ΔΗΜΑΡ: Ένα κόμμα, τέσσερα χρόνια και η συντριβή

ΔΗΜΑΡ: Ένα κόμμα, τέσσερα χρόνια και η συντριβή

Πώς πλήρωσε η Δημοκρατική Αριστερά τη συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα πισωγυρίσματα

ΔΗΜΑΡ: Ένα κόμμα, τέσσερα χρόνια και η συντριβή
Τη συντριβή γνώρισε η ΔΗΜΑΡ, καθώς όχι μόνο δεν κατάφερε να κερδίσει την είσοδο στη Βουλή, αλλά συγκέντρωσε ποσοστό κοντά 0,40%, μιλώντας για την πλήρη εξαφάνιση ενός κόμματος μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη ξεκίνησε το 2010 με τις καλύτερες προοπτικές και κατάφερε την είσοδο στη Βουλή τον Ιούνιο του 2012 συμμετέχοντας στη συνέχεια στην τρικομματική κυβέρνηση. Το 2015, είδε τα ποσοστά της να εξαϋλώνονται, με το χειρότερο ποσοστό της να είναι στο 0,20% και το μεγαλύτερο κοντά 0,60%...

Ενδεικτικό της ήττας είναι η σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012, με την εικόνα να δείχνει το μέγεθος της πανωλεθρίας τόσο για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΔΗΜΑΡ. Το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου είχε ποσοστό 12,28% πριν δύο χρόνια, καταλαμβάνοντας 33 έδρες, ενώ τώρα γύρω στο 5% με μόλις 12 ­ 15 έδρες. Το 2012 η ΔΗΜΑΡ είχε 6,25% και 17 έδρες.

Παρόντες, πάντως, δηλώνουν οι Οικολόγοι και η ΔΗΜΑΡ στην επόμενη μέρας της χώρας, για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δημοκρατία. Η δυσαρέσκεια από πλευράς του κόμματος ήταν εμφανέστατη στη δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών. “Ιδιαίτερα δυσμενές και δυσάρεστο το εκλογικό αποτέλεσμα για εμάς”, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας όμως πως η ΔΗΜΑΡ θα εξετάσει την περαιτέρω πορεία της με συντεταγμένες διαδικασίες. Ο κ. Κουβέλης αναμένεται να στηρίξει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι “η συμπαράταξη Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά, θα στηρίξει και θα ενισχύσει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε αυτή να προχωρήσει υπεύθυνα και αξιόπιστα, διατηρώντας σταθερά τη χώρα στην ευρωπαϊκή της πορεία”.

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι ο κ.Φώτης Κουβέλης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Κυριακής και τον συνεχάρη για τη νίκη του, κάνοντας λόγο για «ιστορική νίκη της Αριστεράς».

Από τη ίδρυση μέχρι και σήμερα πέρασε από χίλια κύματα, καθώς μετά τη λήξη της συμμετοχής της στη κυβέρνηση ΝΔ­ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2013 ­με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ­ σημείωνε συνεχώς πτώση στα ποσοστά της και δεν πέτυχαν οι προσπάθειες να βρει ταυτότητα και τον προσανατολισμό της, με πολλές αποχωρήσεις στελεχών.Πρώτος αποχώρησε στις 22 Οκτωβρίου 2012 ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου ΓιάννηςΜιχελογιαννάκης γιατί διαφωνούσε με την ψήφιση των μέτρων. Μετά τα χαμηλά ποσοστά στις ευρωκλογές αποχώρησαν Βασίλης Οικονόμου, Αικατερίνη Μάρκου, αργότερα ο Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα.

Η ίδρυσή της έγινε στις 27 Ιουνίου 2010 από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκαν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, το Φώτη Κουβέλη, το Θανάση Λεβέντη, το Γρηγόρη Ψαριανό και τοΝίκο Τσούκαλη. Το πρώτο συνέδριο έλαβε χώρα από τις 27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου του 2011, με πρόεδρο τον Φώτη Κουβέλη. Στις 20 Μαρτίου 2012 προσχώρησαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Ηλία Θεοδωρίδης, Γιώργος Παπαμανώλης και Οδυσσέας Βουδούρης και συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 10 βουλευτών, συστήνοντας Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης