Λευκός Οίκος: Ομπάμα-Τσίπρας συζήτησαν και για τρομοκρατία-ευρωπαϊκή ασφάλεια

Λευκός Οίκος: Ομπάμα-Τσίπρας συζήτησαν και για τρομοκρατία-ευρωπαϊκή ασφάλεια

«Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» αναφέρεται από το Λευκό Οίκο σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα-Τσίπρα

Λευκός Οίκος: Ομπάμα-Τσίπρας συζήτησαν και για τρομοκρατία-ευρωπαϊκή ασφάλεια
Εκτός από τη διάθεσή του να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο «μονοπάτι της μακροπρόθεσμης ευημερίας» ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την τετάρτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα και θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας αλλά και ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας. 

Όταν μιλάμε γα ευρωπαϊκή ασφάλεια, κεντρικό θέμα την εποχή αυτή είναι η κρίση στην Ουκρανία. Με δεδομένη την πρόσφατη διαφοροποίηση της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή στάση για επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, η επίσημη αναφορά από τον Λευκό Οίκο ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Τσίπρα ετέθησαν ζητήματα «ευρωπαϊκής ασφάλειας»  ερμηνεύεται ως έμμεση αναφορά ότι οι δύο άντρες συζήτησαν το θέμα της Ρωσίας-Ουκρανίας...

Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έλεγαν την Τετάρτη ότι ο Μπάρακ Ομπάμα είπε στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λιτότητα και να ξεκινήσουν προγράμματα με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ότι θα υπάρξει άμεση συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας και μάλιστα προσδιόρισε ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο υπουργών οικονομικών των δύο χωρών.

Κλείσιμο
Ο κ. Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πρότεινε στον κ. Τσίπρα να ξεκουραστεί μετά την επίπονη προεκλογική προσπάθεια, για να μην ασπρίσουν τα μαλλιά του, όπως έγινε με τα δικά του, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι είναι δύσκολο αφού υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις μπροστά.

Οπως αναφέρεται κατά λέξη στο «readout» του Λευκού Οίκου:
«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα σήμερα για να τον συγχαρεί για την πρόσφατη εκλογική νίκη του. Ο πρόεδρος (σσ των Ηνωμένων Πολιτειών) επισήμανε πως οι ΗΠΑ, ως μακροχρόνιος φίλος και σύμμαχος της χώρας, ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι της μακροπρόθεσμης ευημερίας. Οι δύο ηγέτες επανεξέτασαν τη στενή συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ σχετικά με ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης