Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα: Δεν τα είπαμε έτσι ακριβώς...

Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα: Δεν τα είπαμε έτσι ακριβώς...

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό, για να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και προς το συμφέρον της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας»

Λευκός Οίκος για τη συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα: Δεν τα είπαμε έτσι ακριβώς...
Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξη Τσίπρα προχώρησε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Κατά λέξη, στο σχετικό «readout» που εκδόθηκε από το Λευκό Οίκο σχετικά με την επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ και του Έλληνα πρωθυπουργού, αναφερόταν:
«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα σήμερα για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική νίκη του. Ο πρόεδρος (σ.σ. των Ηνωμένων Πολιτειών) επισήμανε πως οι ΗΠΑ, ως μακροχρόνιος φίλος και σύμμαχος της χώρας, ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Από την πλευρά του Μαξίμου «διέρρευσε» ωστόσο ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λιτότητα και να ξεκινήσουν προγράμματα, με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας της «Γηραιάς Ηπείρου».
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία των ΗΠΑ με τη χώρα μας και μάλιστα προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών.

Ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί μετά την επίπονη προεκλογική προσπάθεια, για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά του, όπως έγινε με τα δικά του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι είναι δύσκολο, αφού υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις μπροστά.

Σήμερα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επανήλθε στη συνομιλία Ομπάμα - Τσίπρα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «... Δεν πιστεύω ότι στη διάρκεια της συζήτησής τους επικεντρώθηκαν στην ελληνική πολιτική (σκηνή). Ως επί το πλείστον, επικεντρώθηκαν κυρίως στα είδη των μέτρων που μπορούν να πάρουν, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για να είναι προς το συμφέρον των λαών τους».

«Και ο πρόεδρος (σ.σ. των ΗΠΑ) κατέστησε σαφές, όπως αναφέραμε και στην ανακοίνωση, ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες ηγέτες και τον ελληνικό λαό, για να εφαρμοστούν πολιτικές που είναι προς το συμφέρον της χώρας, καθώς και προς το συμφέρον της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας» συμπλήρωσε ο κ. Έρνεστ.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα συνεργαστεί με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους δανειστές, ο κ. Έρνεστ υπογράμμισε: «Δεν έχω να πω κάτι συγκεκριμένο επ' αυτού. Αυτό που μπορώ να σας πω, εν γένει, είναι ότι ο πρόεδρος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, επειδή, γνωρίζετε, οι ΗΠΑ επί σειρά ετών δουλεύουν στενά με την ΕΕ και τους Έλληνες, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην οικονομική αστάθεια που βλέπουμε στην Ευρώπη. Αυτό σαφώς έχει επιπλοκές και επίδραση τόσο στην αμερικανική όσο και στην παγκόσμια οικονομία. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης