Μάρτιν Σουλτς στο Πρώτο Θέμα: «Λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές»

Μάρτιν Σουλτς στο Πρώτο Θέμα: «Λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές»

Ανοίγει τα χαρτιά του λίγη ώρα πριν φτάσει στην Αθήνα για να δει τον πρωθυπουργό - Τι εκτιμά για την αναδιάρθρωση του χρέους, για την πιθανότητα ενός Grexit και για τον κίνδυνο ενός «ντόμινο» στον ευρωπαϊκό Νότο

Μάρτιν Σουλτς στο Πρώτο Θέμα: «Λύση που να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές»
Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, να διαμεσολαβήσει μεταξύ της νέας Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών εταίρων, ξεκινά με την σημερινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα.

Αναλυτές εκτιμούν πως κύριος στόχος της συνάντησης του κ. Σουλτς με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι εκτός από την ανταλλαγή απόψεων των δύο ανδρών, η δημιουργία και διαμόρφωση κλίματος, το οποίο θα επηρεάσει τη πορεία της αλληλεπίδρασης της Ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, στον δρόμο για το καθοριστικό Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ο Πρόεδρος Σουλτς μιλάει στο «Πρώτο Θέμα», παραθέτοντας τις σκέψεις του πάνω στις διαπραγματεύσεις μιας «ελληνικής λύσης», την πρωτοβουλία του, τις περαιτέρω κινήσεις στη διαχείριση του ελληνικού χρέους και στην «αλλαγή της παλίρροιας» στην Ευρωπαϊκή πολιτική.

1. Ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι παραχωρήσεις του νέου Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να βρεθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Δεν πιστεύω πως είναι η ώρα οι πολιτικοί να κάνουν εικασίες σχετικά με το τι πρέπει να παραχωρήσει η κάθε πλευρά. Ακόμα πιο σημαντικό είναι το πως δεν είναι η ώρα να γίνονται μεγάλες και βαρύγδουπες δηλώσεις από όλες τις πλευρές. Αντιθέτως, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, θα έκαναν καλά να σημειώσουν το αποτέλεσμα στην Ελλάδα και να εργαστούν για να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για να διεξαχθούν οι συνομιλίες.

2. Η απόφαση σας να δράσετε ως διαμεσολαβητής μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων ήταν δική σας πρωτοβουλία; Υπάρχουν φωνές στην Ελλάδα που θεωρούν πως λειτουργείτε εκ μέρους της Καγκελάριου Μέρκελ, πως θα τους απαντούσατε;
Κλείσιμο

Δεν δρω εκ μέρους κανενός, λειτουργώ μόνον με την ιδιότητά μου του Ευρωπαίου πολιτικού με ενδιαφέρον για μια δίκαιη λύση. Εάν μπορώ να προσδώσω στη προσπάθεια για μια δίκαιη λύση τότε θα έχω διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο μου.

3. Ποιά η οπτική σας σχετικά με μια Ελληνική λύση; Σύγκρουση, συμβιβασμός, ή παράταση της υπάρχουσας αβεβαιότητας;
Μια λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί μόνο μέσω συμβιβασμού. Αμφότερες πλευρές πρέπει να ακούσουν προσεκτικά και υπομονετικά τις ανησυχίες του άλλου και να είναι έτοιμες να δείξουν ευκαμψία. Η ελπίδα μου είναι ότι μετά την προεκλογική ρητορική, οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε θέσεις συμβιβασμού. Με το να εργαστούν με εποικοδομητικό πνεύμα, μπορούμε να έχουμε μια συμβιβαστική λύση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές.

4. Πιστεύετε πως η συζήτηση μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι;
Δεν πιστεύω πως είναι χρήσιμο να εστιάσουμε τη συζήτηση πλήρως στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια πλειοψηφία κρατών μελών που να υποστηρίζει μια αναδιάρθρωση. Θα έλεγα πως αυτό δεν αποτελεί ένα «κλείσιμο πόρτας» αλλά είναι αναγκαίο να είμαστε ειλικρινείς, καθώς φοβάμαι πως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης δύναται να μονοπωλήσει την συζήτηση με φτωχά αποτελέσματα.

Αντιθέτως, θα ήταν πολύ πιο αποδοτικό να εστιάζαμε σε μια ευρύτερη θεματολογία επιλογών ως προς το πώς να αξιοποιηθεί το Ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα προς όφελος της οικονομίας, με μακροχρόνιες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη, καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος, της φοροδιαφυγής και βελτίωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού ιδιαίτερα όσον αφορά τους πλουσιότερους Έλληνες.

Αν η Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα τότε θα σταθούμε πλήρως μαζί της.

5. Το κόμμα CDU της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα τονίσει πως διαφωνεί με οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση του Γερμανού φορολογούμενου για την Ελλάδα. Ποια η γνώμη σας;
Οι φορολογούμενοι κατά μήκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνον οι Γερμανοί, παρέχουν εγγυήσεις στην Ελλάδα με σημαντικά χρηματικά ποσά. Αυτή είναι η ισχυρή αλληλεγγύη που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αντάλλαγμα, πιστεύω πως είναι δίκαιο να ζητούν να γίνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να αποφευχθεί μια κατασπατάληση αυτών των εγγυήσεων.

6. Ζημιώνουν την Ευρωπαϊκή συνοχή αυτοί που μιλούν για πιθανό Grexit;
Ένα Grexit δεν είναι στο συμφέρον κανενός και δεν είναι στην ατζέντα.

7. Με την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, βλέπετε κάποια πιθανή αλλαγή στην πολιτική ισορροπία των κρατών μελών του Νότου;

Πιστεύω πως το πολιτικό κλίμα σε ένα κράτος μέλος έγκειται σε μεγάλο βαθμό στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε μέλους. Υπάρχει μια γενική πολιτική συναίνεση που διαμορφώνεται κατά μήκος όλων των πολιτικών κομμάτων στην Ευρώπη που υποστηρίζει πως χρειάζεται μια αλλαγή πολιτικής. Μια μετακίνηση από την σχεδόν αποκλειστική εστίαση στην δημοσιονομική εξυγίανση, προς έναν ευφυή πολιτικό συνδυασμό διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υγιών δημοσιονομικών και επενδύσεων με στόχο την τόνωση βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη στα αγγλικά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης