Ο γρίφος με τον νέο Πρόεδρο: Συναινετική πρόταση υπόσχεται ο Τσίπρας

Ο γρίφος με τον νέο Πρόεδρο: Συναινετική πρόταση υπόσχεται ο Τσίπρας

Προϊδέασε για εκπλήξεις ο Νίκος Παππάς - Τι μετράει και τι επιδιώκει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Δεν υπάρχει θέμα επαναφοράς της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα

Ο γρίφος με τον νέο Πρόεδρο: Συναινετική πρόταση υπόσχεται ο Τσίπρας
Πρόσωπο που θα συμβολίζει τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρύτερη, εθνική συναίνεση, διαβεβαιώνουν από την Κουμουνδούρου ότι θα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν το βράδυ της Κυριακής περιελάμβαναν, πέραν του ονόματος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, για τον οποίο έχει γίνει ήδη πολύ συζήτηση και εκείνο του Κώστα Καραμανλή, ενώ το τηλεφώνημα που έκανε ο Κώστας Γαβράς στον κ. Τσίπρα για να του δώσει συγχαρητήρια για την εκλογική του νίκη, πυροδότησαν σχετικά σενάρια και με τον φημισμένο σκηνοθέτη, επιβεβαιώνοντας ότι οι δύο άνδρες είναι σε επικοινωνία.

Ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρας Νίκος Παππάς προϊδέασε για εκπλήξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η πρόταση για τον ΠτΔ θα αποδείξει ότι το κόμμα του επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας θέλει να τελειώσει και το θέμα της προεδρικής εκλογής το συντομότερο και με έναν τρόπο που θα πείσει για τις προθέσεις του ότι θέλει ευρύτερες συναινέσεις και όχι μία ιστορική ρεβάνς της αριστεράς. Το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας άλλωστε δεν προσφέρεται για επιβεβαίωση κομματικής κυριαρχίας και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Τσίπρας είχε προτείνει από τον Νοέμβριο μία συμφωνία πακέτο με την τότε κυβέρνηση, που θα περιλάμβανε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για το προεδρική μέγαρο και την άμεση προσφυγή σε εκλογές – είχε ειπωθεί τότε πως παραχώρησε την επιλογή του προσώπου για την προεδρία, έναντι της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Είναι γεγονός ότι με τον κ. Καραμανλή ο κ. Τσίπρας έχει τακτική επικοινωνία, αλλά θεωρείται δύσκολο να τον επιλέξει, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από το εσωτερικό του κόμματός του, όσο και από το ΠΑΣΟΚ ή άλλες δυνάμεις, που χρεώνουν στον πρώην πρωθυπουργό βαριές ευθύνες για το οικονομικό αδιέξοδο του 2009. Θα ικανοποιήσει πάντως τους Ανεξάρτητους Έλληνες μία τέτοια επιλογή, ενώ θα «αφοπλίσει» την αντιπολιτευτική διάθεση της ΝΔ ή και θα αφυπνίσει την καραμανλική πτέρυγα του γαλάζιου κόμματος.

Με τον κ. Αβραμόπουλο ο κ. Τσίπρας είναι σαφώς πιο κοντά στις πολιτικές αντιλήψεις, καθώς ο κοινοτικός επίτροπος συντάσσεται με την επιδίωξη για διαπραγμάτευση στην ΕΕ προκειμένου να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας. 

Την ίδια ώρα προσωπικότητες όπως ο κ. Γαβράς, είναι στις σκέψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για επιλογές που δίνουν διεθνή ακτινοβολία στο θεσμό και ενισχύουν την εξωστρεφή κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει η νέα πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Πάντως θέμα επαναφοράς της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα δεν υπάρχει, καθώς «κάηκε», όπως λένε, από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι πιθανόν η πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα να έλθει την Τρίτη αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση των επιτελών της Κουμουνδούρου είχε εκφραστεί και η άποψη ότι δεν χρειάζεται βιασύνη, καθώς η Βουλή θα ανοίξει στις αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι τότε υπάρχει χρόνος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης