Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης

Η αντοχή της Χρυσής Αυγής άφησε τέταρτο το Ποτάμι - Κράτησαν δυνάμεις ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης
Η θριαμβική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ κατά δέκα ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες και οι βαριές συνέπειες από τον οδυνηρό εμφύλιο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρέθηκε στην έβδομη θέση, σημάδεψαν την λαϊκή ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου.

Μπορεί τελικά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να μην κατάφερε να αποσπάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η κυριαρχία του, ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς ξεπερνώντας και τις πιο αισιόδοξες προγνώσεις με το τελικό του ποσοστό βρέθηκε σχεδόν εννέα μονάδες μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία απώλεσε σχεδόν δύο μονάδες από την δύναμη που είχε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά με 27,8% παρουσίασε μια άνοδο της τάξης των πέντε μονάδων σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου (22,72%). 

Στους νικητές της κάλπης μπορεί να περιληφθεί και το Ποτάμι, αν και δεν κατάφερε να εξοβελίσει από την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή, η οποία μπορεί να απέχει από το υψηλό 9,39% που πήρε στις τελευταίες ευρωεκλογές, πλην, όμως, παρουσίασε μια αξιοσημείωτη σταθερότητα και με το 6,3% που πήρε βρέθηκε κοντά στη δύναμη που είχε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές (6,92%).

Κλείσιμο
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ξεπέρασε το 6% και η επίδοσή του αυτή δεν απέχει πολύ από το 6,6% των ευρωεκλογών στις οποίες δοκίμασε για πρώτη φορά τις δυνάμεις του.

Ανοδικά, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2012, κινήθηκε το ΚΚΕ, το οποίο στην κάλπη της Κυριακής ενίσχυσε τη δύναμή του κατά μια ποσοστιαία μονάδα και βρέθηκε στο 5,47%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 6,11% των πρόσφατων ευρωεκλογών. 

Αξιοσημείωτη αντοχή επέδειξαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου, οι οποίοι ανατρέποντας την αρχική δημοσκοπική απήχηση που τους ήθελε να δίνουν μάχη για να περάσουν το όριο του 3%, κατάφεραν, εν τέλει, να φθάσουν στην έκτη θέση και στο 4,72%, που είναι σαφώς υψηλότερο από το 3,61% των ευρωεκλογών, αλλά χαμηλότερο από το 7,51% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. 

Στους μεγάλους χαμένους της εκλογικής αναμέτρησης είναι το ΠΑΣΟΚ, που υποχώρησε στην έβδομη θέση με 4,68%, αλλά και το νεοσύστατο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου που έμεινε εκτός Βουλής με 2,44%. 

Το άθροισμα της επίδοσης των δύο κομμάτων θα μπορούσε να τους είχε οδηγήσει με άνεση στην τρίτη θέση, υποστηρίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνοντας ότι με τη δυναμική που θα δημιουργούσε η αποφυγή του διχαστικού κλίματος θα μπορούσαν να υπερβούν ακόμη και το 6,6% που είχε η «Ελιά» στις ευρωεκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης