Τηλεφώνημα Σαμαρά-Αβραμόπουλου

Τηλεφώνημα Σαμαρά-Αβραμόπουλου

Άδωνις, Βρούτσης και Κυρ.Μητσοτάκης οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ - Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ όπου θα συζητηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ο τέως πρωθυπουργός συνομίλησε με τον επίτροπο στην Κομισιόν

Τηλεφώνημα Σαμαρά-Αβραμόπουλου
Μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Ιανουαρίου θα γίνει σήμερα το απόγευμα στις 18:00 στην συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ με την οποία ανοίγουν και οι εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος.

Λιγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ο τέως πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον επίτροπο της χώρας στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο και συνομίλησαν για το ενδεχόμενο ο κ. Αβραμόπουλος να προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν τις 18:00 έγινε γνωστό ότι για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ στην επόμενη σύνοδο της Βουλής θα προταθούν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης.
Κλείσιμο
Απολογισμός Σαμαρά
Ο πρόεδρος κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να κάνει έναν πρώτο απολογισμό επιμένοντας όμως ότι η στρατηγική του ήταν σωστή και να συνεχίσει την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του ηγετικού επιτελείου της λεωφόρου Συγγρού η χώρα σύρθηκε σε εκλογές και έχασε εξαιτίας της έντονης λαικιστικής ρητορείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνουν ωστόσο ότι η ΝΔ έχασε λιγότερο από δύο μονάδες και περίπου 100.000 ψήφους μόνο σε σχέση με το 2012.

Ο  κ. Σαμαράς αναμένεται να επαναλάβει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που σταθερά εγγυάται την ευρωπαική πορεία και την ασφάλεια της χώρας που κατά την εκτίμησή του τίθενται σε κίνδυνο από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης. Θα ασκήσει κριτική τόσο στην σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου όσο και στις πρώτες εξαγγελίες των νέων υπουργών που ήδη προκάλεσαν αναστάτωση στη αγορές και κραχ στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πρόβλεψη του κ. Σαμαρά είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μακροημερεύσει κάτι που θα αρχίσει να διαφαίνεται μετά τις πρώτες επαφές του πρωθυπουργού και των αρμοδίων περί τα οικονομικά με τους αξιωματούχους της Ευρωπαικής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. 

Οι εκτιμήσεις του ηγετικού επιτελείου πάντως δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των βουλευτών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος που εξακολουθούν να κάνουν έντονη παρασκηνιακή κριτική στον κ. Σαμαρά για την απόφασή του να μην παραδώσει το Μαξίμου δείχνοντας ότι δεν αναγνωρίζει και δεν δίνει καμία συναίνεση και καμία ανοχή στον κ. Τσίπρα. Επίσης στην πλειονότητά τους βουλευτές και στελέχη διαφωνούν με την εκτίμηση για την έκταση και για τα αίτια της εκλογικής ήττας της ΝΔ.

Θεωρούν δε ότι οι αιτίες θα πρέπει να συζητηθούν εκτεταμένα στα κομματικά όργανα σε έναν ειλικρινή διάλογο. Ακολούθως έχουν ήδη διαμηνύσει στον κ. Σαμαρά ότι θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να δρομολογήσει ένα έκτακτο συνέδριο για την πολιτική και ιδεολογική φυσιογωμία του κόμματος. Στο παρασκήνιο υπάρχει και προβληματισμός για ο αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας κάτι που απορρίπτει ο κ. Σαμαράς. Η θέση του ευνοείται από την απουσία κάποιου ευρύτερης αποδοχής δελφίνου που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Πάντως οι βαρώνοι του κόμματος θεωρούν ότι θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διοίκησης του κόμματος, να γίνει πιο συλλογική η λήψη των αποφάσεων και όχι μόνο από τον πρόεδρο και τους δύο με τρεις προσωπικούς του συμβούλους. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μια ιδιόμορφη στάση αναμονής όλων, δεν αμφισβητούν δημοσίως τον κ. Σαμαρά αλλά ούτε και τον στηρίζουν. Είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα των εκλογών είναι μόνος του στην Συγγρού με τους γνωστούς ευάριθμους συνεργάτες του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης