Bloomberg: Ο Σαμαράς έπεσε, παρά τα εύσημα της Μέρκελ

Bloomberg: Ο Σαμαράς έπεσε, παρά τα εύσημα της Μέρκελ

Οι λάθος επιλογές προσώπων, τα ρίσκα και οι κακές εκτιμήσεις οδήγησαν τον Σαμαρά στην ήττα

Bloomberg: Ο Σαμαράς έπεσε, παρά τα εύσημα της Μέρκελ
Ανάλυση στην ήττα του Αντώνη Σαμαρά κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg
κάνοντας focus κυρίως στο τι έφταιξε και έχασε τις εκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Ο συντάκτης του άρθρου Jonathan Stearns εστιάζει κυρίως στα λάθη που έγιναν, τις κακές επιλογές προσώπων, τα ρίσκα που πάρθηκαν και δεν βγήκαν αλλά και το μέλλον της Ελλάδας που μοιάζει να είναι αβέβαιο. Αναφέρει επίσης ότι τα εύσημα της Μέρκελ δεν στάθηκαν ικανά για να τον κρατήσουν στην εξουσία. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά:

Πριν από ένα χρόνο, ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού: Η οικονομία είχε βγει από εξαετή ύφεση, το κόστος δανεισμού έπεφτε και η Ελλάδα μόλις είχε αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κλείσιμο
Τώρα, ο 63χρονος πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να αφήσει το πρωθυπουργικό του γραφείο με το μέλλον της Ελλάδας να είναι αβέβαιο, όπως ακριβώς ήταν τον Ιούνιο του 2012 όπου ανέλαβε την εξουσία. Το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία έχασε τις εκλογές της Κυριακής από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αξιοποίησε στο έπαρκον την οργή του κόσμου.

Οι περικοπές που έγιναν σε μισθούς, συντάξεις η αύξηση της φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν το ποτήρι που ξεχείλισε. 

«Ο Σαμαράς είναι επίμονος και έδειξε πολιτικό θάρρος», είπε ο Θάνος Βερέμης, ομότιμος καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε: «Γέμισε την κυβέρνησή του ανθρώπους που δεν γέμιζαν σιγουριά. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει όλες του τις ευκαιρίες». 

Ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας με τα λάθη που έγιναν αναφέρει: Τα ρίσκα που πήρε και δεν του βγήκαν, οι λάθος πολιτικοί χειρισμοί και υπολογισμοί σε συνδυασμό με την δυσμενή οικονομική κατάσταση αλλά και οι πιέσεις που του άσκησαν οι  εγχώριες και ξένες δυνάμεις περιόρισαν τις επιλογές του και τον οδήγησαν στην ήττα.



Τα εύσημα της Μέρκελ που δεν έπιασαν τόπο
Μέχρι τα τέλη Μαΐου, ο Σαμαράς είχε το πάνω χέρι. Είχε λάβει την προεδρία της ΕΕ και υποστήριζε ότι η συνεργασία του με το ΠΑΣΟΚ ήταν σταθερή. Είχε τονίσει πως τα δύσκολα μέτρα που έπρεπε να πάρει ήταν παρελθόν. Η κυβερνητική εμπιστοσύνη ανέβηκε τον Απρίλιο, όταν η Ελλάδα επέστρεψε ξανά στις αγορές και το πρωτογενές πλεόνασμα έκανε την εμφάνισή του, ένα χρόνο πριν από τότε που το περίμεναν οι Ευρωπαίοι. Ακόμη και η Μέρκελ στην επίσκεψή της στην Αθήνα απένειμε τα εύσημα στην κυβέρνηση που είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Σκληρό καρύδι ο Χάρης Θεοχάρης

Οι πρώτοι τριγμοί ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στις Ευρωεκλογές. Ο Σαμαράς αναγκάστηκε να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και βάλει νέα πρόσωπα με πιο λαϊκιστικό προφίλ. Τότε εκφράστηκαν οι πρώτοι φόβοι ότι η κυβέρνηση δεν θα τα καταφέρει με τα οικονομικά προβλήματα και την ανεργία.  «Υπήρξαν λαϊκιστικές αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τις Ευρωεκλογές. Οι αλλαγές σταμάτησαν, ενώ θα έπρεπε να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει ο 83χρονος Ιωάννης Παπαγεωργίου από την Αθήνα. 
Η αποπομπή του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, αποτέλεσε ένα μήνυμα προς τους δανειστές. Και αυτό διότι είχε επαινεθεί η προσπάθειά του στη συλλογή φόρων. Η αποχώρησή του μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την ανησυχία για το κατά πόσο η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή. «Ήταν μια σοκαριστική ενέργεια. Ο Χάρης Θεοχάρης ήταν σκληρό καρύδι. Ο Σαμαράς έδειξε πως δεν ήθελε κανέναν να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητος».

Βιάστηκε να πει ότι θα βγει εκτός προγράμματος
Το μέγα λάθος σύμφωνα με το Bloomberg ήταν ότι ο Σαμαράς δεσμεύτηκε να παραιτηθεί από τη βοήθεια για τους προϋπολογισμούς του 2015 και 2016 και παράλληλα δεν πήρε καμία στήριξη από ΕΕ και ΔΝΤ για την τελευταία εκταμίευση της δόσης. 
Κατά την 52χρονη ψυχίατρο Χρυσή Γιαννουλάκη: «Ήταν λάθος του να πει ότι θα φύγει νωρίτερα από το πρόγραμμα. Βιάστηκε». Όταν τελικά ο Σαμαράς κέρδισε χρόνο για την τελευταία δόση έφερε πιο νωρίς την Προεδρική εκλογή με υποψήφιο έναν βετεράνο της συντηρητικής παράταξης στον Σταύρο Δήμα, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία. Έτσι ήταν αναγκασμένος να πάει σε εκλογές και τελικά να τις χάσει.

Αβέβαιο το μέλλον του Σαμαρά στη ΝΔ
Ο αρθρογράφος κλείνει το κείμενό του αναφερόμενος στο μέλλον του Σαμαρά στη Νέα Δημοκρατία το οποίο και χαρακτηρίζει αβέβαιο. Η σχέση του με το κόμμα είχε τα πάνω και τα κάτω της. Ο Stearns κάνει και μια ιστορική αναδρομή στο παρελθόν του κ. Σαμαρά αναφέροντας χαρακτηριστικά: Έφυγε από τη ΝΔ πριν από δύο 10ετίες για αν δημιουργήσει το δικό του κόμμα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τις ενέργειές του στο Σκοπιανό, ένα θέμα αρκετά ευαίσθητο για τους Έλληνες. Στη συνέχεια επανήλθε και ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 2009 οπότε και έχασε από το ΠΑΣΟΚ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει άλλο από να κριτικάρει την ΕΕ, το ΔΝΤ και το πρόγραμμα διάσωσης που έφερε το ΠΑΣΟΚ τον Μάιο του 2010. Είναι χαρακτηριστικό πως τότε ο Χοσέ Μπαρόζο είχε πει δημόσια πως ο Σαμαράς πρέπει να σταματήσει να παίζει πολιτικά παιχνίδια.

Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν ποτέ
Με την ανάληψη της πρωθυπουργίας κινήθηκε και αυτός στους δρόμους του μνημονίου και της λιτότητας. «Με τη χώρα να είναι αποφασισμένη να πετάξει το φορολογικό ζουρλομανδύα, ο Σαμαράς θα πρέπει να ξαναβρεί τον εαυτό του αν θέλει να παραμείνει σε εξέχουσα θέση στην πολιτική. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν πεθαίνουν ποτέ. Εξαφανίζονται για λίγο και μετά επιστρέφουν με διαφορετικό προσωπείο και ο Σαμαράς είναι η επιτομή αυτού του φαινομένου».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης