ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Με Μίκη Θεοδωράκη απαντά στην αμφισβήτηση Γλέζου ο πρωθυπουργός - Δεν έμεινε αναπάντητη η κίνηση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς 

Αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Πονοκέφαλο προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι έντονες αναταράξεις που δημιούργησε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η κατ αρχήν συμφωνία της περασμένης Παρασκεύης στο Eurogorup.

Η πλέον έντονη διαφωνία στην τακτική της κυβέρνησης να αναζητήσει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές που θα αποτρέψει την άμεση διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ στην ελληνική οικονομία και θα δώσει χρόνο για διαπραγματεύσεις ήλθε από το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανώλη Γλέζο. Πέρα από την κρίτικη και την απόρριψη της συμφωνίας ο  κ. Γλέζος αναφέρει στην επιστολή του: “από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση της κατάργησης του μνημονίου. Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε”. Ο κ. Γλέζος ζητά από τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κινητοποιηθούν για να ανατραπεί η συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε με την δημοσιοποίηση της επικοινωνίας του με ένα άλλο ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς τον κ. Μίκη Θεοδωράκη με τον οποίο συναντάται σήμερα το πρωί στις 10.30. Σε δική του επιστολή ο κ. Θεοδωράκης ζητά από τον πρωθυπουργό να απαντήσει με το δικό μας “ΟΧΙ” στο “ΝΕΙΝ” του κ. Σόιμπλε. Παρότι στην επιστολή του ο κ. Θεοδωράκης ζητά επίσης της κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων ωστόσο εκφράζει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό με τον οποίο διατηρεί επικοινωνία.

Κλείσιμο
Η κίνηση του κ. Γλέζου όμως δεν έμεινε αναπάντητη. Ήδη από την πρώτη ημέρα υπήρξε διαρροή κυβερνητικών κύκλων και στην συνέχεια δήλωση του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράκη ο οποίος ανέφερε “περιμέναμε πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση”. Πιο εκτεταμένη απάντηση έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακκελλαρίδης σε συνέντευξή του που μεταξύ άλλων αναφέρει: “Ο Μανώλης Γλέζος είναι ένα πρόσωπο το οποίο δεν θα σταματήσουμε ποτέ να το τιμάμε και να το σεβόμαστε. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι είναι σωστές οι δηλώσεις που κάνει πάντα. Νομίζω ειδικά η χθεσινή του δήλωση, είναι άστοχη και λανθασμένη”. Το Μέγαρο Μαξίμου απαντά στην κριτική που δέχεται με την λογική της βήμα προς βήμα ανατροπής των δεσμεύσεων που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάντως ο κ. Γλέζος δεν είναι μόνος του. Ακολούθησε η αντίδραση της ευρωβουλευτού κ. Σοφίας Σακοράφα, η οποία δηλώνει ότι η λαϊκή εντολή που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καταργήσει τα μνημόνια και προσθέτει ότι η εικόνα του έντιμου συμβιβασμού που αντανακλάται στη συμφωνία του Eurogroup, είναι αναντίστοιχη της λαϊκής ψήφου. Ενδιαφέρον έχει ότι και ο κ. Γιάννης Μηλιός αναπαρήγαγε δίχως σχόλια οσάν όμως να συμφωνεί στα social media την επιστολή του κ. Γλέζου. Αλλά και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι αν η συμφωνία υλοποιηθεί κατά γράμμα θα σημάνει νέα μέτρα που δεν αντέχει ο λαός. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προειδοποίηση του υπουργού κ. Γιώργου Κατρούγκαλου ότι θα παραιτηθεί αν δεν μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων.

Επιφυλακτική στάση τηρεί προς το παρόν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που όμως επιμένει στο βασικό ζητούμενο και θέτει ερωτήματα. Ενδεικτικά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογραμμίζει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι η συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αναιρεί τον σκληρό πυρήνα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Σε δικό του άρθρο ο κ. Κώσας Λαπαβίτσας που αναρτήθηκε στο προσωπικό του blog και δημοσιεύεται στον ιστότοπο iskra αφού αναλύει τις συνέπειες της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής υποστηρίζει ότι ακριβώς οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αναιρούν την δυνατότητα υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Μουδιασμένοι είναι εν τω μεταξύ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι από τη μία εμπιστεύονται τον πρωθυπουργό αλλά από την άλλη υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να διολισθήσει σε μία υποχώρησης που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην δυσάρεστη θέση να εφαρμόζει ενά μνημόνιο με άλλο όνομα. Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η συμφωνία της Παρασκευής δίνει το περίβλημα και ότι το μέγεθος της υποχώρησης θα κριθεί από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στα οποία τελικώς θα συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Φυσικά και συμφωνούν με την επιστολή του κ. Βαρουφάκη ωστόσο οι περισσότεροι θεωρούν ότι αυτά δεν θα γίνουν δεκτά από τους εκπροσώπους των Θεσμών και από το Eurogoup. Σε κάθε περίπτωση περιμένουν και εκείνοι να δουν αν η κυβέρνηση θα φέρει άμεσα στην Βουλή τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια που έχει προαναγγείλει και αν δρομολογήσει την επαναφορά του πλαισίου προστασίας των εργασιακών σχέσεων.

Οι αντιδράσεις όμως είχαν αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα και μόνο με το αίτημα που είχε υποβάλλει ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης στο Eurogroup. Σε δύο συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας στελέχη της όπως οι κ.κ. Αλέκος Καλύβης, Στάθης Λεωτσάκος, Αντώνης Νταβανέλος εξέφρασαν την διαφωνία τους με την διαφαινόμενη ακόμη τότε πρόθεση συμβιβασμού της κυβέρνησης ενώ άσκησαν κριτική στην στελέχωση του κρατικού μηχανισμού που δεν δείχνει προθέσεις σύγκρουσης με τους δανειστές.

Είναι διάχυτο πάντως το αίτημα για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης