BBC: Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων;

BBC: Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων;

Η οικονομική κρίση είχε προκαλέσει μέχρι στιγμής την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων - Τώρα, όμως έχουν ανέβει σημαντικά και τα μαρξιστικά κόμματα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, αφού πέρα από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έρχεται και το ισπανικό κόμμα Podemos, αναφέρει το άρθρο 

BBC: Μπορεί η Ελλάδα να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των Ευρωπαίων;
Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές αποτελεί ένα «σοκ» για ολόκληρη την Ευρώπη δίνοντας παράλληλα ελπίδα στα υπόλοιπα αριστερά κόμματα της Ευρώπης σύμφωνα με τον αρθρογράφο του BBC, Mark Mardel.

Η οικονομική κρίση είχε προκαλέσει μέχρι στιγμής την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων. Τώρα, όμως έχουν ανέβει σημαντικά και τα μαρξιστικά κόμματα, σχολιάζει ο αρθρογράφος, αφού πέρα από την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτο στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έρχεται και το ισπανικό κόμμα Podemos.

Ένας από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που έσπευσαν να συγχαρούν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την νίκη του με πραγματικό ενθουσιασμό ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Επίσης, τον συνεχάρη και η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Κλείσιμο
Από την άλλη, η θέση του Ιταλού πρωθυπουργού είναι λίγο πιο περίπλοκη - αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει ως «διελκυστίνδα μεταξύ της ευελιξίας και της λιτότητας», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η κρίση έφερε στην επιφάνεια το χάσμα ανάμεσα σε μια πρωτότυπη ρομαντική φιλοδοξία για υπερ-εθνική ενότητα και τις διαφορετικές οικονομικές ανάγκες και τις αντιλήψεις μεταξύ των εθνικών κρατών.

Επίσης, ενώ το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να ήταν μια φυσική εξέλιξη για την Γερμανία και τη Γαλλία δεν ήταν για την Ελλάδα. Το ευρώ ήταν επίσης μια έκφραση της πολιτικής φιλοδοξίας αφού υπήρχαν εκείνοι που ήλπιζαν ότι κάποτε η Ευρώπη θα είχε δικά της χρήματα.

Όταν όμως όλα πήγαν στραβά γα την Ελλάδα οι χρηματοδότες της Ευρώπης -με επικεφαλής τη Γερμανία -παρενέβησαν για να τη σώσουν. Στην ουσία όμως την τιμώρησαν με αποτέλεσμα η χώρα να εναντιωθεί.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης