμπατριώτες του το ΄45 βοήθησαν πάρα πολλούς ανέστιους και αδύναμους Γερμανούς και αναρωτήθηκε γιατί δεν κάνουν το ίδιο και οι πλούσιοι Έλληνες που αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο και το Παρίσι και δεν βοηθούν τη χώρα τους.

«Ήταν ένα σημείο που συμφωνήσαμε ότι το πατριωτικό καθήκον πάνω από όλα είναι να βοηθάμε τη χώρα μας τη στιγμή που το έχει ανάγκη», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε τη γνώμη του επικεφαλής του Ποταμιού για την ελληνική κυβέρνηση και ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε ότι υπάρχουν απ’ ό,τι φαίνεται αρκετές αδυναμίες στη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος αλλά σε κάθε περίπτωση το Ποτάμι ως κίνημα που έχει μεταρρυθμιστική υποδομή και θέσεις επεξεργασμένες, είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Υπήρξε επίσης συμφωνία των δύο ανδρών στο θέμα της ευθύνης της Τρόικας. Πέρα δηλαδή από την ευθύνη των Ελλήνων πολιτικών και κυρίως των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου, υπάρχει και μια ευθύνη της Τρόικας που όπως εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης φέρθηκε ως λογιστικός ελεγκτής ενώ θα έπρεπε να ρίξει το βάρος της στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων. 

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ συμφώνησε ότι το σημαντικό είναι η παρακολούθηση και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων και όχι η συνεχής αναφορά στα οικονομικά μεγέθη. Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθύτερο.

Στο τέλος ο Γερμανός αντικαγκελάριος απηύθυνε πρόσκληση στον Σταύρο Θεοδωράκη να παρευρεθεί στη συνάντηση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θα γίνει την άνοιξη στο Μιλάνο. Εκεί, όπου αριστεροί φιλελεύθεροι, φιλελεύθεροι δημοκράτες και σοσιαλιστές από όλο τον κόσμο -Ινδία, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ασία- ανταλλάσσουν απόψεις για το τι πρέπει να αλλάξει και να γίνουμε καλύτεροι. Το Ποτάμι αποδέχθηκε την πρόταση αυτή και είπε ότι θα είναι εκεί γιατί υπάρχει και περιεχόμενο και έδαφος για τις αλλαγές αυτές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης