Φινλανδός πρωθυπουργός: Η νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της

Φινλανδός πρωθυπουργός: Η νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της

«Δεν διαγράφουμε δάνεια, αλλά συζητάμε επιμήκυνση για το ελληνικό πρόγραμμα»

Φινλανδός πρωθυπουργός: Η νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της
Η Φινλανδία είναι έτοιμη να συζητήσει για την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος και των ελληνικών δανείων, εάν η νέα κυβέρνησή της μπορεί να δεσμευθεί για τις υφιστάμενες συμφωνίες και να υποσχεθεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ. Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας χαιρέτισε την απόφαση του ελληνικού λαού και εκφράζει την ευχή του για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα καθώς «η αβεβαιότητα είναι πάντα η χειρότερη επιλογή».

«Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων… Αλλά, αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Στουμπ στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θεωρεί πολύ προσιτούς τους όρους των ελληνικών δανείων και δεν βλέπει περιθώριο ριζικής αλλαγής τους. «Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των δημοκρατικών εκλογών, αλλά εμμένουμε επίσης σε ό,τι είχε συμφωνηθεί προηγουμένως… Θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι όλη η κρίση του ευρώ ξεκίνησε από την παραβίαση των κανόνων».

Ο κ. Σταμπ κάλεσε παράλληλα την νέα ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι των εταίρων της. «Η λειτουργία της Ευρωζώνης βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες, αλλά και στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία με καλή πίστη. Η Φινλανδία θα εργαστεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά επαφίεται στην Ελλάδα το κατά πόσον θα καταφέρουμε να συνεργαστούμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλείσιμο
Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσε επίσης πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευθεί να τηρήσει τις συμφωνίες της χώρας και να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε οι εταίροι θα είναι πρόθυμοι να συζητήσουν την επέκταση του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα για κάποιους μήνες. 

Η Φινλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ζήτησε εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείου στην Ελλάδα το 2012, μετά την άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Οι Φινλανδοί», που ονομάζονταν προηγουμένως «Αληθινοί Φινλανδοί». Στη Φινλανδία θα πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης