Το Ποτάμι, αντί για τους ΑΝ.ΕΛ., προτιμούν στις Βρυξέλλες για σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ποτάμι, αντί για τους ΑΝ.ΕΛ., προτιμούν στις Βρυξέλλες για σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γερμανός πρόεδρος της Ευρωβουλής εξέφρασε δημόσια την προτίμηση προς μια διαφορετική κυβερνητική «συγκατοίκηση» στην Αθήνα

Το Ποτάμι, αντί για τους ΑΝ.ΕΛ., προτιμούν στις Βρυξέλλες για σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ
Στο στόχαστρο όλο και περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων μπαίνει η ετερόκλητη, όπως χαρακτηρίζεται, κυβερνητική «συγκατοίκηση» ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝ.ΕΛ.

Η αρνητική προαίρεση για την κυβερνητική συμμαχία ανάμεσα σε δύο κόμματα που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που εκφραζόταν παρασκηνιακά ή μέσω δημοσιευμάτων, πήρε και έντονα δημόσιο χαρακτήρα με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Χωρίς περιστροφές, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την αντίθεσή του με τη συμμετοχή του κόμματος του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την προτίμησή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με Το Ποτάμι.

Κλείσιμο
Ευρωπαϊκές πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι το προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις προς την κυβερνητική ηγεσία να αναθεωρήσει τις επιλογές της και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. που θεωρούνται αντιευρωπαϊκή δύναμη και να επιχειρήσει μια συνεργασία με δυνάμεις, όπως Το Ποτάμι, που δείχνουν προσήλωση στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προδιέγραψε μια τέτοια λύση μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. «Δεν θα σας κρύψω ότι είπα στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα ήταν προτιμότερη μία συμμαχία με το Ποτάμι πάρα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς που είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον πρωθυπουργός. «Εκείνος είχε άλλη άποψη και φυσικά τη σεβόμαστε. Άλλωστε η αντιπολίτευση του σήμερα πιστεύω πως είναι η κυβέρνηση του μέλλοντος. Γι' αυτό και είναι απαραίτητο να ακούμε τις διαφορετικές απόψεις», συμπλήρωσε. 

Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη και δύσκολη πρόκληση» και «το Ποτάμι είναι έτοιμο να συνδράμει και να αναλάβει τις ευθύνες του και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη». Απευθυνόμενος δε στον Σταύρο Θεοδωράκη, ο κ. Σουλτς του τόνισε ότι θα είναι στο πλευρό του και θα βοηθήσει «σε ο,τι χρειαστεί το Ποτάμι».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι το κόμμα του θα βοηθήσει στις αποφάσεις για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα είναι αρωγός στις κινήσεις της κυβέρνησης για την πάταξη των φαινομένων της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. 

Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει τη σημασία που δίνει στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ελλάδας, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε στον κ. Σουλτς την απόφασή του να οργανώσει την Άνοιξη μεγάλη διάσκεψη στην Αθήνα με τίτλο «Η Ευρώπη είναι εδώ», στην οποία θα συμμετάσχουν προσωπικότητες από όλη την ήπειρο. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής αποδέχθηκε πρόσκληση του επικεφαλής του Ποταμιού να είναι επίτιμος προσκεκλημένος σε αυτή τη μεγάλη συνάντηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης